-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 10

Antakalnio gyventojai prieš naujo namo statybas kovos teisme

Trijų Antakalnio namų gyventojai kreipėsi į teismą tikėdamiesi apginti savo interesus ir sustabdyti statybas Smėlio gatvės 31 numeriu pažymėtame sklype. Šio sklypo detalųjį planą Vilniaus miesto savivaldybės taryba du kartus atmetė pasiūliusi jį tobulinti, tačiau plano rengėjams pagalbos ranką ištiesė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie Aplinkos ministerijos.
Smėlio gatvė
Statyboms šioje Smėlio gatvės vietoje priešinasi aplinkinių namų gyventojai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Smėlio gatvės 27 ir 29 namų bei Antakalnio gatvės 35 namo gyventojai savo teises pasiryžę ginti teisme. Jie įsitikinę: naujai suplanuotas namas 31 numeriu pažymėtame Smėlio gatvės sklype bus per aukštas, o siauroje gatvėje neišsiteks visi automobiliai bei pėstieji.

Kreipėsi į teismą

Gyventojai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą skųsdami Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos potvarkį, kuriuo patvirtinamas žemės sklypo, esančio Smėlio g. 31, detalusis planas. Vilniaus taryba detaliojo plano nepatvirtino, bet tai padarė inspekcija. Gyventojai įsitikinę – tai buvo neteisėtas sprendimas.

Anot vienos iš į teismą besikreipusių Antakalnio gyventojų Dalios Matijkienės, statomas namas yra paprasčiausiai per didelis ir visiškai neatitinka mažaaukščių namų statybos reikalavimų. „Jie aukštingumą keičia savavališkai, stato namą labai arti mūsų namo teritorijos. Taip pat vos už 8 metrų nuo mokyklos, į kurią vaikšto mūsų vaikai. Septynių aukštų namas stovės prie pat mokyklos, visų trijų mokyklos aukštų langai bus nukreipti į jį“, – piktinosi moteris.

Gyventojos teigimu, čia dar atsiras dviejų aukštų požeminis garažas, skirtas 68 automobiliams. Esą tiek automobilių papildomai važinės siaura Smėlio gatve, kurioje kitų namų gyventojai, neturintys kiemų, stato savo mašinas. Be to, rytais ir popiet čia plūsteli mokinių srautas, jie keliauja į dvi šalia viena kitos esančias mokyklas – Antakalnio gimnaziją ir J.Lelevelio vidurinę mokyklą.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./`iuo metu stovintis namukas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Šiuo metu stovintis namukas

Kažkada buvo mokyklos sodas

Moteris stebėjosi, kodėl iš viso šis sklypas buvo parduotas. „Ten lenkų laikais buvo botanikos sodas , jame augo reti medžiai, kai kurie vis dar išlikę – riešutmedis, didžiuliai gluosniai, klevai, akacijos. Vis dar yra parkelis, kuriame stovi nedidelis vieno aukšto ir vieno buto namukas. Vietoj jo planuojamas 7 aukštų, 64 butų namas“, – kalbėjo D.Matijkienė.

Moteris tvirtina, kad aplinkui tokių aukštų pastatų nėra – namai penkiaaukščiai, mokykla trijų aukštų, tik kiek atokiau esantis, vietoj „Neries“ kino teatro išdygęs 12 aukštų statinys, esą gadina vaizdą. Gyventojai įsitikinę, kad jis taip pat pastatytas nelegaliai.

Šio sklypo detalųjį planą Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarstė du kartus, bet abu kartus jo nepatvirtino. Pirmojo svarstymo metu, dar 2011 metų lapkričio pradžioje, detalusis planas nepatvirtintas motyvuojant tuo, kad planuojami sklypo užstatymo aukštis, tankis ir intensyvumas yra per dideli ir juos reikėtų mažinti. Esą dėl to blogėja aplinkinių gyventojų gyvenamosios aplinkos kokybė, pažeidžiamos jų teisės ir teisėti interesai.

Šiemet liepos 18-osios posėdyje buvo pateiktas tas pats detalusis planas be jokių korekcijų. Taryba vėl jo nepatvirtino.

Liepos pabaigoje teritorijų planavimo organizatoriai detalųjį planą iš savivaldybės atsiėmė. Kadangi savivaldybės tarybos sprendimas nebuvo apskųstas, gyventojai įsitikinę, kad jis teisėtas. „Tokie neteisėti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos veiksmai yra klasikinio teisinio nihilizmo pavyzdys, demonstruojantis, kad valstybinei institucijai visiškai nereikšminga ne tik suinteresuotos visuomenės, bet ir vietos savivaldos institucijos, atstovaujančios vilniečių bendruomenės interesams, nuomonė“, – rašoma kreipimesi į teismą.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Baiminamasi, kad siaura Smėlio gatvė bus visiakai užkimata automobilių
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Baiminamasi, kad siaura Smėlio gatvė bus visiškai užkimšta automobilių

Inspekcijos atsakymas: savivaldybė neteisi

Inspekcijos atstovai tvirtina, kad jų sprendimas teisėtas. Kadangi Vilniaus taryba pranešė daranti pertrauką detaliojo plano svarstyme, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, atlikusi pakartotinį Detaliojo plano sprendinių ir procedūrų atitikties teritorijų planavimą reglamentuojantiems teisės aktams patikrinimą, patvirtino detalųjį planą.

Bendrajame plane šioje teritorijoje gyvenamojo naudojimo būdo žemės sklypuose leistinas pastatų aukštis – 9 aukštai.

„Inspekcija, pažymi, kad detalusis planas parengtas pagal Vilniaus miesto savivaldybės ir kitų institucijų išduotas planavimo sąlygas. Detaliojo plano sprendiniai neprieštarauja ir neviršija Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2007 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. 1-1519 patvirtinto Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano sprendiniams. Bendrajame plane šioje teritorijoje gyvenamojo naudojimo būdo žemės sklypuose leistinas pastatų aukštis – 9 aukštai, o užstatymo intensyvumas – 1,6“, – rašoma Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atsiųstame atsakyme 15min.lt.

Inspekcijos specialistų teigimu, Vilniaus miesto savivaldybės sudarytoje Nuolatinėje statybos komisijoje detalusis planas buvo suderintas visų sąlygas išdavusių institucijų. Detalųjį planą patikrino ir inspekcijos Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius.

„Inspekcija atkreipia dėmesį, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybą nesilaikė Teritorijų planavimo įstatyme nustatytos teritorijų planavimo dokumentų tvirtinimo tvarkos – t.y. per įstatyme nustatytus terminus nesugebėjo priimti ir viešai paskelbti sprendimo apie detaliojo plano tvirtinimą arba netvirtinimą. Priėmusi sprendimą netvirtinti detaliojo plano, pati savivaldybės taryba turėjo pateikti teisės aktais pagrįstus motyvus, kuriuos planavimo organizatorius, gindamas savo teises ir teisėtus lūkesčius, galėtų ginčyti teismuose“, – teigiama inspekcijos atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius