-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 22

Apie rūkymo žalą Klaipėdos moksleiviams primins lipdukai

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus iniciatyva uostamiesčio mokyklose ir kitose viešose vietose pasklis lipdukai, šmaikščiai, tačiau kaskart įkyriai primenantys apie rūkymo keliamą pavojų sveikatai.
Mokiniams bus dalinami lipdukai, skatinantys nerūkyti.
Mokiniams bus dalinami lipdukai, skatinantys nerūkyti. / Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Lapkritis, kai minima ir Pasaulinė lėtinės obstrukcinės plaučių ligos diena, dažnai vadinamas kovos su plaučių vėžiu mėnesiu. Medikai kaskart stengiasi dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į šią piktą, klastingą ir sunkiai gydomą onkologinę ligą. Plaučių vėžys išlieka pagrindinė mirčių dėl onkologinių ligų priežastis pasaulyje ir Europoje.

Nors plaučių vėžiu serga ir nerūkantys žmonės, neabejojama, kad būtent rūkančių asmenų viena iš pagrindinių ligos priežasčių – rūkymas. Ypač didelė susirgimo rizika, kai rūkyti pradedama jauname amžiuje, todėl ši Sveikatos apsaugos skyriaus akcija pirmiausia skiriama moksleiviams.
2008 metais Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro vykdytos apklausos, kurioje dalyvavo beveik 1900 Klaipėdos miesto bendrojo lavinimo mokyklų dešimtokų, duomenimis, kasdien cigaretes rūko trečdalis apklaustų moksleivių.

Beveik pusė (48,7 proc.) apklaustų mergaičių tikino, kad per pastarąsias 30 dienų kasdien surūkančios vieną ir daugiau cigarečių. Paaiškėjo, kad rūkalus moksleiviai išbando labai jauni – pirmą cigaretę penktadalis apklaustų moksleivių prisipažino surūkę būdami 11 metų ir jaunesni.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius