Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 15

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis: Kinija linkusi tartis dėl klimato kaitos mažinimo

Kinija linkusi tartis su Europos Sąjunga (ES) dėl klimato kaitos mažinimo, pirmadienį sakė Lietuvos aplinkos ministras Valentinas Mazuronis po susitikimo su pareigūnais iš Pekino.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Kinijos Nacionalinės plėtros ir reformų komisijos vicepirmininko Xie Zhenhua ministras sakė išgirdęs apie politinį sutarimą siekti bendrų tikslų.

„Kinijos atstovas išreiškė geranorišką norą bendradarbiauti su ES. Aišku, tai nėra ekspertų lygmuo, bet Kinijos politinis susitarimas dirbti, kad reikia siekti bendrų tikslų, mažinti klimato kaitą yra. Tai didžiulis iššūkis, bet vien tai, kad Kinijos atstovas atvyko į Lietuvą tiesiai iš JAV, kur irgi kalbėjo apie klimato kaitą, rodo, kad noras siekti bendrų tikslų yra“, – BNS pirmadienio vakarą sakė V.Mazuronis.

Susitikimas surengtas Vilniuje rengiamo ES aplinkos ministrų susitikimo išvakarėse. Šis renginys yra Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai programos dalis.

Pasak ministro, Kinijos norą bendradarbiauti parodo ir tai, kad šalis, nepasirašiusi Kioto protokolo, šiuo metu noriai tariasi su įvairiomis valstybėmis dėl klimato kaitos mažinimo.

„Tai, kad Kinija, nepasirašiusi Kioto protokolo, šiuo metu kalbasi, kaip būtų galima pasiekti bendrus susitarimus, manau, parodo, kad nusiteikimas yra. Svarbu, kad būtų rastas kompromisinis sprendimas“, – teigė aplinkos ministras.

Pasak jo, visų pirma reikės pasiekti sudėtingą bendrą sutarimą ES, kadangi kol kas vyrauja priešingos nuomonės.

„Europos Sąjungoje vyrauja šiuo metu dvi nuomonės. Viena, kad reikia rodyti pavyzdį ir užsibrėžti ambicingus tikslus klimato kaitos mažinimo srityje, bet taip sumažinant konkurencingumą. Kitas siūlymas, kad rasti ne tokį ambicingą, bet bendrą pasaulio valstybių susitarimą. Tikrai bus sudėtingas iššūkis rasti kompromisą“, – teigė V.Mazuronis.

Paklaustas, kurią pusę palaiko pats, ministras teigė, kad svarbu pasiekti kompromisą: „Lietuvai, kaip pirmininkaujančiai tarybai, nereikėtų rodyti pozicijos, o reikia ieškoti, kaip susiderėti su visomis valstybėmis“.

Kinija į aplinką išmeta apie 20 proc. visame pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. ES – apie 12 proc.

Tarptautinė bendruomenė 2015 metais siekia pasirašyti tarptautinį susitarimą dėl klimato kaitos mažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius