-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 10

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis Europos Parlamentui pristatė Lietuvos pirmininkavimo prioritetus aplinkos ir klimato kaitos srityse

Šiandien aplinkos ministras Valentinas Mazuronis Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto posėdyje Briuselyje pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus aplinkos ir klimato kaitos politikos srityse ir apžvelgė jų įgyvendinimo darbotvarkę. Ministras pabrėžė, kad mūsų šalis pirmenybę teiks veiksmingam ir sklandžiam teisėkūros procesui užtikrinti. Jis taip pat pažymėjo, kad Europos Sąjungoje galioja vieni griežčiausių aplinkosaugos reikalavimų pasaulyje.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Akivaizdu, kad šiandien mums visiems aktualiausi klimato kaitos klausimai, kurie daro įtaką pramonei, energetikai, transportui, žemės ūkiui ir kitoms ekonomikos sritims“, – sakė Valentinas Mazuronis. Lietuva sieks, kad jai pirmininkaujant būtų priimtas fluorintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų reglamentas. Rimtas klausimas, pasak ministro, išlieka netiesioginio žemės naudojimo paskirties keitimo, susijusio su biodegalų gamyba, direktyvos tolesnis svarstymas. Politiškai jautrus ir sudėtingas dalykas bus direktyvos dėl prekybos apyvartiniais taršos leidimais tikslinimas. Pirmininkavimo metu daug dėmesio bus skiriama pasirengimui Jungtinių Tautų klimato kaitos konvencijos šalių konferencijai, kuri lapkričio mėnesį vyks Varšuvoje. Bus sprendžiami svarbūs klausimai, susiję su tarptautinio klimato kaitos valdymo režimo tobulinimu ir stiprinimu, prisitaikymo prie klimato kaitos veiksmų skatinimu, lanksčiųjų rinkos mechanizmų taikymu, aplinkai palankių technologijų plėtra ir kt.

Ministras pažymėjo, kad tarptautinė klimato darbotvarkė bus aptariama jau kitą savaitę per Vilniuje vyksiantį neformalų aplinkos ministrų susitikimą, į kurį pakviestas ir Kinijos vyriausiasis derybininkas klimato klausimais Xie Zhenhua. „Vilniuje taip pat aptarsime svarbius natūralių išteklių ir bioįvairovės finansavimo klausimus“, – sakė Valentinas Mazuronis. O Briuselyje antrąjį šių metų pusmetį, ministro žodžiais, bus siekiama visapusiško sutarimo dėl reglamento, apibrėžiančio galimybes naudotis genetiniais ištekliais ir sąžiningą bei teisingą iš to gaunamos naudos pasidalijimą, biocidinių produktų naudojimo reguliavimo, laukinės faunos ir floros rūšių apsaugos reglamento peržiūros. Taip pat bus svarstomas pasiūlymas dėl invazinių rūšių, tariamasi dėl racionalių priemonių, kurios pagerintų poveikio aplinkai vertinimo kokybę, tikimasi patvirtinti Europos Tarybos išvadas dėl ES naujosios miškų strategijos.

Lietuvos pirmininkavimo metu bus užbaigti teisiškai įpareigojantys tarptautiniai susitarimai dėl miškininkystės ir dėl gyvsidabrio. Aktualūs aplinkos apsaugos klausimai bus svarstomi per Dykumėjimo konvencijos šalių konferenciją, Monrealio protokolo šalių susitikimą, Tarpvyriausybinės platformos dėl bioįvairovės ir ekosistemų paslaugų sesiją ir Berno konvencijos nuolatinio komiteto posėdžius. Lietuva koordinuos ES veiksmus, įgyvendinant „Rio+20“ sprendimus ir stiprinant UNEP veiklą. „Viliamės, kad bendromis jėgomis mums pavyks aktyviai spręsti svarbius uždavinius per tarptautinius susitikimus, užtikrinant juose ES lyderystę“, – pabrėžė aplinkos ministras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius