-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 13

„Šiukšlių pogrindis“: ar Aplinkos ministerija ryšis radikaliems pokyčiams?

15min Tyrimų skyriaus filmas „Šiukšlių pogrindis“ sukrėtė visuomenę, o politikus bei visuomenininkus paskatino kalbėti apie sistemines aplinkos apsaugos problemas, kurių nepradėjus spręsti sunku tikėtis rimtų pokyčių.
Nelegaliame Juodžių sąvartyne iš sunkvežimio išverčiamos atliekos
Nelegaliame Juodžių sąvartyne iš sunkvežimio išverčiamos atliekos. Povilo Stankūno medžiaga. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tai, kokios problemos krečia aplinkosaugos sistemą ir ko reikia rimtoms permainoms, 15min video laidoje „15/15“ laidoje žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė kalbėjosi su eurokomisaru Virginijumi Sinkevičiumi, Sergejumi Muravjovu iš „Transparency International“ Lietuvos skyriaus bei aplinkos viceministre Raminta Radavičiene.

– Pradėkime nuo viceministrės. Kodėl aplinkosaugininkų pradėti veiksmai nutrūksta tuomet, kai reikia pradėti tyrimą?

– Mes jau ne kartą dėkojame 15min žurnalistams už atliktą tyrimą ir atskleistas spragas. Tai dar kartą, naudodamasi proga, tą sakau. Tiesioginis atsakymas galėtų būti, kad buvo dar kartą įrodyta, jog turime iš esmės peržiūrėti veiklos modelį ir standartą. Tiek Valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę, tiek veiksmus atliekant ikiteisminį tyrimą, tiek institucijų bendradarbiavimą. Reikia stiprinti bendradarbiavimą, nes akivaizdu, kad Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai neturi visų reikiamų įgaliojimų tam, kad tie tyrimai būtų užbaigti su galutiniu rezultatu.

Aplinkos ministerijos nuotr./Raminta Radavičienė
Aplinkos ministerijos nuotr./Raminta Radavičienė

– Dar kartelį apie priežastis, kodėl veiksmai nutrūksta ten, kur nutrūksta. Atvyksta aplinkosaugininkai pasižiūrėti į vietą pagal iškvietimą. Užfiksuoja pažeidimą, surašo protokolą. Vėliau, kaip minėjo Aplinkos apsaugos departamento vadovas Giedrius Kadziauskas, tyrimas pasimiršta arba pasimeta. Kur čia problema? Ar jūs turite atsakymą?

R.Radavičienė: Turime tam tikrus atsakymus. Situacijų yra labai įvairių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius