Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 04 10

Milijoninis L.Anužienės šeimos verslas – fiktyvūs studentai, auksinė žemė, kišeniniai politikai

15min tyrimų skyrius pasidomėjo skandalingai nuskambėjusiu Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centru (KMPMC). Prieš žurnalistų akis atsivėrė tikrai įspūdingas paveikslas.
Laimutė Anužienė
Kaupa.lt nuotr./Laimutė Anužienė

Studentai, kurie diplomus gauna nė karto neapsilankę paskaitose, asmeninėms reikmėms naudojamas KMPMC turtas, mamos ir dviejų jos sūnų sukurtas ES milijonų siurblys, dovanos ir paslaugos politikams.

Mama ir sūnūs

15min pakako vos dviejų dienų tam, kad viešai būtų galima aprašyti aibę piktnaudžiavimo faktų. Redakcija taip pat gavo duomenų, kodėl Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) iki šiol į tai užmerkdavo akis.

Visi šiame tekste minimi šaltiniai redakcijai žinomi. Jų vardai ir pavardės bus perduotos bet kuriai tyrimą atliekančiai institucijai. Redakcija sulaukė kelių dešimčių istorijų, tačiau čia pateikiami tik tų žmonių pasakojimai, su kuriais žurnalistai bendravo asmeniškai.

Tekste minimos skirtingos mokymo įstaigos ir įmonės. Reikia suprasti, kad pastatai Kauno centre, Neringoje, Palangoje, sklypai pajūryje su teniso kortais, žirgynas, privatus vaikų darželis bei kitas turtas iš esmės tvarkomas Laimutės Anužienės ir dviejų jos sūnų – Aivaro bei Nerijaus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

L.Anužienė vadovauja KMPMC, kuris anksčiau vadinosi Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras. N.Anužis vadovauja KMPMC padaliniui „Modus centras“, jo žmona Ieva vadovauja KMPMC gyvūnų priežiūros skyriui (minėtam žirgynui), A.Anužis vadovauja KMPMC Kurorto verslo skyriui ir yra Šv. Ignaco Lojolos kolegijos vadovas.

Paprastai tariant, ši kolegija yra KMPMC verslo tęsinys, tų pačių asmenų įstaiga, tik čia jau siūloma įgyti ne profesinio, o aukštojo mokslo diplomus. L.Anužienė kolegijoje taip pat formaliai dirba konsultante, nors realiai visas įmonių ir įstaigų voratinklis yra jos rankose.

Ortopedas žirgininkas jūrininkas

Į redakciją kreipėsi bendrovės „Baltic Orthoservice“ vadovas Gediminas Kostkevičius. Jis papasakojo savo darbuotojų istoriją, kuri primena nevykusį pokštą. L.Anužienės vadovaujamas mokymo centras viešai pasiskelbė vykdantis Ortopedijos technologijos aukštojo mokslo neuniversitetinių studijų programą.

Įmonė sutiko apmokėti darbuotojų ortopedijos studijas, nes buvo patikinta, kad specialistai gaus aukštojo mokslo diplomus.

15min pasikalbėjo su vienu iš darbuotojų. „Sutartis pasirašėme pačioje pradžioje. Visai grupei buvo pasakyta, kad jūs privalote pasirinkti antrą profesiją. Akivaizdu, kad mokykla norėjo gauti papildomą krepšelį“, – pasakojo pašnekovas.

Užsirašius į ortopedijos studijas jam teko pasirinkti ir žirgininkystės studijas, kurias vyras sėkmingai baigė nė karto neprisilietęs prie žirgo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žirgai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žirgai

„Visi buvome dirbantys, mums buvo žadėti aukštojo mokslo diplomai. Į studijų pabaigą pavyko išsiaiškinti, kad mūsų diplomai nieko verti ir mokykla net neturi teisės išduoti tokių diplomų. Stojant mums apie tai pasakyta nebuvo“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, kilus konfliktui dėl diplomo, centras visiems pasiūlė alternatyvą: „Dvi savaites gyvenau Bornholme, kur man buvo išrašytas jūrininkystės diplomas. Dabar net gerai neprisimenu. Tiesiog buvo parašyta, kad baigiau Šiaurės jūrų akademiją.

Visiems reikėjo tik popieriaus. Kai paaiškėjo, kad mes aukštojo mokslo diplomo negausim, manau, mokykla griebėsi šiaudo ir susitarė su ta Bornholmo mokykla, kad mes gausim bent jau aukštesnįjį išsilavinimą.“

Šis įmonės ir centro ginčas buvo sprendžiamas teisme. „Dar prieš teismus buvau susitikęs su L.Anužiene. Ji prašė, kad nedalyvaučiau byloje, kad po metų tas diplomas bus.

Žirgininkystės studijas teoriškai baigiau, bet diplomas man įteiktas nebuvo. L.Anužienė sakė, kad man diplomas yra padarytas, bet jis saugomas profesinio mokymo centro archyve“, – pasakojo vyras.

Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Kostkevičius, UAB „Baltic Orthoservice“ vadovas
Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Kostkevičius, UAB „Baltic Orthoservice“ vadovas

Bendrovė kreipėsi ir į ŠMM, kurios prašė įvertinti mokymo įstaigos veiklą, tačiau pagalbos nesulaukė. G.Kostkevičius 15min teigė, apie tai kalbėjęsis ir su tuometiniu švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi, kuris reiškė didelį susirūpinimą, tačiau nepadarė nieko. Vėliau G.Steponavičius pats padėjo parašą, kuris leido įsteigti Šv. Ignaco Lojolos kolegiją.

Valstybė apmoka cirką

Į 15min kreipėsi ir Aistė (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Mergina papasakojo, kaip jai sekėsi mokytis KMPMC:

„Studijavau želdinių dizainą. Mokslas turėjo būti nemokamas. Susimokėjome už uniformas, išmatavo visus, bet jų taip ir nematėme. Niekas iš mūsų kurso negavo.

Grupės auklėtoja vis nukeldavo klausimą (pasiteirausiu, pasiteirausiu ir taip, kol pabaigėme kursą.) Antrus metus norėjau pasiimti akademines atostogas, nes gimė vaikas, bet auklėtoja ir skyriaus vedėja sakė: „nėra čia jokių atostogų, pabaigsi ir į naują specialybę stosi.“

Tai antrus metus išvis nesirodžiau moksluose, o paskambino tik prieš egzaminą, kad ateičiau, atsiuntė į paštą egzamino atsakymus, o kitą dieną egzamine komisija demonstratyviai plėšė voką ir traukė tas užduotis, kurių atsakymus prieš tai atsiuntė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

Žinau atvejų, kai žmonės, padavę prašymus į kelias profesines mokyklas, pasirinko kitą, bet po dvejų metų sulaukė kvietimo į egzaminą KMPMC.

Į diplomų įteikimą net nėjau, nes man tai į cirką panašu, kai žmonės net mantijas apsirengia atsiimdami tokius diplomus, o pažymiai visi tvarkingai surašyti man už antrus metus, ir visai neblogi.“

Mergina teigė esanti pasiruošus liudyti tyrimą atliekančiai komisijai, jei tik kam nors bus įdomu.

Panašių istorijų apie 500 eurų siekiančias rinkliavas, nors studijos turi būti nemokamos, tuščias auditorijas ir dėstymo kokybę 15min išgirdo daugiau ir vien iš jų būtų galima parašyti ne vieną tekstą, tačiau tai tik ledkalnio viršūnė.

Studentais tampa KMPMC darbuotojai

15min gavo duomenų, kad ES ir valstybės lėšos tiek mokymo centre, tiek kolegijoje leidžiamos ne tik mirusių sielų švietimui. Į fiktyvių studijų procesą aktyviai įsitraukę ir centro darbuotojai.

Kai kurių klastojimo faktų tiesiog neįmanoma nuslėpti net ir labai norint, todėl sunku įsivaizduoti, kaip iki šiol ne vieną tikrinimą atlikusios priežiūros institucijos to nepastebėjo. Pakanka atsiversti KMPMC bei Šv. Ignaco Lojolos kolegijos studentų sąrašus ir pažiūrėti, kiek juose yra centro darbuotojų. Šie duomenys nėra prieinami viešai, tačiau ŠMM tikrintojai juos gali pasiekti be jokių kliūčių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aukštųjų mokyklų mugė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aukštųjų mokyklų mugė

Ne vienas KMPMC administracijos darbuotojas yra baigęs ne po vieną savo centro ir Šv. Ignaco Lojolos kolegijos studijų programą. Kai kuriuose iš jų fiktyvių studentų skaičius yra didesnis nei realiai besimokančių, o be tokių machinacijų grupės tiesiog nesusirinktų.

15min žiniomis, vienas tokių mokslo pirmūnų yra ir L.Anužienės pavaduotojas Vincas Aidukevičius. Tas pats žmogus, kuris, vadovei paliepus, sėda prie prabangaus visureigio „Volvo XC90“ vairo ir dirba jos vairuotoju.

KMPMC dirba ir du V.Aidukevičiaus sūnūs bei marti, o vasarai įsidarbina net jo anūkai. Tokia šeimyninė ranga nieko nestebina.

Čia svarbi dar viena aplinkybė. Lietuvos įstatymai numato, jog nemokamo profesinio išsilavinimo mūsų šalyje piliečiai gali siekti kiek tik nori kartų nepriklausomai nuo jų amžiaus. Tai atveria kelius didžiulio masto piktnaudžiavimams.

Prabangus butas Kauno centre

Bene labiausiai akį rėžia L.Anužienės valdomas turtas. Apie KMPMC garsiai kalbėti pradėta po to, kai buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė savo būsimai darbdavei ir draugei užrašė tūkstančio kvadratinių metrų pastatą Palangoje. Ten pat A.Pitrėnienė šiuo metu ir darbuojasi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

Bet kuriai mokymo įstaigai tai būtų tikrai karališka dovana, bet KMPMC tokios valstybės dovanos seniai turėjo tapti rutina. 15min aprašė, kaip L.Anužienė vos netapo pastato Vilniaus širdyje, greta Rotušės, šeimininke. Jame dabar įsikūrusi iškeldinama Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija.

Bet tai irgi toli gražu ne viskas. Neseniai KMPMC įsirengė mokymo bazę Pervalkoje. Šis pastatas didžiąją metų dalį stovi pustuštis, o vasarą jis tampa poilsiaviete privilegijuotiems asmenims vaizdingoje vietoje. Mokymo bazė įrengta už ES pinigus.

Kur KMPMC, o kur asmeninis L.Anužienės turtas, atskirti sunku. Pavyzdžiui, direktorė gyvena bute, kuris įrengtas už ES lėšas suremontuotose KMPMC priklausančio „Modus centro“ patalpose Kauno senamiestyje. L.Anužienės sūnaus vadovaujamas „Modus centras“ užsiima kosmetologų ruošimu.

L.Anužienės sūnui A.Anužiui, kuris vadovauja KMPMC Kurorto verslo skyriui priklauso prabangus kotedžas Palangoje S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje.

Teniso kortai pajūryje

KMPMC didžiąją dalį turto valdo panaudos teise, o liūto dalis pinigų suplaukia iš valstybės biudžeto ir ES struktūrinių fondų. Antai, brangius sklypus pajūryje centras gavo panaudos teise iš valstybės ir naudojasi jais neatlygintinai.

Palangoje centras 2012 metais panaudos teise iš valstybės dešimčiai metų yra gavęs didžiulį sklypą visai šalia jūros, buvusioje poilsio namų „Baltija“ teritorijoje. Kartu su sklypu centras gavo ir poilsio pastatus bei kiemo statinius. Sklypo plotas – daugiau nei hektaras. Į sklypą įeina ne tik centro pastatas, bet ir teniso kortai. Sklypas yra ramioje Palangos gatvėje, apsuptoje pušyno, iki jūros nuo jo yra vos kelios minutės kelio.

Centro sklypas Palangoje
Centro sklypas Palangoje

Registrų centro duomenimis, vidutinė šio sklypo rinkos vertė yra 917 tūkstančiai eurų.

Taip pat centras turi nekilnojamojo turto Aukštadvaryje, Kaune, Neringoje.

Skundėsi, kad žmonės išvaromi iš centro teritorijos

Dar vienas prestižinėje vietoje esantis KMPMC priklausantis sklypas yra Pervalkoje. 2016 metų liepos mėnesį ten centras atidarė savo bazę „Kalbantys sodai“. Ši bazė buvo įrengta už Europos Sąjungos lėšas įspūdingo grožio Lietuvos vietoje – Kuršių marių pakrantėje, Kuršių nerijos nacionalinio parko, Pervalkos urbanistiniame draustinyje vietoj anksčiau sudegusio pastato.

Pagal Registrų centro duomenis, vidutinė sklypo Pervalkoje rinkos vertė yra 207 tūkstančiai eurų.

Poilsiautojams praėjusį rudenį buvo kilę įtarimų dėl centre vykdomos veiklos, mat didelio sujudimo centro teritorijoje nesimatė. Be to, buvo nutikusi istorija, kai poilsiautojai norėjo kirsti kelią per centro teritoriją link šalia esančio miško, tačiau jiems buvo atsakyta, jog šioje vietoje vaikštinėti negalima.

Centro sklypas Pervalkoje
Centro sklypas Pervalkoje

Centras skelbia, kad šioje praktinio mokymo bazėje bus rengiami įvairūs mokymai poilsio paslaugų agento, floristikos, apželdinimo, patalpų valymo, smulkaus verslo paslaugų teikėjo ir kitų programų mokiniams. Taip pat skelbta, kad pastate yra įrengtas bendrabutis, kuriame galės apsistoti mokytis atvažiavę mokiniai ir mokytojai.

Nustatyta, kad Pervalkoje užimta ir valstybinės žemės

Nors centro sklypas Pervalkoje yra prestižinėje vietoje: iš vienos pusės tyvuliuoja marios, iš kitos – miškas, kilo problemų dėl to, kad centro teritorijoje yra užtverta ne tik privačios, bet ir valstybinės žemės. Pažeidimus čia nustatė Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT).

„Žemės sklypas, esantis Pervalkos g., suformuotas ir įregistruotas Nekilnojamojo turto registre 2002 m. Šis sklypas perduotas neatlygintinai naudotis Klaipėdos statybininkų mokyklai Klaipėdos apskrities viršininko įsakymu, sudaryta panaudos sutartis.

Viešajai įstaigai Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui panaudos teise naudojant pastatus, esančius žemės sklype, 2015 m. buvo sudaryta valstybinės žemės sklypo panaudos sutartis su šiuo centru iki 2021 m.“, – sklypo atsiradimo aplinkybes 15min aiškino NŽT atstovė Renata Remeikaitė.

Pasak NŽT atstovės, buvo nustatyta, jog teritorijoje yra užimta valstybinės žemės, centras įsipareigojo patraukti tvorą: „2016 m. rudenį atliktas žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad tvora yra pastatyta seniai, t. y. ne dabartinio žemės sklypo naudotojo. Atsižvelgiant į tai, buvo duotas nurodymas pašalinti tvorą toje dalyje, kuri nesutampa su žemės sklypo ribomis.

NŽT Klaipėdos miesto ir Neringos skyriuje gautas viešosios įstaigos Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras raštas, kuriame įsipareigojama iki 2017 m. gegužės 1 d. perkelti tvorą, kuri nepatenka į žemės sklypo ribas.“

Kišeniniai politikai

Atskirai galima būtų rašyti apie Anužių šeimos narių valdomas įmones bei jų tarpusavio sandorius. 15min nesunkiai rado šimtatūkstantinę įrangos pirkimo sutartį tarp KMPMC ir UAB „Ortopedijos klinika“, kurios steigėjas yra vienas iš L.Anužienės sūnų. „Ortopedijos klinika“ yra ir KMPMC bei Šv. Ignaco Lojolos kolegijos steigėja.

Nors šie faktai bado akis, iki šiol didesnių pretenzijų ŠMM L.Anužienei neturėjo. Priešingai. Redakcijos žiniomis, kilęs triukšmas ne ką mažiau nei L.Anužienę suerzino ŠMM vadovybę.

Tai visiškai suprantama. Ministerija yra gavusi skundų, tačiau iki šiol valios imtis keisti situaciją neatsirado. Priešingai, į L.Anužienės ir jos šeimos valdomas įstaigas toliau buvo pumpuojami milijonai.

Pernai rudenį Šv. Ignaco Lojolos kolegija buvo įvertinta teigiamai ir jai suteikta teisė veikti dar mažiausiai 9 metus. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė tuo metu vadovavo Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centrui (MOSTA).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Pripažinus, kad Lietuvoje netrukdomai leidžiama veikti diplomų spaustuvėms, kuriose net ir aukštojo mokslo pažymėjimai teikiami nė karto paskaitose nesilankiusiems žmonėms, tektų kelti ir priežiūros institucijų atsakomybės klausimą. Taip pat atsakomybę tekstų prisiimti aplaidžiai savo pareigas atlikusiems ministerijos klerkams.

Po teksto pasirodymo ŠMM atstovai susisiekė su 15min ir patikino, kad auditas bus išsamus, į visus kilusius klausimus bus atsakyta. Pašnekovė taip pat nurodė, kad dėl kolegijų programų sprendžia Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC), kuriam MOSTA teikia ekspertines išvadas. Ministerijos atstovė teigė, kad ministrė informuota apie atliekamą auditą ir jo išvados bus vertinamos principingai.

Dar daugiau klausimų kyla dėl buvusių ministrų. Ką jau kalbėti apie KMPMC darbą radusią A.Pitrėnienę. Jos pirmtakas Dainius Pavalkis taip pat buvo dažnas KMPMC svečias. Čia į SPA procedūras jis vykdavo su savo šeima. KMPMC užsakymu rinkimų kampanijos metu buvo spausdinamos D.Pavalkio skrajutės.

Kaip jau minėta, G.Steponavičiaus parašu ir buvo baigta kurti L.Anužienės šeimos verslo piramidė. Iškalbinga detalė. KMPMC ortopedijos meistrai yra siuvę batus specialiai G.Steponavičiui. Panašiomis dovanomis L.Anužienė mėgdavo palepinti daugelį politikų.

Dar viena iškalbinga detalė. KMPMC priklauso vaikų lopšelis-darželis Kaune, Miško gatvėje. Jis yra privatus ir skirtas centro darbuotojams bei moksleiviams. Į jį savo vaiką veda skandalingai išgarsėjęs parlamentaras Kęstutis Pūkas, nors nei jis, nei jo žmona nėra KMPMC darbuotojai ar mokiniai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas po pokalbio su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas po pokalbio su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu

15min susisiekus su K.Pūku šis teigė, kad darželio reikalus tvarkė žmona ir jis apie tai nieko nežino. Paklaustas, ar pažįstą L.Anužienę, K.Pūkas atsakė: „Visas Kaunas ją pažįsta.“

Į skandalą dėl nemokamo skalbinių skalbimo KMPMC plovykloje buvo įsivėlusi ir artima L.Anužienės draugė konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Išėjo atostogų

15min pabandė susisiekti su L.Anužiene, tačiau ji pranešė, kad šiuo metu į klausimus atsakinėti negali, nes atostogauja.

Lietuvoje nėra ir Šv. Ignaco Lojolos kolegijos direktoriaus A.Anužio. Redakcijos žiniomis, jis su žmona lankosi Kinijoje.

Į pateiktus klausimus jau įprastu itin lakonišku stiliumi atsakė direktorę pavaduojanti Dalia Petrauskienė.

Pasak jos, „15min apibendrinta informacija yra gandai, todėl neturime daugiau ką paaiškinti.“

Toliau buvo parašyta, kad KMPMC nedalyvavo jokiuose ginčuose dėl žirgininkystės mokymo, pinigai už uniformas niekada nebuvo renkami, jokių stambių pirkimo sandorių su įmonėmis, kurių akcininkai ir steigėjai yra direktorės sūnūs, KMPMC nėra sudaręs.

Pirmi du punktai pakankamai detaliai aprašyti. 15min gali tik paraginti skaitytojus netylėti, dalintis šia informacija ir pasakoti tiesą. Ginčas, kuriame minėtos fiktyvios žirgininkystės studijos, buvo sprendžiamas Kauno miesto apylinkės teisme.

„Fotolia“ nuotr./Pinigai
„Fotolia“ nuotr./Pinigai

Pirkimų sutartys taip pat egzistuoja. Pavyzdžiui, Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, dar 2010 m. vasarį tarp KMPMC ir UAB „Ortopedijos klinika“ , kurios vienas iš steigėjų yra L.Anužienės sūnus, sudaryta 632 tūkst. litų (170 tūkst. eurų) preliminari įrangos pirkimo sutartis.

Kaip tiksliai juda pinigai šiuo metu, pasakyti sudėtinga. Žurnalistams privačių įstaigų ir įmonių piniginės nėra atviros. Pavyzdžiui, 15min vis dar aiškinasi, kokiomis lėšomis buvo pastatyta ištaiginga mokymo bazė Pervalkoje ir ar šie ES pinigai nebuvo valstybės skirti kitoms reikmėms.

Surinkta informacija rodo, kad nemaža dalis ortopedų ruošimui skirtų pinigų įvairiomis formomis nusėda būtent UAB „Ortopedijos klinika“. Ir tai ne simbolinės sumos. Valstybė KMPMC yra skyrusi 1,5 mln. eurų ES investicijų vien per projektą „Ortopedijos specialistų mokymo aplinkos modernizavimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius