Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 22

Antikorupcijos komisija: SAM kontroliuoti nesugeba ar sugebėti nenori?

Penktadienį Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė galimoms korupcijos apraiškoms sveikatos apsaugos sistemoje tirti savo posėdyje tikėjosi išgirsti atitinkamų institucijų atsakymus į jau seniai užduodamus klausimus: kodėl akivaizdžiai netolygiai skirstomos Teritorinėms ligonių kasoms skirtos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšos sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms, nors iš esmės vadovaujamasi tais pačiais teisės aktais.
Sveikatos apsaugos ministerija
Sveikatos apsaugos ministerija / Dainiaus Labučio/„Scanpix" nuotr.

Jau ne pirmą kartą buvo keliamas klausimas, kokiais metodais vadovaujantis yra priimami sprendimai įsigyti brangią medicininę įrangą, kas už tai atsakingas, kaip vykdoma kontrolė, kad būtų perkama atsižvelgiant į įrangos efektyvumą. Komisijos darbo grupės posėdyje buvo nagrinėjamas ir ortopedijos techninių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimo (apmokėjimo) tvarkos ir Valstybinės ligonių kasos esamų finansinių įsipareigojimų ortopedijos technikos priemonių gamintojams klausimas.

Anot Komisijos darbo grupės narių, aiškių atsakymų į sveikatos apsaugos viceministrei, Valstybinių ligonių kasų direktoriui, Klaipėdos teritorinių ligonių kasų vadovui pateiktus klausimus sulaukta nebuvo. Kad netvarka visais trim nagrinėjamais atvejais ne tik egzistuoja, bet yra ir įsisenėjusi, akivaizdu. Tai rodo ir skaičiai. Anot Šilalės rajono greitosios medicinos pagalbos stoties vedėjos Loretos Kalnikaitės, Klaipėdos teritorinės kasos pateikė perspektyvinį lėšų paskirstymo planą, kuriame aiškiai matyti, jog lėšos kinta netolygiai: Klaipėdos TLK matomas didėjimas, kitų TLK skyriams akivaizdus mažėjimas, kai kuriais atvejais net daugiau kaip 50 procentų. Vedėja nurodė, kad pagal minėtą planą numatyta valandos kaina vienai brigadai yra 62,9 lito. Tuo tarpu Klaipėdos miestui numatoma 79,18 lito. Neaišku, kokiais metodais remiantis skirstomos lėšos kitoms teritorinėms ligonių kasoms, mat visoms numatytos žymiai mažesnės sumos: Klaipėdos rajonui – 55,8 lito, Tauragės rajonui – 49,73 lito, Jurbarko rajonui – 43,15 lito, Pagėgių savivaldybei – 35,47 lito.

Deja, kol kas nėra aiškūs už galimai neteisėtą veiklą atsakingi asmenys, nėra numatyta ir kaip išvengti palankių sąlygų korupcijai susidaryti. Dėl to visus klausimus Darbo grupė perduos plačiau svarstyti Antikorupcijos komisijai, o atitinkamoms institucijoms rekomenduos pradėti tyrimus.

Dėl Teritorinių ligonių kasų lėšų paskirstymo greitąją medicinos pagalbą teikiančioms įstaigoms bus kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą. Ar tikslingai milijoninės sumos išleidžiamos medicinos įrangai, jau nagrinėja Valstybės kontrolė. Ji atlieka finansinį auditą. Papildomai bus kreiptasi ir į kitas institucijas. Komisijos darbo grupė ketina kreiptis ir į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, kad šis inicijuotų lėšų pastariesiems skirstymą reglamentuojančio įstatymo patobulinimą ar naujo įstatymo parengimą. Pradėti tyrimą dėl galimai netinkamos ortopedijos techninių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimo sistemos, kuri naudingesnė gamintojams, o ne pacientams, darbo grupė siūlys Specialiųjų tyrimų tarnybai, Konkurencijos tarnybai, Valstybės kontrolei. Antikorupcijos komisijos darbo grupės nuomone, svarbu išsiaiškinti šios sistemos egzistavimo priežastis ir atsakingus asmenis, kurie leido jai atsirasti.

Seimo Antikorupcijos komisijos posėdis numatomas vasario mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius