-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 26

Aplinkos ministerija inicijuos viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimą

Didinti pastatų energinį naudingumą ir skatinti tuo susirūpinti ir žmones – vienas Aplinkos ministerijos tikslų. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad tuo pačiu žvilgsnis turėtų krypti ir į viešųjų pastatų energinio efektyvumo rodiklius. 2014 metų Nekilnojamo turto registro duomenimis Lietuvoje yra 2574, kurių energinio efektyvumo rodikliai nėra tinkami. D.Matonienė tikino, kad jau šiuo metu yra svarstoma, kaip spręsti šią problemą.
Orai prieš Velykas nelepina
Vilnius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Trečdalis netinkamos būklės

2014 m. Nekilnojamojo turto registro duomenimis Lietuvos savivaldybėms priklauso 7592 viešieji pastatai, kurių bendras plotas apima 8,9 mln. kvadratinių metrų. Minėtą skaičių sudaro 753 (438 tūkst. kvadratinių metrų) administracinės, 4288 (6,78 mln. kvadratinių metrų) kultūros, mokslo ir sporto, 670 (1,2 mln. kvadratinių metrų) sveikatos ir gydymo, 1642 (223 tūkst. kvadratinių metrų) specialiosios bei 239 (282 tūkst. kvadratinių metrų) gyvenamosios (prieglaudos, vaikų ar slaugos namai) paskirties pastatai.

Iš 60 savivaldybių surinkti duomenys parodė, kad kone trečdalis pastatų reikalauja atnaujinimo, kuris padidintų jų energinį efektyvumą. Tokių viešųjų pastatų Lietuvoje – 2574 (apie 2,5 mln. kvadratinių metrų). Tarp jų 1242 švietimo ir ugdymo, 383 kultūros, 313 sveikatos ir 636 kitų paskirčių pastatai.

„Pastatų energinio efektyvumo didinimas – prioritetinė kryptis. Turime susirūpinti, kad energija, už kurią mokame, nebūtų švaistoma vėjais. Vienas iš artimiausių tikslų būtent ir yra atkreipti dėmesį į viešuosius pastatus, siekis – padidinti jų energinį efektyvumą“, – kalbėjo D.Matonienė.

Neatitinka reikalavimų

Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimui planuojama skirti 50,7 mln. eurų. Energinio efektyvumo darbus planuojama atlikti viešuosiuose pastatuose, kurie neatitinka keliamų energinio naudingumo reikalavimų. Visų pirma, bus kreipiamas dėmesys į 1900–1990 metais pastatytus viešuosius pastatus. Daugumą jų priskiriami E, F G pastatų energinio naudingumo klasėms.

Pastatų energinio efektyvumo didinimas – prioritetinė kryptis. Turime susirūpinti, kad energija, už kurią mokame, nebūtų švaistoma vėjais.

„Pastatų energinio naudingumo didinimui skiriame tikrai daug dėmesio. Remdamiesi Europos Sąjungos direktyvomis, kasmet kelsime energinio naudingumo reikalavimus naujai statomiems namams, tačiau neturime pamiršti ir jau pastatytų. Tais pastatais, kurių energinio naudingumo klasė žema, turima pasirūpinti“, – tikino viceministrė.

Viceministrė pridūrė, kad energiniu pastatų naudingumu turėtų rūpintis ir patys gyventojai, nes nuo to priklauso jų gyvenimo kokybė. Tik E, F G pastatų energinio naudingumo klasėms priklausančiuose namuose dažniausiai yra prasta oro kokybė, vėdinimo sistema, o taip susidaro nepalankus žmogaus sveikatai mikroklimatas. Anksčiau minėti energinio efektyvumo kriterijų neatitinkantys viešieji pastatai kasmet suvartoja apie 1200– 1300 GWh šilumos energijos, vidutinės jos sąnaudos – 135 kWh/kvadratiniam metrui per metus (min – 70; max – 520).

Tokių neefektyvių namų šildymui išleidžiama daug lėšų, o norimas šilumos efektas neretai net nepasiekiamas. Aplinkosaugininkai pabrėžė, kad spręsdami pastatų energinio naudingumo klausimus, žmonės prisideda ne tik prie savo gyvenimo kokybės gerinimo, taupo savo lėšas, bet ir prisideda prie kovos su globalia klimato atšilimo problema.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius