-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 22

Antrą kartą nesėkmę patyręs G.Paluckas: nemato priežasčių nei bėgti iš Vilniaus, nei atsistatydinti

Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas šįmet patyrė antrąjį pralaimėjimą – nei rinkimai į Vilniaus merus, nei rinkimai į Seimą sostinės Žirmūnų apygardoje jam nebuvo sėkmingi. G.Paluckas teigia, kad klasikinių partijų pirmininkai baidosi kandidatuoti Vilniuje – „konservatorių apsėstame mieste“, o jis esą ir toliau neatmeta galimybės mėginti čia savo šansus.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors ir patyrė pralaimėjimą, G.Paluckas nežada trauktis iš partijos pirmininkų.

„Aš neturiu jokių priežasčių trauktis. Mes šituose rinkimuose turėjome du tikslus: papildyti frakciją, laimėti mandatus, ir antras – mobilizuoti mūsų struktūras rengiantis 2020 metų rinkimams“, – interviu vėlyvą sekmadienio vakarą komentavo politikas.

Teigia, kad taip susitelkė pirmąjį kartą

Pirmąjį tikslą įgyvendinti, bent iš dalies, pavyko, nes į Seimą pateko Žiemgalos rinkimų apygardoje kandidatavęs socialdemokratas Liudas Jonaitis. Antrąjį, kaip leido suprasti G.Paluckas, taip pat – esą anksčiau partijos skyrius Vilniuje turėjo problemų, o dabar partiečiai susivienijo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Mūsų susitelkimas – jūs to nematot, nežinot – buvo įspūdingas. Ne tik skyrius padėjo, ir kiti skyriai atvažiavo, ir mūsų europarlamento nariai, ir parlamento nariai prisijungė. Tai buvo bene pirmas kartas, kai mes turėjome tokį bendrą, didelį komandinį darbą. Tuo esu labai patenkintas“, – kalbėjo partijos lyderis.

Seimo nario rinkimuose Žirmūnuose G.Paluckui palaikymą išreiškė 47,45 proc. piliečių, jo konkurentei konservatorei Paulei Kuzmickienei – 52,55 proc., rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys. Skirtumas – 262 balsai.

Kaip G.Paluckas įvertino savo rezultatą? Sakė, kad – „patenkinamai“. Lygindamas su pasiekimais ankstesniuose rinkimuose, politikas tikino, kad šie rinkimai – pranoksta lūkesčius.

Apie nemotyvuotus rinkėjus

„Daug kas manė, jog konservatorių apsėstame mieste, kai iš 12 vienmandačių 10 laimėjo konservatoriai, Europos Parlamento rinkimuose mes Vilniuje ėmėm 10 proc., jie – 27 proc., pasirodymas iš viso pavirs fiasko. Tiems ne draugams nepasisekė, nes antrasis turas ir dviejų šimtų balsų skirtumas... – visi norėjo laimėti. Pusę apylinkių laimėjom, pusę pralaimėjom“, – teigė G.Paluckas.

Jei rinkėjų aktyvumas būtų didesnis, galbūt, svarstė politikas, ir rezultatai būtų kitokie.

„Bet yra taip, kaip yra. Žmonės rinkosi – eiti balsuoti arba ne. Pagrindinis momentas, kodėl žmonės nėjo balsuoti, sakė paprastai – mes šiandien valdžios nerenkam“, – nurodė G.Paluckas ir pridūrė girdėjęs pasakymų esą vieno asmens rinkimai į Seimą nelabai motyvuoja balsuoti.

Paklaustas, ką rezultatas sako jam, kaip partijos pirmininkui, G.Paluckas teigė, kad to nėra su kuo lyginti – esą nė vienos partijos pirmininkas Vilniuje į Seimą nekandidatavo.

Pažymėjus, kad rezultatą galima lyginti su mero rinkimų (G.Paluckas, sulaukęs 2,67 proc. rinkėjų palaikymo, pirmojo turo rezultatų sąraše liko septintoje vietoje – 15min), LSDP vedlys atkirto: „Jeigu jau galima lyginti, tai aš čia kylu nežmonišku tempu į viršų.“

Pralaimėti nebijo

„Dalyvavimas rinkimuose sostinėje visada yra rizikingas. Čia nėra svarbus statutas – ar tu Seimo narys, ar partijos pirmininkas. Ir tai visi puikiausiai žino. Todėl nė vienos tradicinės, klasikinės, stiprios partijos pirmininkas Vilniuje rinkimuose nedalyvauja, – teigė G.Paluckas.

– Mano lyderystės modelis yra kitoks: aš veliuosi į kovą, veliuosi į sudėtingus iššūkius ir mūšius. Manau, tai yra mano pareiga – eiti pramušinėti, laužti, kelti žmonių pasitikėjimą, su jais bendrauti tiesiogiai. Ir – atitinkamai – formuoti pozityvų partijos įvaizdį ateinantiems rinkimams 2020 metais.“

G.Paluckas neatmetė galimybės ir kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose savo kandidatūrą vėl kelti Vilniuje.

„Nuspręsim susirinkę į tarybą ir į suvažiavimą, kai vienmandates skirstysim.

Man pats tas principas nelabai patinka ieškoti išskaičiuotos, statistinės labai palankios vienmandatės.

Bet aš tikrai nematau priežasčių, kodėl turėčiau bėgti iš Vilniaus. Galų gale – man pats tas principas nelabai patinka ieškoti išskaičiuotos, statistinės labai palankios vienmandatės tam, kad partijos pirmininkas nepralaimėtų ir papultų į Seimą, kaip tai daro kitos partijos.

Nebijau pralaimėti. Man tai nėra malonu, bet savo misiją suprantu taip – eik ten, kur sunkiausia ir ten kalkis. Galų gale – tu esi pirmas“, – komentavo socialdemokratų lyderis.

Idėjas bandys įgyvendinti kitų rankomis

Ką prarado nepatekęs į Seimą?

„Nieko. [...] Aktualijas visas žinau, frakcijos veikloje dalyvauju. Aišku, aš nedalyvauju Seimo plenarinėse sesijose ir negaliu operatyviai į kažką reaguoti arba balsuoti. Bet [tai] man, mano iniciatyvoms niekaip neužkerta kelio“, – teigė G.Paluckas.

Savo pasiūlymas jis sakė teiksiantis frakcijos narių Seime rankomis: „Paprašysiu, jie registruos teisės aktų pasiūlymus ir tada svarstys, tiesa, be manęs, bet Seime. Savo programinių nuostatų dalį realizuoti pamėginsiu.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Sekmadienį rinkimai į laisvas Seimo narių vietas vyko ne tik Žirmūnų, bet ir Gargždų bei Žiemgalos apygardose. Čia – atitinkamai – parlamentarų mandatus iškovojo konservatorė Rasa Petrauskienė ir socialdemokratas L.Jonaitis. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius