Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12

Antakalnis gali likti be lietuviškos gimnazijos

Vilniaus taryba uždegė raudoną šviesą pradėti Antano Vivulskio mokyklos reorganizaciją. Tačiau šio leidimo priešininkai įsitikinę, kad toks sprendimas reikš, jog Antakalnis liks be lietuviškos gimnazijos.
Antakalnio vidurinę mokyklą užliejo vanduo, susidaręs ant stogo tirpstant sniegui.
Antakalnio vidurinė mokykla perpildyta ir stengiasti išnaudoti visas turimas erdves savo reikmėms. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Reforma

Dar praeitos kadencijos taryba svarstė klausimą, kad reorganizavus A.Vivulskio ir Joachimo Lelevelio mokyklas, kuriose dėstoma lenkų mokomąja kalba. J.Lelevelio mokyklos patalpose galėtų įsikurti Antakalnio vidurinės mokyklos moksleiviai. Tokiu būdu ši perpildyta mokykla galėtų tapti gimnazija ir turėtų patalpų pradinės bei pagrindinės mokyklų klasėms. Šiuo metu Antakalnio vidurinėje mokykloje mokosi net apie 1200 vaikų.

Tačiau šis klausimas palaikymo nesulaukė. Labiausiai jam priešinosi tarybos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos atstovai, teigdami, kad J.Lelevelio mokykla turi senas tradicijas, todėl jos negalima naikinti.

Tai, kad šis klausimas sprendžiamas labiau atsižvelgiant į politinius dalykus, neoficialiai kalba ne vienas specialistas bei politikas. Tačiau LLRA frakcijai tapus valdančiosios koalicijos dalimi, o jų atstovui, vicemerui Jaroslavui Kaminskiui kuruojant švietimo klausimus, kitokia mokyklų reorganizacija jau nesvarstoma.

Taryba pritarė pateikimui sujungti A.Vivulskio ir J.Lelevelio mokyklas, paliekant abi mokyklas tose pačiose patalpose.

Tačiau klausimą pristatęs Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis negalėjo pasakyti, kur Antakalnyje tokiu atveju galima būtų įrengti lietuvišką gimnaziją. „Antakalnio vidurinė mokykla yra akredituota, tačiau negali tapti gimnazija, kol nebus išgryninta. O tam nėra patalpų“, – sakė G.A.Petronis.

Antakalnio akredituotos vidurinės mokyklos bendruomenė prieš posėdį tarybos nariams išplatino prašymą, kuriame prašoma atsakingai įvertinti šį klausimą. „Jei įvyktų pateikiamo sprendimo projekte numatyta šių mokyklų reorganizacija ir J.Lelevelio mokykla veiktų dviejuose pastatuose Minties g. 3 ir Antakalnio g. 33, lietuviškiausiame Vilniaus mikrorajone nebeliktų nė mažiausios galimybės steigtis lietuviškai gimnazijai“, – rašoma prašyme.

Taip pat prašyme pažymima, kad A.Vivulskio mokyklos patalpose Minties gatvėje tilptų abiejų lenkiškų mokyklų mokiniai.

Mero Artūro Zuoko teigimu, kol kas klausimas tik pateiktas, tad visi argumentai bus išsakyti svarstymo metu. „Svarstys komitetai ir kiekviena pusė galės išsakyti savo argumentus. Jų, aišku, bus įvairių. Bet aš neabejoju, kad rasime geriausią sprendimą“, – sakė meras, nors negalėjo atsakyti į klausimą, ar vis dėlto pavyks rasti galimybių turėti Antakalnyje gimnaziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius