-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 09 /16:35

Naglis Puteikis 15min studijoje: laikinai einu valdančiųjų kandidato į prezidentus pareigas

Antradienį 15min studijoje lankėsi ir į skaitytojų klausimus atsakė kitų metų prezidento rinkimuose kandidatuoti ketinantis Seimo narys Naglis Puteikis.
15min studijoje lankosi Naglis Puteikis
15min studijoje lankosi Naglis Puteikis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Jis tikino, kad niekas į jį rimtai nežiūri nei dabar, nei 2014-aisiais, kai pirmą kartą dalyvavo prezidento rinkimuose. Tačiau pats N.Puteikis sako, kad nurašyti tuos, kuriuos kelia ne didžiosios partijos, per anksti.

N.Puteikis sako esąs įsitikinęs, kad „valstiečiai“, kurių frakcijoje Seime jis dirba, prezidento rinkimuose kels premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą, todėl esą nė nesidera dėl savo frakcijos kolegų paramos.

„Aš kviestinis ten svečias. Sakyčiau, kaip į vestuves pakvietė ir leido likti nakvoti. (...) Aš vis juokauju, sakau, kad, kai S.Skvernelis išsikels, tada jau paprašysite, kad antras kandidatas išeitų iš frakcijos“, – savo situaciją vaizdingai apibūdino N.Puteikis.

Jis tikino, kad pusiau rimtai kalbant, gali save vadinti laikinai einančiu valdančiųjų kandidato į prezidentus pareigas.

Save N.Puteikis vadina centro-kairiuoju. Pasak jo, net ir su „valstiečiais“ jam būti vienoje komandoje nėra lengva, nes jie, o ypač finansų ministras Vilius Šapoka, esą yra net ne liberalai, o libertarai.

Tačiau trauktis iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos N.Puteikis neskuba. Anot jo, kol kas jam būnant valdančiojoje daugumoje Seime pavyksta pasiekti daugiau.

„Mano balsas tampa svarus, aš teikiu savo pataisas“, – teigė jis.

N.Puteikis sakė, kad jo balsas lėmė vienuolikos įstatymų priėmimą Seime.

Savo komandoje, jei laimėtų rinkimus, N.Puteikis norėtų matyti Aušrą Maldeikienę, Raimondą Kuodį, Boguslavą Gruževskį – „tuos žmones, kurie kelia klausimus, kad Lietuvos elitas neteisingai elgiasi su nepasiturinčiais“.

Radikalių idėjų atsisako

Prezidento posto N.Puteikis kitų metų pavasarį ketina bandyti siekti antrą kartą. Prieš ketverius su puse metų jis kėlė idėją naikinti Konstitucinį Teismą ir daugiamandatę rinkimų apygardą, tačiau dabar abiejų šių idėjų atsisako.

Nebėra toks tikras N.Puteikis ir Neringos Venckienės teisumu. Anksčiau rengęs mitingus šiai personai ginti, dabar jis sako buvęs suklaidintas policijos pademonstruotos arogancijos ir natūraliai stojęs „silpnesniojo pusėn“.

„Ar N.Venckienė silpnesnė? Vienu metu ją rėmė ir Dalia Grybauskaitė, ir Vytautas Landsbergis. Jie skaitė slaptas pažymas. Tuo metu man atrodė ir dabar tebeatrodo, kad jeigu jie pamatė kažką slaptose pažymose, kad reikia ją užstoti, vadinasi, nėra ta istorija tokia vienareikšmiška, kaip mums bando parodyti teismai. Ar galima pasitikėti Lietuvos teismais?“, – klausė N.Puteikis ir pats sau atsakė, kad, kol Lietuvos teismuose nėra tarėjų, vargu.

„Teisėsaugos uždarumas sukūrė šitą istoriją“, – teigė N.Puteikis.

Pakeitė nuomonę apie Rusiją

N.Puteikis prieš ketverius metus taip pat gyrėsi turįs pažįstamų Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkoje ir galintis jiems paskambinti. Tačiau dabar jis sako, kad to nebedarytų.

„Neskambinčiau, nes po Skripalių bylos, po visų šitų agresyvių veiksmų ES, akivaizdu, kad kito kelio nėra – reikia būti ES, NATO sudėtyje, reikia būti bendrose pajėgose kartu su lenkais, reikia galvoti apie užsienio bazes, reikia melstis Dievui, kad amerikiečiai įkurtų bazę netoli Suvalkų“, – sakė N.Puteikis.

Pasak kandidato, geriausia bendražygė užsienio politikoje turi tapti Lenkija. Lietuva, pasak N.Puteikio, turi daryti viską, kad NATO būtų stipri organizacija, kad Suvalkuose būtų įkurta NATO bazė.

Apskritai Lenkija N.Puteikiui yra valstybės gerovės pavyzdys. Priekaištų šiai valstybei Seimo narys nekelia ir dėl demokratijos trūkumo.

„Išvaryti komunistų laikais paskirtus teisėjus į pensiją – kur čia nedemokratinis veiksmas? Nematau čia jokios problemos. Iš vienos pusės. Iš kitos pusės Lenkijoje ekonomika kyla sparčiausiai ES“, – gyrė kaimynę kandidatas.

Pasak jo, Lenkijoje bendras teisingumo jausmas tik didėjo.

„Lenkija pavyzdys, kaip reikia elgtis su savo piliečiais, kaip reikia ginti savo interesus ES ir kaip reikia nepasiduoti ankstesniems, sovietinės nomenklatūros suformuotiems, įpročiams“, – teigė N.Puteikis.

Jis tikino manantis, kad Lietuvos politikai taip pat turėtų turėti drąsos reikalauti, kad visuomeninis transliuotojas Lietuvoje LRT išklausytų abi puses ir žurnalistika nuo to nenukentėtų.

Seimo narys 15min studijoje taip pat pasisakė už būtinybę įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę, tačiau ne santuokas.

N.Puteikis sako kol balsuojantis už kartelės referendumui dėl dvigubos pilietybės sumažinimą, už referendumą su dviejų savaičių pertrauka, tačiau pats sau esą iki galo nėra atsakęs, ar tikrai palaiko dvigubos pilietybės įteisinimą.

„Viduje man tas klausimas niekur nedingo: ar reikės atlikti karinę tarnybą, kaip Izraelyje, ar reikės mokesčius mokėti?“ – klausė jis.

Transliaciją iš 15min studijos, žiūrėkite žemiau:

VIDEO: Naglis Puteikis: „Lenkija – pavyzdys“

N.Puteikis apie ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose paskelbė dar pernai vasarį.

Šiuo metu jis yra Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, Centro partijos pirmininkas.

N.Puteikis kartą jau dalyvavo prezidento rinkimuose 2014 metais. Tuomet už jį balsavo beveik 10 procentų rinkėjų, tačiau į antrąjį rinkimų turą politikas nepateko.

VIDEO: Kandidatas į Lietuvos prezidentus Naglis Puteikis: svarbiausi biografijos faktai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius