Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 07

Apie vertybių gynimą nuo Lenkijos prabilęs kultūros ministras Š.Birutis jau teisinasi, kad buvo nesuprastas

Kultūros ministras „darbietis“ Šarūnas Birutis teigia, kad jo pasisakymas apie svarbą ginti savo vertybes ne tik nuo Rusijos, bet ir nuo Lenkijos interesų buvo neteisingai perteiktas žiniasklaidos.
Kultūros ministras Šarūnas Birutis
Kultūros ministras Šarūnas Birutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip skelbia radijo stoties „Znad Wilii“ portalas, Š.Birutis nusiuntė laišką Lenkijos ambasadoriui Lietuvoje Jarosławui Czubińskiui, kuriame išsigynė savo žodžių.

Portalas zw.lt nurodo gavęs ministro laiško Lenkijos ambasadoriui kopiją, kurią cituoja.

„Žiniasklaidos atstovai paviešino pasisakymą, kurio nebuvo. Lenkiją paminėjau abiejų šalių ES narystės kontekste – jog jos privalo rūpintis bendrų kultūros vertybių išsaugojimu ir palaikymu, nepasiduodant paskatoms savintis kultūrą arba kultūrinei produkcijai iš kitų šalių, kurios nėra ES narės,“ – sakoma ministro laiške.

Žiniasklaidos atstovai paviešino pasisakymą, kurio nebuvo ... Lenkiją paminėjau abiejų šalių ES narystės kontekste – jog jos privalo rūpintis bendrų kultūros vertybių išsaugojimu ir palaikymu.

Paklaustas, ar paneigė savo žodžius, pasakytus praėjusią savaitę Seime susitikime su opozicine konservatorių frakcija, Š.Birutis sakė nenorįs komentuoti šios situacijos ir jos dar labiau eskaluoti.

„Aš maniau, kad aš išvis nekomentuosiu, nes visiškai nenoriu, kad kažkas išnaudotų ir aštrintų tokią situaciją. Galiu pasakyti, kad esu prieš, kad tie dalykai būtų eskaluojami, pasklinda įvairių interpretacijų ir santykiai tik blogėja nuo to“, – BNS penktadienį sakė Š.Birutis.

Jis pripažino parašęs laišką Lenkijos ambasadoriui Lietuvoje, kuriame patikinęs, kad jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto.

„Parašiau, kad mes visi turime ginti savo europietiškas ir kitas vertybes. Raštas ambasadoriui irgi bendro pobūdžio. Aš teigiu, kad iš konteksto yra išimami dalykai, nenorėčiau, kad taip būtų daroma. Jei norima apie kažką kalbėti, tai tada visą kontekstą bendrą reikia dėti, o ne paimti Lenkijos ar Rusijos temą, ar Kinijos, ar Amerikos temą. Todėl tada jau skaitytojas ar klausytojas supranta, kad akcentai ten dedami, o akcentai ne čia dedami visiškai, visiškai kitur yra akcentai“, – BNS aiškino ministras.

Praėjusią savaitę vykusiame susitikime su opozicine konservatorių frakcija, Š.Birutis pareiškė, jog Lietuva savo vertybes turi ginti ne tik nuo Rusijos, kuri naudoja savo „minkštąsias galias“ mūsų šalyje, bet ir nuo kitų šalių, tarp jų ir Lenkijos.

„Nesureikšminčiau vien Rusijos, turėtume savo vertybes ginti nuo bet ko. Taip pat pasakyčiau apie Lenkiją, kuri yra šalia ir siekia savo interesų. Galbūt jie neturi didelės bazės, nes tautinė mažuma nėra didelė, per ją bando siekti savo interesų, bet vienaip ar kitaip veikia, ir finansuoja tam tikrus ideologinius dalykus. Ne tik Rusija ir kitos valstybės, kurios čia turi interesų, tą patį daro“, – praėjusį trečiadienį per susitikimą su opozicine Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija Seime sakė ministras.

Jį konservatoriai kvietė aptarti, kaip užkardyti informacinius karus prieš Lietuvą.

Š.Birutis prisipažino neturįs stebuklingo recepto, ką reikėtų daryti.

Pridedame Š.Biručio pasisakymo sausio 29 d. garso įrašą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius