Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 13

Apklausa: trečdalis Lietuvos gyventojų norėtų dirbti ir sulaukę pensinio amžiaus

Trečdalis Lietuvos gyventojų norėtų dirbti ir sulaukę pensinio amžiaus, tačiau net 41 proc. mūsų šalies gyventojų įsitikinę, kad pensininkai dirbti neturėtų.
Senyvas žmogus
Senyvas žmogus / 123rf nuotr.
Temos: 2 Barometras Pensija

Didžiausia kliūtis, kuri užkerta kelią vyresnio amžiaus žmonėms dirbti Lietuvoje, yra neigiamas darbdavių požiūris į juos – taip mano 81 proc. mūsų šalies gyventojų. Tai parodė didžiausios Lietuvoje rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanijos TNS LT atliktas „Eurobarometro“ tyrimas. Šis visuomenės nuomonės tyrimas vykdomas Europos Komisijos ir Europos Parlamento iniciatyva, remiantis juo priimami politiniai sprendimai.

Kas dešimtas arba 11 proc. visų apklaustųjų Lietuvoje teigė, kad pasijuto diskriminuojami darbo vietoje dėl savo amžiaus. Pagal šį rodiklį mūsų šalis patenka tarp dešimties Europos Sąjungos valstybių, kuriose ši problema opiausia. Tarp kitų ES valstybių šis rodiklis siekia vos 6 proc.

„Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad vyresni nei 55 metų darbuotojai nėra atviri naujoms idėjoms ir neturi pakankamai žinių apie naująsias technologijas. Pagrindiniais jų privalumais, konkuruojant su jaunesniais darbo rinkos dalyviais, įvardijama tik patirtis ir patikimumas. Kita vertus, tyrimas parodė, kad mūsų šalyje vyresnio amžiaus žmonėms nesuteikiama galimybė tobulėti, lankyti įvairus mokymus“, – teigia tyrimų bendrovės TNS LT vyresnioji projektų vadovė Agnė Ambrazevičienė.

Norą dirbti sulaukus pensinio amžiaus mūsų šalies moterys pareiškė rečiau negu vyrai. Tuo metu vyresnio amžiaus – nuo 55 metų – respondentai, taip pat turintys savo verslą ar užimantys vadovo pareigas yra labiau linkę dirbti ir tada, kai sulauks pensijos. Paklausus, iki kelių metų planuoja tęsti savo esamą darbą, Lietuvos gyventojų įvardintas vidurkis siekė 59,1 metus. Tuo metu kitose ES valstybėse šis rodiklis buvo aukštesnis ir siekė 61,7 metus. Ilgiausiai norėtų dirbti švedai – iki 64,4 metų amžiaus.

Didžioji dalis arba 71 proc. mūsų šalies gyventojų nepritaria tam, kad pensinio amžiaus riba turėtų padidėti iki 2030-ųjų. Įdomu tai, kad Lietuva kartu su Slovakija ir Vengrija patenka tarp trijų ES šalių, kurių gyventojai aktyviausiai palaiko idėją, kad moterų pensinio amžiaus riba turi būti mažesnė. Taip mano 56 proc. apklaustųjų mūsų šalyje. 73 proc. Lietuvos gyventojų įsitikinę, kad moterims pensinis amžius turėtų būti žemesnis dėl to, kad jos galėtų rūpintis savo anūkais arba kitais artimaisiais, kuriems reikia globos. Tuo metu dauguma ES gyventojų prieštarauja, kad vyrų ir moterų pensinis amžius būtų skirtingas. Daugiau nei pusė respondentų nesutinka, kad ši riba turėtų būti mažesnė moterims.

„Eurobarometro“ tyrimas buvo atliktas 2011 m. rugsėjo-lapkričio mėnesiais. Šis tyrimas apima 27 Europos Sąjungos valstybes ir penkias šalis, nepriklausančias ES: Kroatiją, Islandiją, Makedoniją, Norvegiją ir Turkiją. Jo metu tiesioginių interviu būdu buvo apklausta daugiau nei 31 tūkst. vyresnių nei 15 metų respondentų.

Lietuvoje „Eurobarometro“ tyrimas vyko 2011 m. rugsėjo-spalio mėnesiais.  Jo metu buvo apklausti 1014 mūsų šalies gyventojų. Tyrimą atliko TNS LT tiesioginio interviu būdu.

TNS LT kontroliuoja tarptautinė tyrimų kompanija „TNS Global“, kuri turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. TNS atstovybės yra įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių  Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius