Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 23 /17:38

Antikorupcijos komisija tirs korupcijos priežastis ir rizikas Kauno savivaldybėje

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisija patvirtino laikinosios tyrimo grupės, kuriai pavesta išanalizuoti ir įvertinti Kauno miesto savivaldybės 2015–2022 m. viešuosius pirkimus infrastruktūros plėtros srityje, savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos veiklą, kontrolės mechanizmus, išsiaiškinti ir įvardyti korupcijos rizikas viešųjų pirkimų srityje bei galimo neteisėto veikimo mechanizmą, įvertinti viešųjų pirkimų teisinį reglamentavimą. Atlikus tyrimą, bus sprendžiama dėl kitų savivaldybių viešųjų pirkimų vertinimo.
Vilius Šiliauskas ir Juozas Kriaučiūnas
Vilius Šiliauskas ir Jonas Kriaučiūnas / 15min nuotr.

Komisijos laikinosios tyrimo grupės nariais patvirtinti: konservatorius Andrius Vyšniauskas (tyrimo grupės vadovas), konservatorius Bronislovas Matelis, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika, Darbo partijos atstovas Vigilijus Jukna ir socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Nori įsigilinti į Kauno atvejį

Anot tyrimo grupės vadovo A.Vyšniausko, šios tyrimo grupės tikslas – ištirti 2015-2019 m. ir 2019-2024 m. Kauno miesto tarybos viešuosius pirkimus infrastruktūros plėtros srityje, o atradus reglamentavimo ydas, pateikti Seimui tai tobulinančius teisės aktų projektus.

„Grupės tikslas nėra tirti tai, kas yra susiję su ikiteisminiu tyrimu tam, kad netrukdytume teisėsaugos institucijoms ištirti visą korupcijos atvejį Kaune. Pagrindinis tikslas – pažiūrėti, kaip antras pagal dydį miestas nusirito iki tokios blogos situacijos. Taip pat nustatyti ir įvardinti neteisėto veikimo mechanizmus, kurie galimai yra naudojami vykdant korupcines veikas Kauno miesto savivaldybėje. Bus keliami klausimai, kodėl nesuveikė savikontrolės mechanizmai bei kokios galimos įstatymo spragos ryškėja“, – TS-LKD pranešime spaudai cituojamas A.Vyšniauskas.

Pasak tyrimo grupės vadovo, labai svarbu koncentruotis į Kauno miesto savivaldybės atvejį ir neskaidyti dėmesio į kitų didžiųjų miestų savivaldybes.

„Kauno miesto atvejis savo apimti ir turima vieša informacija leistų iš esmės ištirti galimas korupcijos priežastis ir ydas. Po Kauno tyrimo mes galėtume pasižiūrėti į kitas savivaldybes ir atrasti galimas įstatymo spragas savivaldybių viešuosiuose pirkimuose. Siūlau neskaidyti dėmesio ir pilnai susikoncentruoti į Kauną. Vėliau, kai tyrimo grupė pateiks tarpines išvadas, jeigu matytume poreikį galėtume išplėsti tyrimą į kitų miestų ir rajonų savivaldybių viešuosius pirkimus“, – komisijos posėdyje teigė tyrimo grupės pirmininkas A.Vyšniauskas.

Korupcija įtariamas savivaldybės administracijos direktorius atleistas

Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį iš administracijos direktoriaus pareigų atleido teisėsaugos įtarimų korupcija sulaukusį Vilių Šiliauską.

Už tai balsavo visi 40 posėdyje dalyvavusių tarybos narių.

Teisėsauga įtaria, kad Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas paėmė 140 tūkst. eurų kyšį iš bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis.

Pasak teisėsaugos, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis Lietuvoje.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat pranešė, kad areštuota apie 170 V.Šiliauskui priklausančių nekilnojamojo turto objektų, kurių rinkos vertė, pasak STT, yra „septynženklė“, taip pat areštuota 15 kitam įtariamajam, „Autokaustos“ vadovui J.Kriaučiūnui priklausančių nekilnojamojo turto objektų.

Meras: „Vagis turi sėdėti kalėjime“

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis anksčiau V.Šiliauską nušalino nuo pareigų. Jis teigė, kad teisėsaugos įtarimai administracijos direktoriui jam buvo kaip kruša iš giedro dangaus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis (kairėje) ir Andrius Palionis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis (kairėje) ir Andrius Palionis

„Iki „Vieningam Kaunui“ ateinant, iš šito pastato buvo išvesti 6 personažai su tais pačiais fintais kaip V.Šiliausko. Gėda prieš kauniečius, kad to neišvengta ir dabar. Darysime viską, kad tokie apgailėtini įvykiai daugiau nepasikartotų. Mano nuostata yra tokia: vagis, kyšininkas turi sėdėti kalėjime“, – posėdyje sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius