-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 06

Antros kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymas: suimti ar paleisti gali tik trys teisėjai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susirūpinusi, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas paleido į laisvę didele narkotikų kontrabanda įtariamą Tadžikijos pilietį, teikia Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti, kad aukštesniųjų teismų sprendimai dėl suėmimo būtų priimami kolegialiai, o ne vieno teisėjo.
Dalia Grybauskaitė priėmė teisėjų priesaikas
Dalia Grybauskaitė priėmė teisėjų priesaikas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Skandalas kilo, kai Vilniaus apygardos teismo sprendimu antradienio vakarą iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus paleistas Tadžikistano pilietis Komildzhonas Umarovas, kuris įtariamas didele narkotikų kontrabanda.

Turėjo narkotikų už milijonus

K.Umarovas ir jo bendrininkas pernai lapkritį buvo sulaikyti per specialią operaciją. K.Umarovo automobilyje pareigūnai rado 100 tūkst. JAV dolerių, manoma, gautų už narkotikus. Jo bendro automobilyje aptikti 3 kg heroino. Kaune jų nuomojamo gyvenamojo namo kieme rasti užkasti dar 7 kg heroino. Šių narkotikų vertė juodojoje rinkoje galėjo siekti 4 mln. litų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Teisėjas Arūnas Kisielius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Teisėjas Arūnas Kisielius

Iš įtariamojo paimti dokumentai, jam uždrausta palikti Lietuvą, nurodyta atsižymėti policijoje.

K.Umarovas buvo suimtas dviem mėnesiams, sausio 20 dieną teismas suėmimo terminą pratęsė dar dviem mėnesiams, bet įtariamojo advokatas šią nutartį apskundė. Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius skundą patenkino. Iš įtariamojo paimti dokumentai, jam uždrausta palikti Lietuvą, nurodyta atsižymėti policijoje.

Netoleruotina paleisti pavojingą ar suimti nekaltą

„Netoleruotina, kai teisėjas lengva ranka gali savo galutiniu ir neskundžiamu sprendimu suimti nekaltą arba paleisti pavojingą asmenį į laisvę. Tokie svarbūs sprendimai turi būti priimami tik labai gerai įvertinus pasekmes žmogaus teisėms, visuomenės saugumui, valstybės interesams ir prestižui. Teismų sprendimai turi būti teisingi, žmonėms suprantami ir nekeliantys jokių abejonių dėl objektyvumo ir skaidrumo“, – sako prezidentė.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad aukštesniuosiuose teismuose skundai dėl suėmimo būtų nagrinėjami kolegialiai – 3 teisėjų, o ne vieno, kaip yra dabar.

Valstybės vadovė siūlo atsisakyti dabar galiojančios tvarkos, kai aukštesniųjų teismų teisėjai vienasmeniškai priima galutinius ir neskundžiamus sprendimus dėl suėmimo. Prezidentės teikiamomis įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad aukštesniuosiuose teismuose skundai dėl suėmimo būtų nagrinėjami kolegialiai – 3 teisėjų, o ne vieno, kaip yra dabar.
 
Pasak prezidentės, kolegiali skundų nagrinėjimo tvarka užtikrintų kokybiškesnius teismų sprendimus ir sustiprintų žmonių pasitikėjimą teismais. Be to, taip būtų labiau užtikrinta žmogaus teisių apsauga bei galimos korupcijos prevencija.
 
Pasak prezidentūros, kolegialaus skundų nagrinėjimo tvarka aukštesniuosiuose arba apeliacinės instancijos teismuose yra įtvirtinta daugelyje Europos valstybių, tarp jų Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir kitose šalyse.
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius