Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 21

Aplinkos švarinimo akcijoje „Darom 2012“ aktyviausi buvo kaimai ir miesteliai

Šeštadienio pavakarę baigėsi visoje Lietuvoje penktą kartą vykusi aplinkos tvarkymo akcija „Darom“. Aktyviausiai gamtą švarino miestelių ir kaimų gyventojai. Šiemet talkininkų gausa išsiskyrė Telšiai. Didmiesčių gyventojai buvo pasyvesni.
Šeštadienį šimtai klaipėdiečių vyko švarinti pajūrio.
Akcijos „Darom“ dalyviai / J.Andrijauskaitės nuotr.

Renginio atstovė spaudai Roberta Ažukaitė BNS sakė, kad, pirminiais duomenimis, akcijoje dalyvavo daugiau nei 100 tūkst. žmonių, jų galėjo būti iki 150 tūkst. Manoma, kad buvo surinktas panašus šiukšlių kiekis kaip pernai.

„Darom 2011“ talkino daugiau kaip 150 tūkst. dalyvių, kurie per dieną surinko daugiau kaip 5 tūkst. tonų šiukšlių. Talkininkai pastebėjo, kad šiemet gamtoje rado mažiau šiukšlių.

„Galbūt auga žmonių sąmoningumas, žmonės daugiau rūšiuoja atliekų“, – mano R.Ažukaitė.

Prie akcijos Vilniuje prisijungė ir aukščiausi šalies vadovai – prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Andrius Kubilius, kai kurie ministrų kabineto nariai. Dalia Grybauskaitė su prezidentūros darbuotojais dalyvavo talkoje tvarkant vieną iš sostinės žaliųjų erdvių – miškelį prie Filaretų gatvės.

Pasak šalies vadovės, džiugu, kad akcija „Darom“ Jungtinių Tautų pripažinta kaip „Let‘s Do it World“ projektas, kuris organizuojamas daugiau nei 100 pasaulio šalių. Prezidentės teigimu, Lietuvoje turime daug gražių vietų, kur galime ilsėtis ir leisti savo laisvalaikį.

„Labai apmaudu matyti šiukšlėmis užverstas net gražiausias mūsų šalies vietas. Kiekvienas turime jausti atsakomybę už tai, kas dedasi mus supančioje aplinkoje. Visus gyventojus kviečiu bendromis jėgomis sutvarkyti pamėgtas savo krašto žaliąsias erdves, ežerų pakrantes, paupius, parkus, miškelius ir prižiūrėti juos visada, ne tik šios akcijos metu“, – pabrėžė valstybės vadovė.

D.Grybauskaitė visus šalies žmones kasdien tausoti savo aplinką, rūpintis gamta kaip savo namais, rūšiuoti šiukšles ir geru pavyzdžiu paskatinti tai daryti kitus, kad daugeliui šalies gyventojų šiukšlių rūšiavimas taptų įpročiu.

Premjeras A.Kubilius šiemet tvarkė Pavilnių regioninį parką.

Akcijos organizatorių teigimu, šiukšlės Lietuvoje bus išvežamos iš maždaug 5 tūkst. taškų.

Renginio „Darom“ vadovas Karolis Sargūnas sakė, kad šiukšlės nemokamai bus išvežamos iš akcijos „Darom“ paskelbtų viešų miestų erdvių. Iš sodų bendrijų, privačių namų bendrijų, garažų, kurių savininkai po pavasarinio tvarkymosi sudeda atliekas prie savo teritorijų, kiemų ar tvorų, „Darom“ akcijos metu šiukšlės nebus vežamos.

Šiukšlės buvo renkamos ne tik ant žemės, bet po vandeniu. Povandeninės medžioklės klubo „Neriam“ atstovai valė Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Jurbarko vandens telkinius. „Iš dugno ištraukėme daug plastiko, alaus butelių, porą padangų“, – BNS sakė Žaliąjį ežerą valiusio klubo „Neriam“ prezidentas Dainius Kublickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius