Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 17

Aplinkos ministerija: nustojus teršti Šyšą, upėje ėmė daugėti deguonies

Bendrovei „Biofuture“ nutraukus teršalų išleidimą iš aušinimo sistemos išleistuvų, Šyšos upėje Šilutės rajone ėmė daugėti deguonies, teigia Aplinkos ministerija.
Dūstanti lydeka aplinkosaugininkų rankose
Dūstanti lydeka aplinkosaugininkų rankose / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Mažiausia deguonies koncentracija penktadienį užfiksuota Šilutėje žemiau laivų prieplaukos, ji sudarė 2,12 mg/l, tuo metu ketvirtadieni ji siekė 1,2 mg/l.

Mažas deguonies kiekis išliko ir pačioje laivų prieplaukoje, todėl ir toliau vanduo yra maišomas naudojant siurblius, kad jis prisisotintų deguonies.

Anot ministerijos pranešimo, „Biofuture“ įvykdė jai duotą Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės rajono agentūros privalomąjį nurodymą ir ketvirtadienį nutraukė teršalų išleidimą iš aušinimo sistemos išleistuvų. Bendrovė informavo, kad teršalai į Šyšą buvo išleisti dėl technologinio proceso sutrikimo ir personalo klaidos. Kad tarša nebepasikartotų, įmonė teigia ėmusis prevencijos priemonių.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjo Gedimino Markausko, aplinkosaugininkai įvertins vykdomas galimų avarijų prevencijos priemones ir priims sprendimus dėl saugaus bendrovės darbo.

Per šias dienas aplinkosaugininkai surinko maždaug 2500 kritusių žuvų, daugiausia – karšių, plakių, aukšlių.

Į Nemuną buvo perkelta apie 3000 dūstančių žuvų.

Tikslūs kritusių žuvų kiekiai bus nustatyti kitos savaitės pradžioje, baigus jų surinkimo darbus.

Įvertinus kritusių žuvų kiekį bei jų rūšinę sudėti, taip pat atlikus išsamius upės ekosistemos tyrimus, bus paskaičiuota padaryta žala hidrobiontams. Atlikus laboratorinius tyrimus ir įvertinus upės ir išleidžiamo vandens debitus, iš įmonės bus paskaičiuotas į upę patekusių teršalų kiekis. Bendrovė taip pat turės atlyginti šiuos nuostolius.

Aplinkos ministerijos pavedimu, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas sudarė tarpžinybinę komisiją, kuri turi įvertinti valstybinės aplinkos apsaugos kontrolės efektyvumą, atsakingų tarnybų institucinius pajėgumus, pateikti pasiūlymus kaip gerinti vykdomą prevencinį darbą.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad šią savaitę Šyšoje masiškai ėmė dusti žuvys, nes bendrovė „Biofuture“ iš vieno išleistuvo vandenį, kuris naudojamas įrenginiams aušinti ir kuris neturėtų būti užterštas, išleisdavo užterštą organinėmis medžiagomis. Toms medžiagoms skaidantis buvo sunaudojamas upės vandenyje ištirpęs deguonis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius