Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 24

Apgyvendinimu užsiimanti palangiškė: šį savaitgalį Palangoje – gal 300 tūkst. svečių

Joninių diena Palangoje – rami ir lėtoka. Toks pirmas įspūdis susidaro popietę einant centrine J.Basanavičiaus gatve jūros link. Žmonių yra, tačiau ne tiek, kad reiktų stumdytis alkūnėmis. Abipus tilto paplūdimys irgi nėra per tankiai nugultas. Tačiau apgyvendinimo paslaugas teikiantys palangiškiai sako, kad svečių sulaukta apie kelis šimtus tūkstančių. Va tik visi jie išsiskirstys jau sekmadienį.
Vasara Palangoje
Vasara Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį per Jonines Palanga gyvena įprastą savaitgalio gyvenimą – žmonių čia išties nemažai, nors iš pirmo žvilgsnio nepasakysi, kad kurortas perpildytas ar bent jau aklinai užpildytas.

Savaitgaliniai svečiai

Tačiau visuomeninės Palangos apgyvendinimo paslaugų teikėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė juokiasi: „Palanga tikrai yra pilna svečių, pilna poilsiautojų, bet kur jie čia išsilakstė, sunku spėti. Dabar lyg ir debesuota, bet matyt, žmonės vis tiek guli prie jūros, vis tiek jie pasimaudo, nes vanduo puikus. Taip sako, nes pati nebuvau – pats darbymetis.“

Vis dėlto nors žmonių tikrai gausu, I.Švanienė sako, kad turbūt visi Palangos verslininkai pastebi – šie svečiai savaitgaliniai. Tad savaitgaliais kurortas ir visas pajūris užsipildo, ypač jeigu orai geri, o sekmadienį popiet ištuštėja ir iki kito savaitgalio vėl gyvena itin ramiai.

Gali nebūti nė vieno renginio, tegu tik būna geras oras ir Palanga lūš nuo žmonių.

„Penktadienį suvažiuoja ir sekmadienį jie visi, absoliučiai visi išvažiuos. Tada vėl toks tarpas. Orų prognozes dabar visi ir telefonuose mato, labai į tai orientuojasi. Aš visą gyvenimą sakydavau – gali nebūti nė vieno renginio, tegu tik būna geras oras ir Palanga lūš nuo žmonių. Taip ir yra. Kai puikus oras buvo, tikrai privažiavo daug žmonių.

Aš akį užmetusi sakyčiau, kad apie kokius 300 tūkst. Palangą yra užėmę, šį savaitgalį. Gal net ir daugiau“, – savo skaičiavimus pateikė palangiškė.

Vietų jau tektų paieškoti

Jos teigimu, negalima net lyginti Palangos prieš kelis dešimtmečius su dabartine – tiek yra pristatyta naujų namų. Būstus čia įsigiję žmonės nebūtinai gyvena patys, nuomoja kitiems visą laiką ar bent dalį sezono.

„Norinčių atvažiuoti kaip ir yra, bet dienai, dviem. Aš kartais pati sau pagalvoju – kam žmogui važiuoti iš Vilniaus į Palangą vienai dienai? Nesuvokiu. Kitą kartą atvažiuoja net 7-8 valandą vakare, išmiega, o kitą dieną turi atlaisvinti kambarį iki 12 val. Šito nesuprantu, bet yra kaip yra.

Šitą savaitę vis dėlto truputį kitaip – jau pagal užsakymus matau, kad nuo 24 iki 27 dienos. Suvažiavo šiandien labai daug žmonių, bet šiaip žmonės labai aktyviai stebi visą situaciją. Ir turbūt pagal tai, kokia dabar yra pasiūla, paklausa to šimtu procentų neatitiks“, – vilties tiems, kurie dar planuoja šį savaitgalį spėti į Palangą, suteikia Irena.

Aš akį užmetusi sakyčiau, kad apie kokius 300 tūkst. Palangą yra užėmę, šį savaitgalį. Gal net ir daugiau.

Vis dėlto bent jau ji pati vietų šiam savaitgaliui teigė neturinti, viskas užimta iki sekmadienio pietų. Panaši situacija ir pas jos kolegas, nors privačių namų languose Palangoje dar tikrai galima pamatyti nepaslėptų lentelių su kvietimu nuomotis kambarius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Palangoje

Booking.com rodo, kad vietų šiame Baltijos pajūrio kurorte tebėra, bet norint rasti tinkamą nakvynę jau gali tekti gerai paieškoti.

Baltarusių nėra

I.Švanienė sako, kad šiemet itin pasijuto, kad nėra užsieniečių – latvių, estų, kurie mėgdavo lietuvišką pakrantę. Tačiau gal jie dar pasirodysią, nes tikrasis sezonas prasideda po Mindauginių, apie liepos 10 d. Įtaką daro ir pandemija bei karantinas, pripažįsta palangiškė.

„Ir ne tik tai. Geopolitinė situacija yra klaiki. Baltarusių nėra, aš asmeniškai nemačiau nė vienos mašinos su baltarusiškais numeriais. Gal kažkur ir pravažiavo, ištisai neseku, bet gyvenu centrinėje gatvėje, mano langai į Vytauto gatvę, kitą kartą ir pietus gamindama matau per langą pravažiuojančius.

Dabar nemačiau dar nė karto šiemet. Ankstesniais metais nuolat matydavau, dabar tikrai ne“, – tikina ponia Irena.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Palangoje

Ir jos pačios nuolatiniai svečiai iš Baltarusijos šiemet kelionės čia neplanuoja.

Pernai palangiškiai patvirtina pastebėjusi, kad lietuviai atostogavo Lietuvoje, traukė prie Baltijos jūros. O štai šiemet jau įžvelgia tendencijas, jog atsivėrė užsienio kurortai ir ten lengviau išvažiuoti, taikomi mažesni ribojimai.

„Bet nieko – mes esame patenkinti taip, kaip yra“, – šypsojosi I.Švabienė.

Užimtumas - rekordinis

Kaip 15min jau rašė, per Jonines lietuviai nėra linkę likti namuose. Tiek kaimo turizmo sodybos, tiek kurortiniai miestai tikėjosi nemenkų lankytojų srautų – kai kurios apgyvendinimo įstaigos sakė, kad užimtumas birželį – rekordinis.

Taip sako kai kurių Palangos viešbučių vadovai, tvirtindami, kad jau gegužės antroje pusėje, birželį turėjo tiek svečių, kiek paprastai sulaukdavo tik liepą.

Plačiau skaitykite čia: Joninių savaitgalį namai nevilioja: sausakimši bus ir kurortai, ir turizmo sodybos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius