-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

Apleistus kapus šildo geradarių žvakelės

Artėjant Visų šventųjų dienai bei Vėlinėms kai kuriose senosiose Klaipėdos kapinaitėse jau žiba žvakelės, ant kapų matyti gėlių.
Jaunimo organizacijai priklausantys vaikinai ir merginos vakar uždegė žvakutes senosiose Kalotės kapinaitėse. Savo rankomis jie jas sutvarkė dar vasarą.
Jaunimo organizacijai priklausantys vaikinai ir merginos vakar uždegė žvakutes senosiose Kalotės kapinaitėse. Savo rankomis jie jas sutvarkė dar vasarą. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 2 Kapinės Vėlinės

Studentai, Lietuvos jūrininkų sąjunga, jaunimo organizacijos, moksleiviai ir kiti entuziastingi klaipėdiečiai šiemet nepamiršo ir seniai apleistų kapų bei senųjų kapinaičių. Gėlės, žvakelės šias vietas papuošia ne tik pasitinkant Vėlines - kai kurie miestiečiai nešini įrankiais kapavietes puoselėja jau ne vienerius metus.

Kapinėse plušėjo ir vasarą

Pernai lapkričio 1-ąją aplankėme apie 10 senųjų kapinaičių, uždegėme apie 150 žvakių, - sakė M.Denisenko.
„Neseniai sutvarkėme, o dabar vėl atrodo tarsi apleista”, - degdami žvakeles senosiose Kalotės kapinėse vakar tarpusavy kalbėjosi vienos jaunimo organizacijos atstovai. Apie 20 kapaviečių šiuo metu rasti ne taip paprasta - atokiau miškelyje, kiek ant kalnelio esančius kapus dabar tirštai apklojo lapai. Tačiau jaunuoliai šią vietą žino puikiai. „Šiemet čia buvome kokius tris kartus”, - sakė organizacijos vadovas Michailas Denisenko.

Jis kartu su maždaug 15-a bičiulių jau porą metų tvarko senąsias miesto ir rajono kapines. Senuosius kapus jie būtinai aplanko ir prieš Vėlines.  Pernai dešimtyje senųjų kapinių sužibo apie 150 žvakių. „Kai kurios kapinės labai senos – štai Šernuose aptikome kapą, kur ant paminklo nurodyti 1804 laidojimo metai”, - pasakojo M.Denisenko.

Idėja tvarkyti senąsias kapines M.Denisenko kilo netikėtai. Prieš porą metų jis kartu su draugais nusprendė apkeliauti Klaipėdą palei miesto ribas.

J.Andriejauskaitės nuotr./Kalotės kapinaites rasti gana sunku - kapavietes užkloję lapai.
J.Andriejauskaitės nuotr./Kalotės kapinaites rasti gana sunku - kapavietes užkloję lapai.

„Netikėtai atsidūrėme prie Žardės piliakalnio, pamatėme kapelį, pradėjome domėtis. Taip kilo mintis vasaros baigtuves surengti tvarkant kapines. Tai buvo viso sumanymo pradžia. Pasikeitė ir kapinių tarnybos vadovė - ji pati domisi senosiomis kapinaitėmis, ieško važiuodama dviračiu, mus susirado, domisi, kaip mums sekasi”, - pasakojo vaikinas. Vasarą jaunuoliai kapinaitėse nupjovė žolę, apgenėjo išsikerojusius medžius. Šį jaunimo parengtą projektą parėmė Klaipėdos savivaldybė, įrankiams, žvakelėms įsigyti skyrė lėšų.

Vakar vakare į Joniškės kapines skubėjo uostamiesčio studentai, įvairių jaunimo organizacijų atstovai. Jie kvietė prisijungti prie akcijos „Uždek savo širdies žvakelę“. Šios akcijos tikslas – aplankyti  apleistus, niekieno nelankomus kapelius. Šiandien studentai ketina surengti talką Skulptūrų parke.

Tvarko du dešimtmečius

Jau keletą dešimtmečių senąsias Smiltynės kapinaites globoja Lietuvos jūrininkų sąjunga. Šiose kapinaitėse ilsisi pirmasis Lietuvos jūrų kapitonas Liudvikas Stulpinas, Klaipėdos krašto gubernatorius, poetas Jonas Žilius-Jonila. „Rytoj 11 val. vyksime į kapines, pasiimsime įrankių, tvarkysime kapus, prie mūsų gali prisijungti ir kiti miestiečiai. Kapines tvarkome nuo 1988 metų, kai susikūrė iniciatyvinė jūrininkų grupė. Atstatėme L.Stulpino paminklą. Į kapinaites einame ne tik prieš Vėlines, bet ir per Jūros šventę”, - pasakojo vienas tokių akcijų organizatorių, Jūrininkų sąjungos narys Kazimieras Povilaitis.

Tas pačias kapinaites tvarko ir L.Stulpino vardu pavadintos mokyklos auklėtiniai. 27 šios mokyklos penktokai ir šeštokai praėjusią savaitę, prieš moksleivių atostogas pagerbė jo atminimą. Prie kapo Smiltynėje skambėjo poezija, fleitos melodija. Tai moksleiviai daro kasmet jau daugelį metų. 

Prie kapinaičių klesti šiukšlynas

Miestiečių indėliu tvarkant bendras kapines ir senąsias kapinaites džiaugėsi Kapinių priežiūros tarnybos vedėja Jolanta Daukšienė. Pastarąją savaitę apie 250 moksleivių tvarkė Joniškio ir Lėbartų kapines.

J.Andriejauskaitės nuotr./Senąsias kapinaites jaunimas tvarkė vasarą.
M.Denisenko nuotr./Senąsias kapinaites jaunimas tvarkė vasarą.

„Džiaugiuosi ir dėkoju miestiečiams, kurie tvarko ne tik savo artimųjų, bet ir šalia esantį apleistą kapelį. Iš tiesų, baisu, kokia yra pastarųjų metų tendencija: vis daugėja apleistų kapaviečių, daugėja netvarkomų kapų, nes mirusiojo artimieji išvykę. Šienaudami nuo jų nupjaume žolę. Žmonės galvoja, kad kapinių priežiūra - tai ir visų kapų tvarkymas. Taigi, mums dažnai tenka aiškinti, kad  šluojame kelius, šienaujame, bet netvarkome žmonių kapų”, - kalbėjo J.Daukšienė.
Šią vasarą dėl lėšų stygiaus kapinės buvo šienaujamos du kartus, anksčiau tai buvo daroma 6 kartus. Itin daug pastangų prireikia norint nušienauti visas senąsias kapinaites.

„Senųjų kapinaičių yra labai daug. Kai tik turime pinigų, nuolat jas valome. Tai reikalauja didelių  išlaidų, nes reikia nugabenti įvairią techniką, sukrauti šiukšles. Visa tai darome iš bendrų kapinėms skirtų lėšų, atskirai senosioms kapinaitėms nėra skirta. Tačiau apmaudu, kad dažnai prie kapinaičių padaromi šiukšlynai, poilsiaujama. Kaip tik prie Žardės yra tokia vieta, pavasarį iš ten išvežėme visą mašiną šiukšlių, padangų”, - kalbėjo J.Daukšienė. Ji vylėsi, kad kada nors atsiras investicijų ir politinio noro visas saugomas kapinaites sutvarkyti, kad jos turėtų bendrą vaizdą, atsirastų iškabos. Šių metų Kapinių priežiūros tarnybos metinis biudžetas panašus kaip ir pernai – kiek per 1 mln. Lt. Tačiau anot vadovės šiemet tarnybai buvo pavesta daugiau funkcijų, pavyzdžiui, palaikų saugojimo kol atsiras artimieji, tad ir išlaidų gerokai daugiau.


Į kapines – visuomeniniu transportu

Uostamiesčio policija ragina miestiečius į miesto kapines vykti visuomeniniu transportu, esą taip bus išvengta spūsčių. Iki lapkričio 1 dienos mieste organizuojami papildomi 11, 17, 99 ir 111 bei 117 autobusų maršrutai.

Vykstantys nuosavu transportu turėtų žinoti, kad į Joniškės kapines reikia važiuoti Liepų gatve, nes Joniškės gatve bus organizuojamas vienpusis eismas. „Vienpusis eismas gali būti ir Rimkų gatve, ja automobiliai iš kapinių galės tik grįžti, o nuvykti turės aplinkeliu. Jei spūsčių nebus, eismas bus vykdomas įprastai, visa tai reguliuos pareigūnai”, - sakė uostamiesčio policijos Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Alvydas Katkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius