-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 18

Anušausko politinė drama: kas įvyko ir kokį poveikį tai turės

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atleidimo istorija savaitgalį sudrebino Lietuvos politiką ir gali turėti svarbių ilgalaikių pasekmių. Naujienų portalas 15min išsamiai paaiškina, kas įvyko ir kaip situacija gali klostytis toliau.

A.Anušauskas atsistatydinimo pareiškimą parašė penktadienio popietę po susitikimo su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte. Pirmasis apie tai paskelbė žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Šeštadienį ministras susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda. Prezidentas ir premjerė dėl ministro pakeitimo tarsis pirmadienį.

15min pateikia penkis svarbiausius klausimus ir atsakymus.

1. Kokios ministro atleidimo priežastys?

A.Anušausko santykiai su kitais įtakingais konservatoriais buvo įtempti ne vieną mėnesį. Jo veiklą kritiškai vertino partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

A.Anušausko kritikai teigė, kad jis buvo per pasyvus, pernelyg pasidavė karininkijos įtakai, neatsakingai komentuodavo saugumo klausimus viešumoje, tinkamai neatstovavo Lietuvai tarptautinėje erdvėje dėl prastų anglų kalbos žinių.

A.Anušausko rėmėjai teigia, kad jis tapo konservatorių vidaus politikos intrigų auka, kad ministro kritikams trūksta karinių žinių ir jie ministro postą klibino siekdami asmeninės politinės karjeros ar paveikti gynybos užsakymais suinteresuotų lobistų. Ministro užtarėjų teigimu, politiniai sprendimai gynybos srityje vėluoja ne Krašto apsaugos ministerijoje, o kitose įstaigose.

Viešojoje erdvėje išsiskyrė akcentai, kalbant apie Rusijos grėsmę: G.Landsbergis dažniau akcentuodavo augančius pavojus, o A.Anušauskas – pasirengimą juos atremti.

Konservatoriai kibirkščiavo ir partijos viduje rengiant vadinamąjį gynybos stiprinimo planą –

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius