-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 19

Antrasis rinkimų turas: ar klaidos kartosis?

Pirmadienį prasidėjus antrojo Seimo rinkimų turo išankstiniam balsavimui savivaldybėse, tęsiasi ir rinkimų proceso stebėsena, kurią vykdo visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanoriai. Kiekvieną išankstinio balsavimo dieną visoje Lietuvoje numatomos 100-200 stebėtojų pajėgos. Viso antrąjį rinkimų turą ketina stebėti 800 piliečių, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pakartotinis balsavimas Seimo rinkimuose
Pakartotinis balsavimas Seimo rinkimuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio visose savivaldybėse ir jų papildomai skirtose patalpose vyksta išankstinis balsavimas. Atsižvelgiant į organizacijos gautus skundus pirmojo turo metu, svarbu atkreipti dėmesį į išankstinio balsavimo instrukciją: pažymėtą biuletenį reikia įdėti į mažąjį voką, jį užklijuoti, mažąjį voką su rinkėjo lakšto dalimi įdėti į didįjį voką, pastarąjį užklijavus būtinai sugrįžti prie rinkimų komisijos nario, kuris užklijuos saugumą garantuojantį lipduką. Taip pat reikia nepamiršti, kad išankstinio balsavimo metu balsadėžės nėra būtinos.

Išankstinio balsavimo metu kviečiami balsuoti kuo daugiau rinkėjų, siekiant sumažinti galimas eiles sekmadienį bei išvengti nepatogumų patekus į saviizoliaciją rinkimų savaitę. Saviizoliacijoje jau esantys asmenys gali pateikti prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai dėl balsavimo namuose. Prašymai priimami iki spalio 21 dienos, jeigu rinkėjas yra saviizoliacijoje savo apygardoje, ir iki spalio 20 dienos, jei rinkėjas yra kitoje apygardoje. Ką daryti rinkėjams, patekusiems į saviizoliaciją po numatytų terminų, VRK aiškaus atsakymo nepateikia.

Baltųjų pirštinių nuotr./„Baltosios pirštinės“
Baltųjų pirštinių nuotr./„Baltosios pirštinės“

Pirmojo rinkimų turo metu daugiausiai fiksuotų pažeidimų yra susiję su aplaidžiu rinkimų komisijų darbu, netaisyklingai užplombuotomis balsadėžėmis, informacijos trūkumu apie galimas balsavimo vietas, apsauginių priemonių nenaudojimu. Pagal dažniausius galimus pažeidimus ir rinkėjų nusiskundimus „Baltosios pirštinės“ pateikė rekomendacijų sąrašą Vyriausiajai rinkimų komisijai.

„Baltųjų pirštinių“ stebėtojai, atsižvelgiant į anksčiau gautus pranešimus, yra skirstomi po rizikingas apylinkes, užkertant kelią galimiems pažeidimams, rinkėjų papirkinėjimui, pavežėjimui. Piliečiai kviečiami apie galimus rinkimų pažeidimus internetiniame puslapyje.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ yra pirmoji ir vienintelė nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje, siekianti užtikrinti skaidrius rinkimus bei stiprinti pilietinę visuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius