Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 09 /13:19

Antausis Ramūnui Karbauskiui: „valstiečių“ lyderis pažeidė įstatymą slėpdamas milijoninius sandorius

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis nusižengė įstatymui nuslėpdamas sandorius su savo artimaisiais ir savo verslu. Tokį sprendimą po 15min publikacijų trečiadienį vienbalsiai priėmė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Etikos sargai R.Karbauskio ėmėsi po to, kai 15min išaiškino, kad politikas nedeklaravo milijoninių sandorių su savo sūnumis. Dviem sūnums R.Karbauskis dovanojo milijonus, kurie vėliau nusėdo įmonėse, galimai naudojamose įstatymo apėjimui. Visa tai R.Karbauskis padarė jau eidamas Seimo nario pareigas. VTEK vertinimu, R.Karbauskis įstatymą pažeidė ir čia, ir nedeklaruodamas solidaus sandorio su savo valdomu „Agrokoncernu“ – pastarasis epizodas susijęs su ankstesne „valstiečių“ lyderio karjera Šiaulių rajono taryboje.

„Tyrimo duomenys rodo, kad politikas (…) per 30 kalendorinių dienų terminą nedeklaravo keturių sandorių. Du iš jų – vieną pinigų dovanojimo sūnui ir vieną akcijų pirkimo iš UAB „Agrokoncenas“ – R.Karbauskis privalėjo deklaruoti iš karto, kai 2015 m. tapo Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu. Kitus du pinigų dovanojimo sandorius sūnums politikas sudarė jau eidamas Seimo nario pareigas – pernai lapkritį, – tačiau deklaravo tik šiemet sausį.

R.Karbauskio sūnų valdomos bendrovės supirkinėjo žemės ūkio paskirties žemę, kai R.Karbauskio „Agrokoncernas“ to negali daryti dėl įstatyme įtvirtintų apribojimų. Dėl šios istorijos tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra.

R.Karbauskis dėkoja komisijai ir atsiprašo

R.Karbauskis trečiadienį žurnalistams sakė sprendimo neskųsiantis, nes pripažįsta pažeidęs įstatymą.

„Tikrai neskųsiu, aš pavėlavau, žinau, kelis mėnesius deklaruot, aš dėkingas tiems, kas priminė, dėkingas komisijai, kad nusprendė, kad pažeidžiau. Aš pats žinau, kad pažeidžiau, atsiprašau“, – sakė R.Karbauskis, kurio žodžius skelbia BNS.

Politikas dėl pavėluotai deklaruotų sandorių aiškinosi dideliu užimtumu, bet žadėjo ateityje būti atidesnis.

„Jei jūs turėtumėt per metus tokį užimtumą, kokį aš turiu, tai turbūt žmogiškai paaiškinama, bet tai nėra pasiteisinimas. Aš tikrai pažeidžiau, stengsiuosi, kad to nebūtų“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

„Mano deklaracijų apimtys kur kas didesnės nei daugelio žmonių, bet suprantu, kad reikia būti atidesniam, ir statusas mano to reikalauja“, – pridūrė R.Karbauskis.

Komisija aiškinosi portalo 15min atskleistą informaciją, kad 2014 metų gruodį R.Karbauskis sudarė akcijų pirkimo-pardavimo sutartį su jam priklausančiu „Agrokoncernu“. Šis sandoris dar nėra pasibaigęs, kadangi už akcijas politikas įsipareigojo atsiskaityti iki šių metų gruodžio, tačiau tokios informacijos savo privačių interesų deklaracijoje jis buvo nepateikęs.

R.Karbauskio elgesį dėl galimų teisės aktų pažeidimų VTEK tiria nuo šių metų sausio. Tyrimas pradėtas 15min tyrimuose paskelbtos informacijos pagrindu. R.Karbauskis dviem savo sūnums padovanojo pinigų, tačiau dovanojimo sandorių nenurodė privačių interesų deklaracijoje.

Iš viso R.Karbauskis savo sūnums padovanojo daugiau nei 3,5 milijono eurų. Tačiau sandorius deklaravo tik po žurnalistų klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius