Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 06

Apdovanojimas lietuvio rankose

Jungtinių Valstijų San Chose mieste buvo įteikti Tarptautinės optikos ir fotonikos bendruomenės (SPIE) ir leidyklos „Laurin Publishing“ apdovanojimai už geriausius produktus, sukurtus tyrinėjant šviesą. Jį gavo ir bendrovė „Sensor Electronics Technology“, kuriai vadovauja lietuvis dr. Remigijus Gaška.
Temos: 1 Remigijus Gaška

Apdovanojimų nominantai buvo paskelbti per San Chose Kongresų centre surengtą banketą. Mokslininkai, tyrinėjantys šviesą ir kuriantys fotonikos inovacijas, jį laiko svarbiausiu metų renginiu.

Naujai įsteigtas apdovanojimas

Apdovanojimas „Prism Awards“ buvo įsteigtas tik pernai, siekiant pagerbti geriausias inovacines technologijas multimilijardiniame optikos ir fotonikos versle, todėl šie prizai šiemet buvo įteikti pirmą kartą. Kam skirti apdovanojimus sprendė 28 nepriklausomi šios srities ekspertai, įvertinę 130 darbų iš įvairių šalių.

Bendrovei „Sensor Electronic Technology“ garbingas apdovanojimas paskirtas už naują gilios šviesos šaltinį – puslaidininkį, paremtą šviesą skleidžiančiais diodais. Dr. Remigijus Gaška (angliškai rašoma Remis Gaska) yra vienas iš šios bendrovės įkūrėjų, taip pat jos prezidentas ir vykdomasis direktorius. Jis bendrovės vardu ir priėmė apdovanojimą.

„Mes esame sujaudinti, kad laimėjome apdovanojimą kategorijoje „Kiti šviesos šaltiniai“. Nenoriu sumenkinti kitų kategorijų, kurių yra aštuonios, ir pabrėžiu – labai specifinės: lazeriai, detektoriai ir pan., bet mums atrodo, kad mes laimėjome viską“, – su neslepiamu džiaugsmu kalbėjo R.Gaška dėkodamas už įvertinimą. „Mes linkime kad „Prism Award“ lauktų šviesi ateitis ir apdovanojimų įteikimas taptų vienu svarbiausių renginių šios rūšies pramonėje. Tam yra dvi svarbios priežastys. Pirmoji – tai vieta, kur įvertinama sveika konkurencija ir mažos bendrovės gali dalyvauti ir net laimėti. Kita priežastis – mes laimėjome pirmąjį šios srities apdovanojimą ir jis visuomet liks pirmuoju, nes įeis į istoriją. Te ilgai gyvuoja „Prism Award“!“ – pridūrė jis.

Perspektyvi sritis

Jungtinėse Valstijose šviesos šaltinių tyrinėjimus remia Karinė tyrinėjimų laboratorija, Nacionalinis mokslo fondas, įvairios žinybos, susijusios su šalies gynyba ir saugumu bei kitos organizacijos. Tikimasi, kad šioje srityje pavyks sukurti naujų ateities produktų, nes fotonika atveria didžiules perspektyvas. Dr. R.Gaška yra vienas iš JAV dirbančių kietakūnio apšvietimo srities tyrinėtojų ir naujų technologijų kūrėjas. Jis buvo atvykęs į Lietuvą ir Vilniaus universitete skaitė pranešimus apie savo darbų kryptį. Kartu su kitu amerikiečiu Michaelu S.Shuru ir Vlniaus universiteto profesoriumi Artūru Žukausku yra parašęs knygą „Įvadas į kietakūnį apšvietimą“ („Introduction to Solid-State Lighting“). Šiuo metu R.Gaškos vadovaujama bendrovė yra įsikūrusi Pietų Karolinoje.

Šios mokslo srities tyrinėtojai laikosi principo, kad viskas, ką sukuria geriausio kietakūnio apšvietimo technologijos, turi būti komercializuojama, t. y. mokslininkai išradimus siekia paversti galutiniu produktu. Kalbant apie žmogaus akiai nematomų šviesos šaltinių kūrimą, perspektyviausi atrodo nitridai, todėl jų tyrinėjimui skiriamos didžiulės lėšos. Kietakūnis apšvietimas yra viena svarbiausių energiją taupančių technologijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius