Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 03

Antikorupcijos komisiją nuvylė prezidentės atsakymai, bet Konstitucija aršiai nebemosuojama

Seimo Antikorupcijos komisijos antradienį priimtoje „Išvadoje dėl FNTT vadovų atleidimo tyrimo išvados įgyvendinimo“ smarkiai priekaištaujama šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei, tačiau pirmosiose išvadose buvusių frazių apie galimai pažeistą Konstituciją Antikorupcijos komisija nebekartoja.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Komisija prezidentei dėl Konstitucijos laikymosi toliau priekaištauja tik dėl jos ir jos patarėjo Jono Markevičiaus pasisakymų, esą prezidentė apie ikiteisminio tyrimo dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo klausimą „kėlė ir premjerui, ir vidaus reikalų ministrui, ir prokurorams“.

Antikorupcijos komisija teigia apgailestaujanti, kad „prezidentė neatsižvelgė į komisijos pateiktoje išvadoje nurodytas aplinkybes dėl vidaus reikalų ministro R.Palaičio elgesio, kuris yra nesuderinamas su nepriekaištingos reputacijos ir nešališkumo principais, ir nedelsiant netenkino ministro pirmininko teikimo atstatydinti R.Palaitį iš užimamų pareigų“.

Taip pasielgusi prezidentė, pasak komisijos, sudarė galimybes R.Palaičiui FNTT vadovu paskirti Kęstutį Jucevičių.

Be to, komisijos nuomone, prezidentė „nelygiavertiškai vertino“ buvusį ir esamą FNTT vadovą, nors Vitalijus Gailius juo tapo konkurse renkantis iš 9 pretendentų, o K.Jucevičius konkurse varžėsi vienas.

Apskritai, komisijos požiūriu, prezidentė į Antikorupcijos klausimus atsakė neišsamiai, nes iš jos atsakymų nepaaiškėjo, ar jos patarėjas J.Markevičius tikrai kalbėjosi su buvusiu generalinio prokuroro pavaduotoju Andriumi Nevera apie įtarimus informaciją apie „Snoro“ veiklos stabdymą nutekinus kitam prokuroro pavaduotojui Dariui Raulušaičiui, turinčiam giminaičių „Lietuvos ryte“.
Apie šį susitikimą, komisijos nuomone, „J.Markevičius dėl nesuprantamų priežasčių melavo“.

Išvadose konstatuojama, kad iš prezidentės atsakymų komisijai taip pat nepaaiškėjo, ar ji liepė V.Gailiui atleisti pavaduotoją Vytautą Giržadą, o vidaus reikalų ministrui R.Palaičiui – juos abu. 
„Ji mus laiko vaikais, jei mes klausiame vieno, o atsako kita“, – svarstant išvadas replikavo konservatorė Aurelija Stancikienė.

Be to, Seimo Antikorupcijos komisija antradienį priimtame dokumente prezidentei priekaištauja, kad ši į jai Seimo narių užduotus klausimus atsakė neišsamiai ir tų atsakymų nė pati nepasirašė.
„Tai, kad nepasirašyta, sakykit, ką norit, rodo jos požiūrį į mus“, – komisijos posėdyje sakė jos pirmininkas L.Kernagis, siūlydamas priimamose išvadose išreikšti nepasitenkinimą dėl nepasirašyto dokumento.

Nenori konfrontacijos

Komisijos narys Petras Gražulis tokias komisijos išvadas vadino tiesiu keliu į apkaltą ir siūlė kitiems komisijos nariams netrukdyti konservatoriams, jei šie nutarė „nukalti“  prezidentę.

„Po to jie siūlys pradėti apkaltos procesą. Čia rimti kaltinimai, rimti dalykai. Čia ne cirkas“, – posėdyje sakė P.Gražulis.

Tačiau kiti komisijos nariai vengė palikti išvadų projekte griežtesnius žodžius prezidentės atžvilgiu, o socialdemokratas Bronius Bradauskas išvis siūlė apsiriboti sakiniu, kad komisija susipažino su prezidentės atsakymais ir jų niekaip nevertinti.

Pasak komisijos nario Ž.Šilgalio, dabartinės komisijos išvados, kuriose vertinami prezidentės atsakymai yra žibalo pylimas į ugnį, nuo kurio kentės tik tarpinstitucinis bendravimas.

Tuo tarpu komisijos pirmininkas L.Kernagis komisijos priimtas išvadas vertino kaip galutinį tašką.
„Svarstėme viešai, jums filmuojant, tai visuomenė mūsų nuomonę gaus, – po posėdžio žurnalistams sakė L.Kernagis. Jis pridūrė, kad toliau iš prezidentės jokių atsakymų ar patikslinimų komisija nebelaukia ir tikisi, kad ši „stalo teniso“ partija jau baigta.

Tiesa, šias išvadas, kuriose prašoma ir FNTT vadovo K.Jucevičiaus atsistatydinimo, prezidentei Daliai Grybauskaitei komisija nusiųs. Taip pat jos bus siunčiamos Seimo pirmininkei Irenai Degutienei, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, Seimo operatyvinės veiklos kontrolės komisijai, Vyriausybei, generaliniam prokurorui, Specialiųjų tyrimų tarnybai, Valstybės tarnybos departamentui.

Primename, kad klausimus prezidentei Antikorupcijos komisija pateikė atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo aplinkybių. Savo išvadose komisija pareikalavo atstatydinti tuometinį vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, grąžinti į darbą atleistus FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

Išvadose komisija taip pat reikalavo atleisti generalinio prokuroro pavaduotoją D.Raulušaitį, nes jis esą galėjo atskleisti konfidencialią informaciją.

Praėjusią savaitę D.Grybauskaitė komisijai atsiuntė savo atsakymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius