Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 03

Ant finansinės bedugnės krašto

Seimo pirmininkas pyko. Ne. Jis labai pyko ir nesitvardė, nes „Atvirumo valandėlė su „Paskutine instancija" priskreto prie jo su tuo pačiu klausimu: iš ko gyvena Valinskai, jei jų pajamos keliskart atsilieka nuo prievolių bankams?
Inga Valinskienė su Arūnu Valinsku
Inga Valinskienė su Arūnu Valinsku / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kukliausiais skaičiavimais, kuriuos atliko ne žurnalistės, o net dviejų bankų kreditų skyrių darbuotojos, Valinskų mėnesio prievolės bankams viršija pajamas 13 tūkst. litų. Mažėjanti Ingos Valinskienės alga šiuo metu neturėtų smarkiai viršyti 6 tūkst. litų, o Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas giriasi pragyvenąs iš vidutinės pensijos dydžio algos. Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje „kabo" ponų Valinskų deklaracijos su 1 160 979 litų skola. Kokios turėtų būti asmens pajamos, kad būtų galima gauti tokią paskolą, tarkime, dešimčiai metų? Dviejų bankų paskolų vadybininkės mums pasakė tą patį skaičių: „Apie 20 tūkst. litų."

Valinskų gyvenimo lygis nepakito. Jie tebegyvena prabangiame name Vilniaus priemiestyje, kur juos aptarnauja du žmonės.

„Žinokite, kuo didesnė paskola, tuo žmogui turi likti daugiau lėšų pragyventi. Nes viena, kai jis skolinasi 100 tūkst., ir visai kas kita, kai milijoną. Asmens, kuris gali aptarnauti milijoninį kreditą, ir pragyvenimas turi būti kito lygio", – aiškino bankininkų logiką viena banko tarnautoja. Ta logika – kitokia nei specialiųjų tarnybų, kurioms bet koks valdininkas gali pasuokti, kad didžiules skolas grąžina iš algos, o gyvena šventa dvasia. Nieko panašaus. Bankai žino, kad didelis skolininkas sau išleidžia daugiau, nei mažas.

Mūsų žiniomis, Valinskų gyvenimo lygis nepakito. Jie tebegyvena prabangiame name Vilniaus priemiestyje, kur juos aptarnauja du žmonės. Nei ponia I.Valinskienė, nei Seimo pirmininkas savo pievelės patys nepjauna, baseino nevalo.

Pakliuvęs į panašias pajamų ir išlaidų neatitikimo „žirkles", visas būrys politikų įsirašė į įvairias „juodas buhalterijas".

Detektyvas su deklaracijomis

Vos „Paskutinė instancija" pradėjo gilintis į Seimo pirmininko finansus, interneto erdvėse, kur valdiškos ponios ir ponai skelbia savo turtus ir pajamas, ėmė vykti keisti dalykai.

Eidamas į Seimą A.Valinskas deklaravo minėtą milijoną litų viršijančią skolą ir turto už daugiau nei 2 mln. litų. Sakė, kad akivaizdžiai sumažėjusias oficialias pajamas kompensuos per „ilgus metus sąžiningo darbo" sukauptu turtu. Buvo galima suprasti, kad Valinskai išpardavinės turtą. Pavyzdžiui, parduos viešbutuką Kipre, kurio nebuvo nei vienoje Valinskų deklaracijoje, kai jie į Seimą tik ėjo.

„O kodėl nedeklaruojate, ką turite Kipre?" - paklausėme Seimo pirmininko, kurį užklupome su kolegomis „šoumenais" prie lifto. „Deklaruota, parašyta", – saugodamas balso stygas atsakė „vienas iš trijų". Bet deklaracijoje juk nėra! „Yra patikslintoje deklaracijoje. Viskas yra Mokesčių inspekcijoje", – nenoromis aiškino Seimo pirmininkas, žengdamas į liftą. Tačiau žurnalistė neatlyžo: „Nekilnojamąjį turtą pardavinėjate?" „Taip, jau dalį pardavėme", – atsakė parlamento vadovas. O kokio? „Čia jau ne jūsų reikalas", – atšovė A.Valinskas.

Patikslintos turto deklaracijos viešoje erdvėje nėra, bet mes ją gavome. Turto vertė čia daugiau nei milijonu didesnė nei to, kurį A.Valinskas deklaravo rinkėjams. O po kelių dienų bumpteli dar viena naujiena. Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje, grafoje „paskolos" nurodytas skaičius padvigubėja. Valinskų paskola jau viršija du milijonus – 2 321 594 litai. Arba 1 160 615 litų didesnė nei ta, kuri buvo deklaruojama einant į Seimą. Vadinasi, Seimo pirmininkas melavo rinkėjams apie savo finansines problemas?

Ką pardavė A.Valinskas?

Dar būdamas šou versle A.Valinskas gyrėsi pirkiniu kitoje Žemės rutulio pusėje – Venesuelai priklausančioje Margaritos saloje. Baras „Labas" su lopiniu smėlėto paplūdimio. Gal A.Valinskui pavyko parduoti šitą „biznį"? A.Valinsko bendraturtis Margaritoje Žilvinas Žvagulis sako, kad „Labas" niekam neįdomus. "Mes jau pardavinėjame pusantrų metų – neapsimoka. Nėra biznio. O pirkėjų nerandame. Parduodama visa sala, visi "kabakai" pakrantėje parduodami dėl prezidento išsidirbinėjimo", – pasakojo „šoumenas" apie kitą politiką, kuris taip pat žadėjo, kad su juo bus linksmiau. Apie Hugo Chavezą ir, žinoma, apie politinio klimato pasikeitimo įtaką nekilnojamojo turto likvidumui.

Panaši istorija, mūsų žiniomis, ir su tuo viešbutuku Kipre. Pirktas per patį kainų pakilimą, dabar tas namelis nuvertėjo, o ir pirkėjų jam nėra. Tai, kad Valinskų turtas Kipre neparduotas, liudija ir prieš kelias savaites patikslinta Seimo pirmininko deklaracija. Joje tas namelis jau yra.

Kas dar? Visų A.Valinsko šou projektų štabas Vilniaus senamiestyje. Gal parduota? Nežinia, bet iškaba ant vartų – dar A.Valinsko. Šeimos namas prie Žaliųjų ežerų yra oficiali Seimo pirmininko gyvenamoji vieta, kurią dabar saugo Vadovybės apsaugos departamento vyrai ir prižiūri du patarnautojai.

Dar yra „Valinsko tvenkiniai", kuriuose Valinskai augindavo karpius ir kartu su draugais juos draugiškai žvejodavo. Seimo pirmininkas čia seniai matytas. UAB'o su jo vardu pavadinime vadovas teigia, kad A.Valinskas čia apskritai – niekuo dėtas. Bet tai – juokai, nes pats A.Valinskas UAB'o neišsižadėjo.

„Karpiai, karosai, lynai, lydekos, ešeriai. 5 litai už valandą. Už žuvį mokate atskirai", – nesileidžia į kalbas žmogus ir įteikia žurnalistei meškerę. Ši tą prietaisą mato gal antrą kartą gyvenime, todėl pasiūlymu nesusižavi. Toliau kamantinėja, ar verslas pelningas, bet atsakymo nesulaukia. Ne labiau kalbus ankstesnis „Valinsko tvenkinių" vadovas Vincas Babilius, „Mažeikių naftos" pardavimo „Williams" architekto ministro Babiliaus sūnus, kurį A.Valinskas atsivedė ir į Seimą. Paklaustas, kaip jam sekėsi karpiais prekiauti, jaunasis V.Babilius atsako, kad tai esanti „komercinė paslaptis". Taigi išeitų, kad visas Valinskų turtas šiuo metu yra nelikvidus arba nuvertėjęs žemiau pirkimo kainos. Tuomet iš ko jie gyvena? "Atsakysime pagal protokolą. Yra terminai. Atsakysime", – žadėjo Seimo pirmininkas per vienintelį „Paskutinės instancijos" susitikimą su juo prie lifto parlamente. Atsakė: „Finansinių problemų neturime."

Kasdienius Valinskų finansus išmanantis žmogus mums pasakojo, kad būtent tie tvenkiniai ir pradėjo klampinti poną Seimo pirmininką į skolas...

Politika – prekė?

Kasdienius Valinskų finansus išmanantis žmogus mums pasakojo, kad būtent tie tvenkiniai ir pradėjo klampinti poną Seimo pirmininką į skolas... Po to buvo kiti prašmatnūs pirkiniai, privačių asmenų paskolos, pirkiniai, vėl paskolos. O tada – politika ir jos privatūs rėmėjai.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas yra tas žmogus, kuris A.Valinsko politiniam šou atnešė pirmas pajamas. Papildė A.Valinsko politinę kišenę 39 tūkst. litų. Čia – oficialiai. Šiuo metu ponas G.Kazlauskas teikia Seimui įstatymų pataisas, iš esmės palengvinančias gyvenimą jo verslui – statybų verslui.

„Ministre, ar galvojote apie šitas pataisas, kai jūsų bendrovė finansavo pono A.Valinsko partiją?" – klausėme ministro. „Ne", – atsakė jis.

A.Valinsko partiją rėmė ne tik į korupcijos skandalus Estijoje įklimpusi „Merko", kurios filialui Lietuvoje vadovavo G.Kazlauskas. A.Valinsko partijai pinigų davė ir dar kelios statybinės bendrovės, jų bendras įnašas į A.Valinsko pergalę, žiniasklaidos duomenimis, sudarė per 60 proc. partinės kasos. Politiniai to įnašo dividendai – pataisytas, bet prezidentės vetuotas Statybų įstatymas ir daugybė kitų iniciatyvų, kuriomis siekiama panaikinti visus apribojimus statyboms nacionaliniuose parkuose, draustiniuose, rezervatuose.

Valinskų namų kieme išgirdome gerokai atviresnį pasvarstymą: „Nu, politika yra kaip prostitutė. Čia mano nuomonė", – pasakė žmogus, trumpam išjungęs žoliapjovę, kuria „gramdė" Valinskų pievelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius