TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 12

Apeliacinio teismo skyriaus vadovas: įtikinau teisėjus rengti posėdžius visomis dienomis

Teisėjų tarybos narys, antrai kadencijai teikiamas Apeliacinio teismo Baudžiamųjų skyriaus pirmininkas Aloyzas Kruopys sako, kad anksčiau šio teismo teisėjai posėdžius rengdavo dvi dienas per savaites. Per pirmą kadenciją jam pavyko skyriaus teisėjus įtikinti, kad bylų posėdžiai turėtų vykti visomis savaitės dienomis.
Teisėjas Aloyzas Kruopys
Teisėjas Aloyzas Kruopys / Rūtos Strakšaitės nuotr.

„Penkeri metai nebuvo lengvi, krūviai „bangavo“, prieš kelerius metus jie buvo labai dideli. Ką pavyko nuveikti – mobilizuoti kolektyvą, krūvis liko mažesnis, stipriai sumažintas bylų likutis nuteikia optimistiškai – stojam į normalų darbo ciklą, daugiau dėmesio bus skirta darbo kokybei. Pavyko pakeisti požiūrį į darbą. Būdavo dienos be bylų posėdžių – pirmadienis, antradienis ir penktadienis po pietų. Dabar net ir labiausiai užkietėję šalininkai žiūri į bylų nagrinėjimo laiką kitaip. Manau, kad antra kadencija turėtų būti lengvesnė. Su kolektyvu, berods, santykis geras“, – pirmadienį teisėjų Tarybos posėdyje sakė A.Kruopys.

A.Kruopys Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigas ėjo nuo 2012 metų liepos. 2015-2016 metais jis taip pat laikinai ėjo Apeliacinio teismo vadovo pareigas.

Šio teisėjo kandidatūrai į skyriaus pirmininko pareigas Teisėjų taryba pritarė vienbalsiai. Pagal Konstituciją, Apeliacinio teismo teisėjus skiria prezidentė, jeigu jų kandidatūroms pritaria Seimas.

Prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikatė sakė, kad A.Kruopio kadencija baigiasi liepos mėnesį.

„Daug kalbėta apie baudžiamųjų bylų terminus. Dar Apeliaciniam teismui tai yra iššūkis, su tuo dar reikia dorotis. Prezidentės pozicija sutapo su pirmininko pozicija, todėl toks prezidentės teikimas“, – sakė R.Svetikaitė.

Praėjusią savaitę Apeliacinis teismas atidėjo laisvės atėmimo bausmių vykdymą didelėje korupcijos byloje nuteistiems buvusiems Trakų savivaldybės vadovams – buvusiam Trakų merui Vytautui Petkevičiui, buvusiam tarybos nariui Sauliui Raščiauskui ir buvusiam administracijos direktoriui Leonardui Karnilai. Šioje byloje verdiktas turėjo būti paskelbtas prieš metus. Tačiau tada byla buvo atnaujinta siekiant gauti duomenis apie pradėtą operatyvinį tyrimą, gauti išslaptintas teismų nutartis.

Apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas ragino kolegas balsuoti už A.Kruopio kandidatūrą.

„Tas laikotarpis, kurį teko dirti kartu, duoda didelį pliusą. Man svarbu, kad žmogumi galima pasitikėti, kad viskas būtų daroma sąžiningai ir teisingai. Neslėpsiu, kai kurie teisėjai dirba nuo pat Apeliacinio teismo sukūrimo pradžios, turi poziciją tam tikrais klausimais, juos sunku įtikinti. Aloyzas turi gebėjimą įtikinti. Labai rimtą proveržį esame padarę. Atsiranda praktikos formavimas – kolegos į būrelius jungiasi ir diskutuoja. Gimsta vieninga pozicija“, – sakė A.Valantinas.

Apeliacinis teismas įkurtas 1994 metais. Konstitucinis Teismas savo jurisprudencijoje yra akcentavęs, kad viena iš svarbiausių Lietuvos apeliacinio teismo priedermių – savo kompetencijos ribose užtikrinti vieningos teismų praktikos formavimą, kurti teisės taikymo bei įstatymų aiškinimo precedentus.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėja apeliacinius ir kitus skundus dėl neįsiteisėjusių Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardos teismų sprendimų, nuosprendžių ir nutarčių civilinėse ir baudžiamosiose bylose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius