Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 25

Anušauskas: reikalaujame oficialių atsakymų dėl CŽV kalėjimų

„Lietuva turi tarptautinius įsipareigojimus gerbti žmogaus teises. Jei Lietuvoje iš tikrųjų būtų veikę Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės Žvalgybos Valdybos (toliau – CŽV) slapti kalėjimai, jie būtų pažeidę šalies įstatymus“, – teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (toliau – NSGK) pirmininkas dr. Arvydas Anušauskas.
Gvantanamo kalėjimas
Gvantanamo kalėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Politiko nuomone, Europos Tarybos ir kitų kompetentingų institucijų tyrimuose ir ataskaitose apie slaptus sulaikymus ir neteisėtus sulaikytųjų gabenimus Lietuva nebuvo ir nėra minima. Dabartinis Lietuvos minėjimas šiame kontekste, žeidžia Lietuvos tarptautinį prestižą.

NSGK vadovas kreipėsi į Lietuvos institucijas teiraudamasis oficialių atsakymų. Kadangi minėti kaltinimai susiję su galimu tuo metu galiojusių įstatymų ir Lietuvos tarptautinių įsipareigojimų pažeidimu, tikimasi, kad kompetentingos institucijos suteiks informaciją apie tai, ar apskritai šie klausimai dėl slapto kalinių laikymo Lietuvos Respublikos teritorijoje kokiu nors pavidalu buvo Lietuvoje svarstomi ir įgyvendinami 2004-2005 metais.

„Taip pat viliuosi, kad Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaidos kanalas „ABC NEWS“, kuriam kaip ir mums rūpi įstatymų laikymasis ir žmogaus teisės, pasidalins turima dokumentine informacija, jei tokią turi“, – sakė NSGK pirmininkas. Anot dr. Arvydo Anušausko, tol, kol nėra pateikta jokių įrodymų apie CŽV kalėjimo buvimą Lietuvos Respublikoje, visą šią informaciją galima laikyti nepatikrinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius