Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01

Aplinkos ministerija griežtina kovą su nelegaliomis tvoromis: pažeidėjams – piniginės baudos

Aplinkos ministerija siunčia paskutinį signalą nelegalias tvoras prie vandens telkinių pasistačiusiems gyventojams – nuo gegužės 1 dienos už savivaliavimą bus baudžiama griežtai. Pasak viceministrės Daivos Matonienės, bus vykdomi reidai ir pasigailėjimo tikrai nebus. Tvorų savininkai per nustatytą laiką turės pašalinti nelegalias tvoras, o to nepadariusieji sulauks finansinių nuobaudų.
Įvykio vietoje
Tvora / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tvorų nugriovimui – mėnuo

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis prieš mėnesį informavo, kad rengiamasi griežtesnei kovai su nelegaliomis tvoromis, kurios trukdo visuomenei naudotis savo teise lankytis prie vandens telkinių.

Nuo gegužės 1 d. bus baudžiama už savavališką pakrančių užtvėrimą pažeidžiant vandens telkinių pakrančių ekologines funkcijas, vandens telkinių pakrančių gamtinį kraštovaizdį ir jo estetines vertybes, apsunkinus gyvūnų migraciją ir padarius kitą žalą aplinkai.

Pakrančių užtvėrimas tvoromis yra draudžiamas. Niekas neturi trukdyti žmonėms naudotis tuo, kas priklauso visiems, - teigė D.Matonienė.

„Pakrančių užtvėrimas tvoromis yra draudžiamas. Niekas neturi trukdyti žmonėms naudotis tuo, kas priklauso visiems. Tvora gali būti statoma ne arčiau kaip penki metrai nuo bet kokio vandens telkinio“, – kalbėjo aplinkos viceministrė.

D.Matonienė teigė, kad žmonėms yra palikta pakankamai laiko pašalinti neteisėtas tvoras – tam skirtas visas mėnuo: „Pasiuntėme signalą, kad žmonės dar turėtų laiko susitvarkyti. O nuo gegužės 1 dienos jau prasidės reidai. Nelegalių tvorų statytojų gailimasi nebus, bus taikomos didelės baudos.“

Baudos nuo 500 litų

Aptikę neteisėtai pastatytas tvoras aplinkos apsaugos pareigūnai surašys privalomuosius nurodymus, įpareigojančius pašalinti neleistinus statinius. Privalomųjų nurodymo vykdymo terminas – iki 2 mėnesių.

Jei per numatytą laiką pažeidėjai nepašalins nelegalių tvorų, bus apskaičiuojama bauda – 500 Lt už tiesinį tvoros metrą. Už kiekvieną mėnesį, kol nebus pašalinami žalos aplinkai padariniai, žalos dydis bus didinamas po 500 litų už 1 tiesinį tvoros metrą.

Saugomų teritorijų įstatymas numato ir išimčių. Tvoras dėl saugumo arba dėl visuomenės poreikių leidžiama statyti, pavyzdžiui, deklaruotuose ganyklų plotuose, paveldo objektuose, parkuose, saugomose teritorijose ir kt.

D.Matonienė taip pat priminė, kad žmonės turėtų būti sąmoningi ir nekenkti ne tik žmonėms, bet ir gamtai. Ne pagal reikalavimus pastatytos tvoros gali gadinti gamtinį kraštovaizdį, apsunkinti gyvūnų migraciją ir padaryti kitokios žalos aplinkai.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius