Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 19

Apklausa: dauguma gyventojų ekonomikos atsigavimą mato ne anksčiau kaip 2013-aisiais

Lietuvos gyventojai netiki, kad šalies ekonomika atsigaus šiemet, vos 1,7 proc. to tikisi kitąmet, o daugiau nei pusė mano, kad situacija pagerės vėliau nei 2013 metais.
Kauniečiai dar neatsisako sočių pietų kavinėse, tačiau vakarais vis dažniau lieka namuose.
Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų gyvenimo palengvėjimo laukia tik 2013 metais. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

Tai parodė portalo delfi.lt užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ balandį atlikta apklausa.

Praėjusių metų liepą 5,5 proc. gyventojų teigė, kad ekonomika atsigaus šiemet, tačiau bėgant mėnesiams optimizmas menko. Lapkritį taip manančiųjų buvo 4 proc., o šį balandį tokių nebuvo.

Panašūs nuomonių pokyčiai užfiksuoti klausiant apie atsigavimą kitais metais. Praėjusią liepą ekonomikos atsigavimą 2011 metais matė 19 proc. apklaustųjų, lapkritį – 9,5 proc., o šį balandį – vos 1,7 proc.

Tuo tarpu manančiųjų, kad ūkis atsigaus vėliau nei 2013-aisiais, vis daugėjo. Praėjusią liepą tokių buvo 22,9 proc., lapkritį – 44 proc., šį balandį – 54,1 proc.

Apklausa rodo, kad gyventojai skeptiškai vertina galimybę, jog „politikai išmoks krizės pamokas“. 56,5 proc. mano, kad jie neišmoks, 28,6 proc. sakė, kad išmoks, bet po kelerių metų pamirš, tuo tarpu 11,4 proc. laikosi nuomonės, kad šias pamokas jie atsimins ilgai.

Tyrimo autorių duomenimis, politikų sugebėjimais bent trumpam išmokti krizės pamokas dažniau tiki vyriausi, vidutinių pajamų, didmiesčių bei kaimų gyventojai.

Beveik pusė apklaustų gyventojų – 46,9 proc. – mano, kad verslininkai krizės pamokas išmoks ir atsimins ilgai, 30,4 proc. – kad išmoks, bet po kelerių metų pamirš, 18,5 proc. laikėsi nuomonės, kad verslininkai šių pamokų neišmoks. Manantys, kad verslininkai išmoks krizės pamokas dažniau nurodė jaunesnio amžiaus vyrai, miestų gyventojai.

„Spinter tyrimų“ šių metų balandžio 22–29 dienomis atliktame tyrime dalyvavo 1 004 šalies gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius