Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

Antras Seimo rinkimų turas lemiamas? Taip atrodo ne visiems: debatų vengia ne tik S.Skvernelis, bet ir G.Landsbergis

Pirmajame Seimo rinkimų ture, vykusiame sekmadienį, buvo išrinkta tik dalis Seimo, dar beveik pusė būsimosios kadencijos parlamentarų paaiškės antrajame rinkimų ture spalio 25 dieną. Tačiau jaunimo iniciatyvos „Žinau, ką renku“ atstovai pastebi, kad dalis politikų, panašu, jau susitaikė su rinkimų rezultatu ir nebemato poreikio diskutuoti su rinkėjais – net 15 apygardų šios organizacijos rengiami debatai neįvyks kandidatams atsisakius juose dalyvauti.
S.Skvernelis ir G.Landsbergis
S.Skvernelis ir G.Landsbergis / 15min montažas

Kaip rašoma „Žinau, ką renku“ pranešime, nemažas pirmojo Seimo rinkimų turo aktyvumas nestebina – visą rudenį netrūko debatų – jų vien šios jaunimo iniciatyvos savanoriai suorganizavo 70 – visose Lietuvoje esančiose vienmandatėse apygardose.

Debatai, nepaisant pandemijos, sutraukė beveik 3000 žiūrovų į sales ir 150 000 prie ekranų. Tačiau būtent lemiamas antrasis Seimo rinkimų turas pasižymi kur kas mažesniu rinkėjų susidomėjimu. Štai 2016 metų antrajame ture balsavo kiek daugiau nei 37 proc. visų amžiaus grupių ir vos 24 proc. jaunų rinkėjų.

„Prieš pirmąjį rinkimų turą nemažai diskutuota apie debatus ir jų kokybę. Ne vienas pastebėjo, kad didžiausias jų trūkumas – pernelyg didelis skaičius dalyvaujančių kandidatų. Tikime, kad būtent antro rinkimų turo debatuose, kai lieka tik du daugiausia palaikymo sulaukę politikai, galima ne tik geriau įvertinti jų stipriąsias ir silpnąsias puses, bet kokybiškai ir giliai diskutuoti, atsakyti į gausybę rinkėjų klausimų, o svarbiausia – suprasti abiejų kandidatų ateities vizijas. Tik aktyviai diskutuodami ir kalbėdami apie rinkimus galime tikėtis didesnio rinkėjų aktyvumo ir sąmoningumo antrame ture. Būtent to tikėjomės antro turo debatuose. Tačiau, panašu, kad populiariausia politikų komunikacijos forma išlieka kalbėti ant bačkos, be kitų nuomonių“, – sako Guoda Vaitiekutė, „Žinau, ką renku“ savanorė.

Bent 15 apygardų „Žinau, ką renku“ antrojo Seimo rinkimų turo debatai neįvyks, nes juose dalyvauti politikai nepanoro.

Pagrindinės jų nurodytos priežastys:

  • II ture turi begales individualių susitikimų su rinkėjais ir labai intensyvią darbotvarkę, o debatuoti kartu su kitu kandidatu į jų programą netelpa.

  • Nedalyvaudami debatuose išlošia, nes pirmasis turas parodė, kad ir nediskutuodami su savo rinkėjais gali laimėti savo apygardoje, arba mieliau bendraus su savo rinkėjais akis į akį, o ne kartu su oponentu.

  • Pasiūlius dalyvauti nuotoliniu būdu buvo tokių, kurie pareiškė neturintys nuosavo telefono ar kompiuterio, o turimi Seimo, esą neleidžia naudoti reikiamų programų.

  • Siūlomomis debatų dienomis tvarkys savo automobilį.

  • Kai kurie kandidatai atskleidė, jog sprendimą nedalyvauti debatuose priėmė pasitarę su savo oponentu vienmandatėje apygardoje.

Kaip sakoma „Žinau, ką renku“ pranešime, dalis kandidatų tiesiog vengė atsakyti į skambučius ir žinutes, tapo nepasiekiami sužinoję, kad yra kviečiami į debatus, vilkino laiką ir delsė atsakyti, o galiausiai užblokavo jaunų žmonių (savanorių) telefonų numerius, nors prieš pirmąjį rinkimų turą noriai bendravo ir dalyvavo diskusijose.

Tokių kandidatų pasitaikė beveik visose partijose.

Nepaisant kvietimų ir aktyvių jaunų žmonių, savanorių, pastangų, „Žinau, ką renku“ antrojo Seimo rinkimų turo debatai neįvyks neįvyks šiose vienmandatėse apygardose:

  • Pilaitės-Karoliniškių (atsisakė Saulius Skvernelis),

  • Centro-Žaliakalnio (atsisakė Gabrielius Landsbergis, Audronė Jankuvienė nepasiekiama),

  • Kelmės-Šilalės (atsisakė Remigijus Žemaitaitis),

  • Gargždų (atsisakė abu kandidatai – Rasa Petrauskienė ir Petras Gražulis),

  • Vilkaviškio (atsisakė Algirdas Butkevičius),

  • Deltuvos šiaurinės (atsisakė Sergejus Jovaiša, kuris nedalyvavo ir I turo debatuose),

  • Marijampolės (atsisakė Dainius Gaižauskas),

  • Mažeikių (atsisakė Laima Nagienė),

  • Šilutės (atsisakė Zigmantas Balčytis),

  • Sėlos vakarinės (Valdemaras Valkiūnas nepateikė atsakymo),

  • Dzūkijos (Juozas Baublys nepateikė atsakymo ir nebekėlė telefono),

  • Žiemgalos (atsisakė Liudas Jonaitis),

  • Šiaulių krašto (atsisakė Kęstutis Masiulis),

  • Mėguvos (atsisakė Mindaugas Skritulskas, o Romandas Žiubrys nepateikė atsakymo)

  • Raseinių-Kėdainių (atsisakė abu kandidatai – Arvydas Nekrošius ir Vidmantas Merkliopas) apygardose.

Dalyje vienmandačių apygardų „Žinau, ką renku“ debatų neorganizuos dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos, o visus debatus, kurie įvyks rasite čia: www.fb.com/zinaukarenku.

Net ir ten kur debatai neįvyks, iniciatyva kviečia nepamiršti kandidatų per pirmąjį rinkimų turą duotų pažadų, kuriuos rasite čia: https://www.zinaukarenku.lt/rinkimai/kandidatai-i-seima/. Iniciatyvos savanoriai pažada stebėti kaip išrinktieji į Seimą tęsės duotus įsipareigojimus rinkėjams.

Kaip teigiama „Žinau, ką renku“ išplatintame pranešime, tarp kandidatų įsipareigojimų galima rasti ir labai konkrečių darbų ir visiškų nesąmonių. O keletą atrinktų ir klausimų savanoriams sukėlusių pažadų galite pasižiūrėti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius