Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 15

Antanas Valionis paskirtas ambasadoriumi ypatingiems pavedimams

Dėl nediplomatiškų pareiškimų iš Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje pareigų atsistatydinęs buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis jau darbuojasi Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM).
Antanas Valionis
Antanas Valionis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kauno diena“ rašo, kad A.Valionis paskirtas ambasadoriumi ypatingiems pavedimams, jis dirbs su užsienio reikalų viceministrais.

Ambasadoriai ypatingiems pavedimams paprastai atsakingi už tam tikrų diplomatinių santykių ar tarptautinės politikos įgyvendinimo klausimų kuravimą: renka informaciją, pataria URM departamentų vadovams, viceministrams ir ministrui tais klausimais. Be to, ambasadoriai ypatingiems pavedimams užsiima ir įvairių tarptautinių renginių Lietuvoje organizavimu. Ambasadoriais ypatingiems pavedimams paprastai paskiriami buvę Lietuvos diplomatiniai atstovai kitose šalyse arba tarptautinėse organizacijose, taip pat buvę aukšti pareigūnai, dirbę svarbiose Lietuvos valdžios institucijose, pavyzdžiui, buvę prezidento patarėjai.

Įprasta praktika, kad ambasadoriai ypatingiems pavedimams, šiame poste padirbę vienus ar kelerius metus, tampa vienais svarbiausių kandidatų skirti URM departamento direktoriais, viceministrais, kitais aukštais diplomatiniais pareigūnais, taip pat naujais Lietuvos ambasadoriais kitose šalyse ar tarptautinėse organizacijose, pastebi dienraštis.

Be A.Valionio, trijų URM viceministrų komandoje yra dar vienas ambasadorius ypatingiems pavedimams. Tai Giedrius Čekuolis. Iš viso URM šiuo metu dirba 10 ambasadorių ypatingiems pavedimams, tarp jų Alfonsas Eidintas, Neris Germanas, Ina Marčiulionytė, Valteris Baliukonis, Violeta Gaižauskaitė.

Birželio viduryje Vyriausybė priėmė sprendimą siūlyti prezidentei Daliai Grybauskaitei atšaukti A.Valionį iš Lietuvos ambasadoriaus kaimynėje Latvijoje pareigų. Prezidentė iškart pasirašė atitinkamą dekretą. Pagal jį A.Valionis iš Rygos atšauktas nuo birželio 20-osios.

URM paaiškino, kad Lietuvos diplomatinio atstovo, su kuriuo yra sudaryta diplomato tarnybos sutartis, atšaukimas yra prilyginamas diplomato grąžinimui į ministeriją. Birželio pabaigoje užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir URM atestacijos komisija nusprendė, kad A.Valionis tinkamas likti diplomatinėje tarnyboje ir gali būti paskirtas ambasadoriumi ypatingiems pavedimams. Po kelerių metų darbo ministerijoje A.Valionis vėl galės pretenduoti į kurios nors Lietuvos ambasados vadovo vietą.

URM taip pat pranešė, kad buvo nutrauktas tarnybinis patikrinimas dėl A.Valionio viešai apie Latvijos vadovybę ištartų kritinių pareiškimų. Atkreiptas dėmesys, kad ambasadorius pats pranešė atsistatydinantis iš pareigų – parašė atitinkamą prašymą.

„Pateikęs prašymą atšaukti jį iš Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje pareigų, A.Valionis pats įvertino savo pasisakymus, todėl tolesnis URM Generalinės inspekcijos tyrimas pripažintas netikslingu ir buvo nutrauktas“, – informavo ministerija.

Ambasadorius A.Valionis pasiprašė atšaukiamas iš Latvijos po to, kai pareiškė, kad šios šalies kadenciją baigiančio prezidento Valdžio Zatlero intencijos skelbti referendumą dėl Seimo paleidimo kvepia nelabai gražiai ir gali sustiprinti prorusiškas jėgas. Šis pareiškimas sukėlė diplomatinį skandalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius