Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 20

STT vadovu siūlomas Žydrūnas Bartkus: „Korupcijos lygis priklauso ne nuo įstatymų, o nuo žmonių“

Seimui antradienį teikiamas kandidatas į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus, dabartinio direktoriaus pirmasis pavaduotojas Žydrūnas Bartkus. Seimui jis sakė esąs tikras, kad sugebės užtikrinti sėkmingą tarnybos veiklą.
Žydrūnas Bartkus ir Saulius Urbanavičius
Žydrūnas Bartkus ir Saulius Urbanavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prisistatydamas Seimui Ž.Bartkus sakė STT dirbęs devyniolika metų.

Jis tikino, kad dabar tarnyba išgyvena geriausius laikus, nes sugeba ištirti ne smulkią korupciją, o rimtas politines ar kelias valstybes aprėpiančias bylas.

„Šiandien tarnyba išgyvena bene geriausius laikus. Jei prieš 21 metus STT tyrė kelių policininkų kyšininkavimo bylas, šiandien sugebame ištirti sudėtingiausius korupcinius mechanizmus, tarptautinio kyšininkavimo atvejus“, – prisistatydamas parlamentarams sakė Ž.Bartkus.

Taip pat jis džiaugėsi, kad tarnyboje pagaliau mokami motyvuojantys atlyginimai.

Atsakydamas į Seimo narių klausimus Ž.Bartkus tikino, kad korupcija Lietuvoje priklauso ne nuo institucijų, ne nuo teisės aktų, o, pirmiausia, nuo žmonių. Todėl pasak jo, reikėtų kreipti daugiau dėmesio į atsakingų pareigūnų skyrimo aplinkybes, atrankas.

Paklaustas, kokius tikslus užsibrėš savo kadencijai, Ž.Bartkus vardino, kad jam svarbiausia, jog STT sugebėtų užsiimti analitine antikorupcine žvalgyba, kad gerėtų neteisėto praturtėjimo bylų tyrimo rodikliai, o tarnyba veiktų moderniai, neatsilikdama nuo technologinių naujovių.

Seimo nariai Ž.Bartkaus dar klausė, ar jis nemano, kad STT vadovai turėtų iš anksto užsibrėžti dirbti tik valstybei, o ne po tarnybos išeiti į privatų sektorių, kaip padarė buvęs STT vadovas Žimantas Pacevičius.

„Jei esu tvirtas ir žinau, kad turiu išlaikyti tarnybos nepriklausomumą, tai tai ir darysiu. Jei įstatymas bus vienoks, ar kitoks, tai nepakeis mano požiūrio. Viskas priklauso nuo žmonių“, – atsakė kandidatas į STT vadovus.

Seimo nariai taip pat prašė Ž.Bartkaus atsakyti į jam žiniasklaidoje išsakytą kritiką esą elgėsi neteisėtai bandydamas Šiauliuose į postus sukišti savus.

„Šitas straipsnis savo negatyvumu nedaug skyrėsi nuo dienraščio kitų publikacijų tarnybos atžvilgiu. Straipsnyje daug netiesos. Visada visose bylose yra nepatenkintų pusių. Šiandien, matyt, to laikraščio pozicija ieškoti nepatenkintų pusių ir iš to rašyti vienpusiškus straipsnius“, – atsakė Ž.Bartkus.

Seimo narė Aušra Maldeikienė sakė, kad jos nedomina kandidato į STT vadovus nuomonė apie laikraštį, bet jai svarbu, ar po to straipsnio Ž.Bartkus gali ramiai stoti prie STT vairo.

Ž.Bartkus atsakė nesijaučiantis padaręs ką nors blogai, išskyrus tai, kad pildydamas pajamų ir turto deklaraciją vienais metais supainiojo eurus su litais, ką žurnalistai neva palaikė jo nepagrįstu praturtėjimu.

Jis sakė nieko negirdėjęs apie tai, kad Šiauliuose jau dalijamasi jo prieš dešimtmetį pasirašytais dokumentais, apie kuriuos prabilo Seimo narys Valerijus Simulikas.

Po prisistatymo Seime Ž.Bartkus susitikinės su parlamento frakcijomis. Po to Seimas balsuos dėl pritarimo jo paskyrimui.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį ryte sakė, kad jo vadovaujama frakcija Seime palaikys Ž.Bartkaus kandidatūrą.

S.Urbanavičiui – opozicijos siūlymas tapti ministru

Naują vadovą prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo vietoje Sauliaus Urbanavičiaus, kurio kadencija baigiasi kovo pabaigoje ir kuris atsisakė likti dirbti antrą kadenciją.

Prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė apgailestavo dėl tokio S.Urbanavičiaus sprendimo, tačiau vylėsi, kad Ž.Bartkus, buvusi S.Urbanavičiaus „dešinioji ranka“ sėkmingai tęs pradėtus darbus.

Seimo nariai labiausiai nuogąstavo, kad buvęs STT vadovas neišeitų dirbti į privatų sektorių. Konservatorius Jurgis Razma net juokavo, kad S.Urbanavičius būtų puikus teisingumo ministras, kurio kaip tik šiuo metu intensyviai ieškoma.

Seime S.Urbanavičiaus atleidimui vis dėlto pritarta be vargo. Už atleidimą balsavo 91 Seimo narys, prieš buvo vienas, susilaikė trys parlamentarai.

STT penkerius metus vadovavęs S.Urbanavičius iš Seimo tribūnos sakė antros kadencijos nutaręs nesiekti, kad „duotų toną“ kitiems valstybinių institucijų vadovams neužsisėdėti postuose.

„Manau, kad tas veiksmas yra logiškas, tinkamas ir, mano supratimu, jei pasitikėjote manimi, tai pasitikėkite ir šiuo mano sprendimu“, – sakė S.Urbanavičius.

Interviu 15min S.Urbanavičius pripažino pats rekomendavęs STT vadovu skirti Ž.Bartkų.

Pasak dabartinio STT vadovo, Ž.Bartkus užtikrins tarnybos darbo tęstinumą.

„Iššūkiai, žinoma, bus išlaikyti institucijos nepriklausomumą, nebijoti, išlaikyti kolektyvą, vertinti kiekvieno žmogaus indėlį, nes ne direktorius ir ne direktoriaus pirmasis pavaduotojas atlieka tą nematomą sunkiausią kovos su korupcija darbą“, – teigė S.Urbanavičius.

Ž. Bartkus STT dirba nuo 1999 metų, o direktoriaus pirmuoju pavaduotoju tapo 2013 metų balandį.

Jis STT kuravo baudžiamojo persekiojimo, kriminalinės žvalgybos ir analitinės antikorupcinės žvalgybos sritis.

Nuo 1997 metų veikiančios STT veikla apima korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir visuomenės antikorupcinį švietimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius