-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 11

Apklausa: Lenkiją draugiška šalimi laiko daugiau nei pusė lietuvių, priešiškiausiomis – Baltarusiją ir Rusiją

Daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų mano, kad Lenkija Lietuvos atžvilgiu vykdo draugišką politiką, tačiau Varšuva lietuviams atrodo priešiškesnė nei Latvija, Estija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos. Priešiškiausiomis Lietuvai šalimis laikomos Baltarusija ir Rusija.
Gaublys
Gaublys / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tokius duomenis atskleidė naujienų agentūros BNS užsakymu bendrovės RAIT atlikta apklausa. Ekspertų teigimu, tyrimo rezultatai leidžia teigti, jog lietuviai kaimynus, įskaitant Lenkiją, vertina santūriau ir palankiau, nei kartais susidaro įspūdis viešojoje erdvėje.

Latviją, Estiją, Vokietiją ir JAV draugiškomis šalimis laiko nuo 80 iki 90 proc. lietuvių, Lenkiją – 57 proc. Rusiją ir Baltarusiją priešiškomis šalimis laiko daugiau lietuvių nei draugiškomis.

„Lietuviai santūriau vertina kaimynus nei kartais įsivaizduojama – tai rodo, kad lietuviai mano, jog yra labiau supami draugų negu priešų“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Kęstutis Girnius.

Lietuvių manymu, draugiškiausia Lietuvai yra kaimyninė Latvija – ją draugiška šalimi laikė 90 proc. apklaustųjų.

Lietuvių manymu, draugiškiausia Lietuvai yra kaimyninė Latvija – ją draugiška šalimi laikė 90 proc. apklaustųjų. Iš jų 37 proc. pasirinko apibūdinimą, kad Latvijos politika yra draugiška, 53 proc. – labiau draugiška. Tik 1 proc. apklaustųjų Rygos politiką pavadino priešiška, 5 proc. buvo nuomonės, jog Latvijos politika yra labiau priešiška.

Vokietiją draugiška Lietuvai pavadino 89 proc. respondentų (28 proc. draugiška; 61 proc. labiau draugiška), Estiją – 87 proc. apklaustųjų (31 proc. ir 56 proc.), JAV – 81 proc. (21 proc. ir 60 proc.).

„Latvija ir Estija vertinamos labai teigiamai. Nors, ko gero, jei būtų klausiama konkrečiai, kaip reiškiasi ta draugiška politika, nebūtų taip lengva pastebėti“, – kalbėjo K.Girnius.

Politikos apžvalgininko teigimu, kiek netikėta, kad Vokietija laikoma draugiškesnė nei Amerika.

„Vokiečiai šiek tiek atsargiau vertino Lietuvos nepriklausomybę, be to, pastaraisiais metais Vyriausybė ir spauda kartais pasako, kad Vokietija perdėm palaiko Rusiją mažų šalių sąskaita. Įdomu, kad tai neatsispindi žmonių nuomonėse“, – sakė K.Girnius.

Dėl Lenkijos gyventojų nuomonės gana smarkiai išsiskyrė – draugiška ją laikė 57 proc. respondentų, priešiška – 39 procentai. Iš jų 14 proc. teigė, kad Varšuvos politika yra draugiška, 43 proc. ją pavadino labiau draugiška, 7 proc. neabejoja, kad Lenkija elgiasi priešiškai, 32 proc. respondentų Varšuvos politika atrodo labiau priešiška nei draugiška.

„Lenkų politiką dauguma žmonių vis dėlto laiko draugiška. Tai kiek netikėta, atsižvelgus į tai, kiek buvo ginčų dėl tautinių mažumų politikos. Dabar tie klausimai aprimę, matyt, tai ir paveikė vertinimą. Tai teigiamas ženklas – kad nepaisant ankstesnių ginčų, žmonės vis tiek geranoriškai žiūri į Lenkiją“, – sakė K.Girnius.

Maskvos elgesį draugišku laikė 14 proc. apklaustųjų, labiau draugišku – 32 proc. Tai, kad Rusija priešiška Lietuvai, teigė kas dešimtas apklaustasis (10 proc.), 40 proc. pasirinko variantą „labiau priešiška“.

Baltarusiją draugiška pavadino kas dešimtas apklaustasis (10 proc.), labiau draugiška – kas trečias (33 proc.). Minsko politiką priešiška vadino 8 proc. respondentų, labiau priešiška – 43 proc.

Pasak K.Girniaus, itin kritiškas Baltarusijos vertinimas gali būti susijęs su „pliušinių meškiukų“ incidentu ir po jo sekusiais Aleksandro Lukašenkos grasinimais Lietuvai.

Rugpjūčio 10-23 dienomis apklausta 1018 Lietuvos gyventojų nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius