Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
03 02

Unikalus dvaras Vilniaus rajone: alus čia virtas nuo XVII a., dabar bandoma prikelti antram gyvenimui

Griūvantys pastatai be stogų, be langų, apibyrėjusios sienos, išgrobstyta viskas, kas buvo viduje. Taip prieš kelerius metus atrodė Raudondvario dvaras netoli Nemenčinės. Šiandien vaizdas keičiasi, bent dalis pastatų jau uždengti naujais stogais. Kas čia bus? Valdų dabartiniai savininkai praskleidžia šios paslapties šydą. Pasitenkinimo neslepia ir Vilniaus rajono vadovai.
Raudondvario dvaras netoli Nemenčinės 2020 ir 2024 m.
Raudondvario dvaras netoli Nemenčinės 2020 ir 2024 m. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Raudondvarių Lietuvoje turime ne vieną, kaip ir Raudondvario dvarų. Tačiau esantis Vilniaus rajone netoli Nemenčinės itin mažai žinomas.

„Inicijuotas skelbti Valstybės saugomu“

„XIX a. susiformavusi dvaro sodybos plano struktūra, tūrinė erdvinė kompozicija, kurią sudaro sodybos ŠV dalyje – reprezentacinėje zonoje esantys rūmai su želdynais ir tvenkiniais, teritorijos centrinėje dalyje – ūkinėje-gyvenamojoje zonoje išsidėstę ūkiniai pastatai ir kumetynas, teritorijos PR dalyje – gamybinėje zonoje esantis alaus bravoras, alaus statinių dirbtuvės, alaus brandinimo rūsiai, inžinierių namas, kanalas, tiltelis, statinių liekanos ir vietos teritorijos centrinėje dalyje, susisiekimo trasos“, – taip prie vertingųjų savybių apie Raudondvario dvaro sodybos planavimo sprendinius rašoma Kultūros paveldo departamento (KPD) Kultūros vertybių registre.

Ši sodyba, esanti Vilniaus rajono sav., Nemenčinės sen., Raudondvario k., Aleksandro Parčevskio g. 18, į Kultūros vertybių registrą įtraukta 1992 metų gegužės 4 dieną, tačiau jos statusas iki šiol – „inicijuotas skelbti Valstybės saugomu“.

KPD teigimu, paskelbti šį objektą Valstybės saugomu galima būtų tuomet, jeigu būtų parengtas sodybos specialusis planas. Tai kainuoja brangiai ir bent šiemet KPD teigia pinigų tam neturėsianti. Tokį planą galėtų rengti ir patys sodybos savininkai, tačiau juos tikriausiai irgi riboja finansai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raudondvario dvaras netoli Nemenčinės 2020 metais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raudondvario dvaras netoli Nemenčinės 2020 metais

Kadangi Raudondvario dvaro sodyba nėra Valstybės saugoma, jos savininkai negali pretenduoti į valstybės ar ES paramą tvarkydami teritoriją ir joje esančius pastatus. Finansavimą objektas, kurio statusas – inicijuotas skelbti Valstybės saugomu, gali gauti tik tyrimams ir avarijos grėsmės šalinimui.

Supirko vieni žmonės

Šiuo metu visa ši dvaro sodyba yra vienose rankose – maždaug prieš pusmetį iš privataus žmogaus pagrindinius rūmus įsigijo tie patys savininkai, kurie prieš ketverius metus per išankstinį aukcioną iš „Luminor“ banko nusipirko unikalų neoklasicistinio architektūros stiliaus pastatų kompleksą.

Kaip tuomet skelbė bankas, Nemenčinės seniūnijos Raudondvario miestelyje esančiuose rūmuose veikė alaus darykla, vėliau istorinis pastatas buvo apleistas. Už A.Parčevskio gatvėje esančius 11 tūkst. kv. m pastatus buvo sumokėta 88 tūkst. eurų.

Naujieji savininkai gana paslaptingi. Su 15min kalbėjęs Alfredas prašė neskelbti jo pavardės (ji redakcijai žinoma), tačiau mielai pasidalijo planais, kaip čia viską jis su kolegomis nori įrengti.

Nemenčinės seniūnijos Raudondvario miestelyje esančiuose rūmuose veikė alaus darykla, vėliau istorinis pastatas buvo apleistas.

Planai – dideli

O tie planai įspūdingi – šiuo metu vis dar apleistą dvaro sodybą ketinama paversti populiariu traukos tašku. „Gal dar vienas Belmontas bus“, – šypsojosi Alfredas.

Bet apie viską nuo pradžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius