-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 12 15

Apklausa: Centro partija aplenkė liberalus

Parlamentaro Naglio Puteikio vadovaujama Lietuvos centro partija reitinguose pirmą kartą aplenkė Liberalų sąjūdį ir pateko tarp keturių populiariausių politinių jėgų, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu rinkos tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausa.
Naglis Puteikis
Naglis Puteikis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lapkritį atliktoje apklausoje už opozicinius konservatorius žadėjo balsuoti 19 proc., už valdančiuosius „valstiečius“ – 16 proc. rinkėjų. Toks pat skirtumas tarp partijų buvo ir mėnesiu anksčiau. Socialdemokratus savo pasirinku įvardijo 10 proc. respondentų (spalį – 11 proc.).

Už Lietuvos centro partiją sakė balsuosiantys 6 proc. apklaustųjų, už Eugenijaus Gentvilo vedamus liberalus – 5 procentai. Pastaruosius keturis mėnesius „centristų“ reitingas nuosekliai augo, o liberalų – smuko.

Arčiausiai prie 5 proc. slenksčio patekti į Seimą yra „Tvarka ir teisingumas“ – jos reitingas stabiliai laikosi ties 4 procentais.

padidinti grafiką

Tarp politikų geriausiai vertinama prezidentė Dalia Grybauskaitė – ją palankiai įvertino 63 proc. respondentų, nepalankiai – 13 procentų. Premjeras Saulius Skvernelis sulaukė 43 proc. palankių ir 27 proc. nepalankių vertinimų, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis – atitinkamai 36 proc. ir 18 procentų.

Konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį palankiai įvertino 38 proc., nepalankiai – 28 proc. žmonių, socialdemokratų vadovą Gintautą Palucką atitinkamai – 24 proc. ir 28 procentai. Naująjį socdemų vedlį palankiai vertinančių gyventojų dalis nuosekliai mažėja pastaruosius keturis mėnesius.

Apie Liberalų sąjūdžio pirmininką Eugenijų Gentvilą palankiai atsiliepė 24 proc. žmonių, nepalankiai – 25 proc., apie Centro partijos vadovą Naglį Puteikį – 34 proc. ir 18 proc., „tvarkiečių“ vedlį Remigijų Žemaitaitį – 33 ir 21 procentas.

Nepopuliaruiausiu politiku išlieka Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis su 10 proc. palankių ir 52 proc. nepalankių vertinimų.

Korupcijos byloje įtarimų sulaukęs Liberalų sąjūdis prieš prasidedant apklausai nusprendė nekurti naujos partijos ir paskelbė partijos pirmininko rinkimus. Tuo metu, kai vyko visuomenės apklausa, išryškėjo du kandidatai vadovauti partijai – Eugenijus Gentvilas ir Vitalijus Gailius.

Apklausos metu didelio dėmesio sulaukė pranešimai, kad vaistinėse imta prašyti receptų vaistams, kurie iki tol būdavo parduodami laisvai, o opozicija paskelbė rengianti interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui. Šiuo metu taip pat vyko diskusijos dėl 2018 metų biudžeto, ypač dėl medikų algų, dėmesio centre buvo Lukiškių aikštės paminklo konkursas.

N.Puteikis lapkritį žiniasklaidoje daugiausia dėmesio sulaukė dėl jo kaip Antikorupcijos komisijos nario pasisakymų apie tyrimą dėl Artūro Skardžiaus ir komentarų apie Liną Balsį, kai šis sulaukė įtarimų dėl girtumo Seime, rodo žiniasklaidos stebėsenos bendrovės „Mediaskopas“ duomenys.

Lapkričio 10–27 dienomis apklausta 1013 Lietuvos gyventojų nuo 15 iki 74 metų. Tyrimų rezultatų paklaida siekia 3,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius