-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 03

Antikorupcijos komisija apgailestauja, kad prezidentė netenkino premjero teikimo atleisti Raimundą Palaitį

Seimo Antikorupcijos apgailestauja, kad šalies vadovė Dalia Grybauskaitė netenkino premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti tuometinį vidaus reikalų ministrą liberalcentristą Raimundą Palaitį.
Raimundas Palaitis
Raimundas Palaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai teigiama antradienį komisijose patvirtintose išvadose dėl to, kaip įgyvendinamos anksčiau atlikto tyrimo dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų atleidimo aplinkybių rekomendacijos.

Už minėtas išvadas antradienį balsavo 10 iš 17 komisijos narių, vienas susilaikė.

„Komisija apgailestauja, kad prezidentė neatsižvelgė į Antikorupcijos komisijos pateiktoje išvadoje nurodytas aplinkybes dėl vidaus reikalų ministro R.Palaičio elgesio, kuris yra nesuderinamas su nepriekaištingos reputacijos ir nešališkumo principais, ir nedelsiant netenkino ministro pirmininko teikimo atstatydinti R.Palaitį iš pareigų“, – rašoma išvadose.

Taip pat komisija atkreipia dėmesį, kad prezidentės ir jos patarėjo Jono Markevičiaus pasisakymai, kad klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo valstybės vadovė kėlė ir premjerui, ir ir vidaus reikalų ministrui, ir prokurorams, sukėlė komisijai abejonių, ar prezidentė laikosi Konstitucijoje įtvirtinto valdžių atskyrimo principo.

Antikorupcijos komisijai anksčiau patvirtinus išvadas, kuriomis raginama atstatydinti R.Palaitį, premjeras prezidentei perdavė tokį teikimą, tačiau šalies vadovė jo netenkino. Vėliau R.Palaitis atsistatydino pats, valdančiosios koalicijos partneriams konservatoriams spaudžiant trauktis.

Komisija antradienį taip pat konstatavo, jog šalies vadovė neatsakė į prašymą įvertinti savo patarėjo J.Markevičiaus veiksmų.

Komisija antradienį taip pat konstatavo, jog šalies vadovė neatsakė į prašymą įvertinti savo patarėjo J.Markevičiaus veiksmų. Parlamentarai konstatavo turinti pagrindo teigti, kad patarėjas dėl nesuprantamų priežasčių melavo komisijai, dėl buvusio generalinio prokuroro pavaduotojo Andriaus Neveros jam pateiktos informacijos, susijusios su banku „Snoras“.

A.Nevera tvirtino patarėją informavęs, kad su informacijos nutekinimu galėjo būti susijęs generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis, argumentuodamas jo žmonos giminyste su dienraščio „Lietuvos rytas“ redaktoriaus pavaduotoju.

Taip pat komisija nurodo, kad prezidentė neatsakė į klausimą, ar jai žinoma faktų, jog FNTT atsižvelgdama į politikų nurodymus ir prašymus nevykdė tyrimų, susijusių su politinių partijų rėmėjais.

„Prezidentės pateiktas atsakymas, kad FNTT neatliko tyrimų su galimai nusikalstamu politinių partijų finansavimu rodo, kad ji galimai nežino, jog politinių partijų finansavimą kontroliuoja Vyriausioji rinkimų komisija, todėl Antikorupcijos komisija klausė ne apie partijų finansavimą, o apie tyrimus, susijusius su partijų rėmėjais“, – rašoma išvadose.

Taip pat komisija atkreipė dėmesį, jog prezidentės atsakymus pateikė Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas, ir atsakymai pačios prezidentės nepasirašyti.

Be to antradienį patvirtintomis išvadomis Antikorupcijos komisija konstatavo, kad R.Palaičio veiksmai atleidžiant buvusį FNTT vadovą Vitalijų Gailių iš pareigų galimai buvo šališki. Komisija išvadose teigia jį dar nuo Romualdo Boreikos pasitraukimo iš FNTT vadovo posto 2010 metais siekus, kad tarnybai vadovautų dabartinis jos vadovas Kęstutis Jucevičius, ir tai galėjo būti priežastimi atleisti V.Gailių.

K.Jucevičius išvadomis raginamas atsistatydinti, o to nepadarius vidaus reikalų ministras – jį atleisti. Komisija tvirtina turinti pagrindo teigti, jog K.Jucevičius nuslėpė apie FNTT pradėtą tarnybinį patikrinimą dėl galimai dingusių slaptų dokumentų, kuriuo konstatuotas jo aplaidumas.

Komisija taip pat apgailestauja, jog Vyriausybė nepasinaudojo galimybe atšaukti vidaus reikalų ministro įsakymų dėl FNTT vadovų atleidimo, kaip teigiama, dėl koalicinių susitarimų.

„Komisija apgailestauja, kad Vyriausybė neįsiklausė į pastabas, kad V.Gailius ir V.Giržadas turėtų būti įstatymų nustatyta tvarka grąžinti į darbą ir nepasinaudojo Vyriausybės įstatyme numatyta tvarka atšaukti vidaus reikalų ministro R.Palaičio įsakymus“, – rašoma išvadose.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo Žimanto Pacevičiaus dėmesys atkreipiamas dėl jo pavaduotojo „per neįtikėtinai trumpą laiką pateikto formalaus vertinimo dėl K.Jucevičiaus patikimumo ir tinkamumo užimti FNTT vadovo pareigas“, o Valstybės tarnybos departamento vadovės Laimos Tuleikienės atsakomybės ir galimybės toliau eiti pareigas klausimas keliamas dėl to, kad tarnyba nestabdė FNTT vadovo konkurso.

Generaliniam prokurorui Dariui Valiui primenama, kad jis „niekaip neįvertino savo pavaduotojo D.Raulušaičio veiksmų dėl pradėto banko “Snoras„ tyrimo neįslaptinimo“, taip pat komisija teigia, jog jai kelia nuostabą, kad „D.Valys, kaip teigiama viešojoje erdvėje, žinojo apie artimus D.Raulušaičio santykius su vienu iš dienraščio akcininku, tačiau vis tiek nenušalino jo nuo bylos dėl informacijos nutekėjimo apie bendrovę “Snoras„ kuravimo“.

FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją V.Giržadą vidaus reikalų ministras R.Palaitis iš pareigų atleido vasarį gavęs Valstybės saugumo departamento informaciją apie šiems pareigūnams atliktus tyrimus poligrafu. V.Gailius ir V.Giržadas tirti dėl informacijos apie banką „Snoras“ nutekinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius