-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 02

Apkaltos komisijai liudijantis L.Karalius teigia juntąs spaudimą

Seimo Krikščionių partijos frakcijos narys Linas Karalius penktadienį liudijo vadinamajai apkaltos komisijai ir teigė pajutęs kai kurių komisijos narių spaudimą.
Linas Karalius
Linas Karalius / „Scanpix“ nuotr.

„Iš kai kurių kolegų juntamas spaudimas. Nenorėčiau minėti pavardžių, nes nuo jų balsavimo daug kas priklauso“, – penktadienį per apklausos pertrauką žurnalistams sakė L.Karalius.

Jis teigė tokį įspūdį susidaręs iš užduodamų klausimų. „Jaučiasi iš kalbos, kad vieni yra nusiteikę griežčiau. Tai normalu, yra toks bendras fonas viešojoje erdvėje“, – sakė jis.

L.Karalius tvirtino esąs įsitikinęs, kad dabar jo atžvilgiu vykstantis procesas yra labiau politinis negu teisinis. Nepaisydamas to, parlamentaras sakė, kad advokato parama per apklausą labai padeda.

Iš kai kurių kolegų juntamas spaudimas. Nenorėčiau minėti pavardžių, nes nuo jų balsavimo daug kas priklauso, – sakė L.Karalius.

Penktadienį į komisijos posėdį Seimo narys atvyko su advokatu Sauliumi Ženteliu.

„Advokato parama man praverčia, nes kartais sulaukiu klausimų, kurie nesusiję su apkalta“, – teigė jis.

L.Karalius plačiau nenorėjo komentuoti, kuo domisi „Apkaltos komisijos“ nariai.

„Nenoriu nieko komentuoti, kas susiję su šiuo procesu. Jis yra labai rimtas. Kiekvienas mano pasakytas žodis, kaip sako Amerikos policininkai, gali būti panaudotas prieš mane“, – sakė parlamentaras.

Specialiosios tyrimo komisijos dėl siūlymų pradėti apkaltos procesą Seimo nariui L.Karaliui pirmininkas Kęstutis Masiulis žurnalistams pripažino, jog kolegai galėjo susidaryti įspūdis, kad kai kurie komisijos nariai yra šališki.

„Tik kuria prasme šališki? Vieni gali būti šališki, kad gina, kad stengiasi iki galo išsiaiškinti tiesą. Kiti gali būti šališki, kad stengiasi, jog ta tiesa nebūtų išsiaiškinta. Visaip gali būti, – svarstė jis. – Komisijos nariai yra ne teisėjai ir ne prokurorai, jie yra politikai, yra žmonės, kuriems patikėta labai atsakinga misija tikrai išsiaiškinti visas aplinkybes, nustatyti faktus ir pareikšti savo nuomonę, ar tie faktai verti, kad apkalta toliau vyktų ir Seimo nariams pateikta dėl to balsuoti.“

K.Masiulio teigimu, L.Karaliaus advokato dalyvavimas komisijos darbui įtakos neturi. Juoba kad į klausimus dažniausiai atsako pats parlamentaras. Tačiau advokato buvimas, anot K.Masiulio, „jau pats savaime jums ką nors pasako ir įrodo“.

Prognozuojama, kad Krikščionių partijos frakcijos nario apklausa gali užtrukti kelias valandas, nes esą reikia išsiaiškinti daug detalių ir aplinkybių. Tyrėjai nagrinėja ne tik faktines aplinkybes, bet ir L.Karaliaus interviu, komentarus spaudai, televizijai, duotus parodymus Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

„Iš tos informacijos, kuri yra ir prieštaringa, reikia susidaryti vaizdą, negalima sakyti, kad tai taip lengva“, – teigė K.Masiulis.

Prieš pakviesdama L.Karalių Seimo komisija trečiadienį apklausė jo padėjėją Viktoriją Vaičiulienę. Būtent ji Seimo Sveikatos reikalų komitetui parlamentaro vardu įteikė paaiškinimą, kad politikas sausį negali dalyvauti komiteto posėdžiuose, nes slaugo sergantį tėvą. Tuo metu L.Karalius iš tiesų buvo išvykęs atostogauti į Aziją.

Pusšimtis parlamentarų inicijuoja apkaltas L.Karaliui ir jo kolegai, Krikščionių partijos frakcijos seniūnui Aleksandrui Sacharukui.

Iš tos informacijos, kuri yra ir prieštaringa, reikia susidaryti vaizdą, negalima sakyti, kad tai taip lengva, – teigė K.Masiulis.

Iš L.Karaliaus mandatą norima atimti už tai, kad jis galimai atostogavo, užuot dirbęs per pratęstą Seimo sesiją, sakė netiesą, sudarė galimybę pasinaudoti jo mandatu. A.Sacharukas Seimo nario mandato gali netekti už tai, kad ne kartą neteisėtai balsavo L.Karaliaus kortele ir galimai suklastojo dokumentus.

Apkaltos iniciatoriai teigia, jog yra pagrindo įtarti, kad Seimo narys „A.Sacharukas ir Seimo narys L.Karalius veikė bendrai ir iš anksto susitarę, siekdami pridengti Seimo frakcijos „Viena Lietuva“ nario Lino Karaliaus nedalyvavimą Seimo posėdžiuose ir tokiu būdu neteisėtai pasisavinti valstybės biudžeto lėšas“.

L.Karalius praleido visus sausio viduryje vykusios pratęstos rudens sesijos plenarinius ir komitetų posėdžius. Jis tuo metu buvo išvykęs į Aziją atostogauti.

Tuo metu A.Sacharukas pasinaudojo kolegos balsavimo kortele. Fiksuota, kad ja balsuota 13 kartų. Iš pradžių politikas tvirtino tokiu būdu tikrinęs, ar galima balsuoti ne savo kortele, vėliau aiškino supainiojęs korteles.

Opozicinė Seimo Krikščionių partijos frakcija turi 12 narių. Ją sudaro daugiausia nuo Tautos prisikėlimo partijos atskilę parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius