-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 28

Ant savivaldybių pečių – daugiau atsakomybės

Anksčiau dažnai buvęs privačių projektuotojų užsiėmimu, dabar detaliųjų planų rengimas yra savivaldybių atsakomybė. Tai įtvirtino naujos redakcijos Teritorijų planavimo įstatymas. Siekiant sumažinti korupcijos mastus, nustatyti terminai, per kuriuos teritorijų planavimo dokumentai turi būti suderinami, patikrinami ir patvirtinami. Taip pat nustatyta atsakomybė už teritorijų planavimo dokumentų nesuderinimą ar netvirtinimą per nustatytus terminus. Terminų laikymąsi stebi ir baudas skiria Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos.
Vilniaus savivaldybės pastatas
Vilniaus savivaldybės pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jos atstovė, Strategijos ir analizės skyriaus vyriausioji specialistė, Simona Tiškuvienė sako, kad inspekcija nebetvirtina detaliųjų planų, jei savivaldybės administracijos direktorius nepatvirtina detaliojo plano per įstatyme nustatytus terminus. Pagal šiuo metu galiojančią įstatymo redakciją, jei savivaldybės administracijos direktorius nepatvirtina detalaus plano ir nepraneša atsisakymo derinti motyvų, planavimo iniciatorius turi teisę per 10 darbo dienų kreiptis į inspekciją. Ši, savo ruožtu, atsakingiems už teritorijų planavimo dokumento tvirtinimą asmenims surašo administracinių teisės pažeidimų protokolus.

Šiame įstatyme nustatyti ir trumpesni teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo aktų išdavimo terminai. Pavyzdžiui, inspekcija  savivaldybių ir vietovės lygmens teritorijų planavimo dokumentų patikrinimų aktus išduoda per 15 darbo dienų, o ne per 20 darbo dienų, kaip kad buvo anksčiau.

Pasak S.Tiškuvienės, inspekcija taip pat vykdo teritorijų planavimo ir statybos valstybinę priežiūrą. Statybos leidimus ir rašytinius pritarimus išduoda savivaldybių administracijos, kurios patikrina, ar statinio projektas atitinka teisės aktų reikalavimus. Bet prieš statytojui pradedant statybas, inspekcija gali  patikrinti, ar prisijungimo sąlygos ir specialieji architektūros reikalavimai, specialieji paveldosaugos reikalavimai, specialieji saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimai išduoti teisėtai ir nustatytais terminais. Juk tinkamas teritorijų planavimas padeda užtikrinti aukštą aplinkos apsaugos lygį, identifikuoti naujas plėtros alternatyvas ir išvengti klaidingų sprendimų. Jis taip pat pagerina bendrojo plano kokybę ir padidina sprendimų priėmimo efektyvumą.

Nuo 2014 m. sausio 1 d., įsigaliojus naujos redakcijos įstatymui, atsakomybė už teritorijų planavimo dokumentų derinimo tvarkos pažeidimus yra taikoma ir juridiniams asmenims. Jie taip pat bus atsakingi už sprendimo suderinti teritorijų planavimo dokumentus priėmimą, kai pažeidžiama nustatyta jų derinimo tvarka. Nenubausti neišsisuks ir tie juridiniai asmenys, kurių teritorijų planavimo sprendiniai neatitinka reglamentų ar aukštesnės galios teritorijų planavimo dokumentų sprendinių. Iki 2014 m. sausio 1 d. administracinė atsakomybė  buvo taikoma tik fiziniams asmenims.

Taip pat įstatyme yra įtvirtinta viešojo intereso sąvoka teritorijų planavimo srityje. Dėl jo inspekcija turi teisę kreiptis į teismą ar prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, kai nustato viešojo intereso pažeidimų teritorijų planavimo srityje.

Teritorijų planavimo įstatymo tikslas – užtikrinti darnią teritorijų plėtrą ir racionalią urbanizaciją, nustatant teritorijų planavimo proceso sprendinių sistemiškumo, skirtingo lygmens dokumentų suderinamumo ir tarpusavio poveikio reikalavimus, sudaryti sąlygas gamtinės ir antropogeninės aplinkos darnai, urbanistinei kokybei, išsaugant vertingą kraštovaizdį, biologinę įvairovę, gamtos ir kultūros paveldo vertybes.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius