Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29 /12:22

Aplinkosaugininkai įpareigoti aktyviau tvarkyti tiksinčią ekologinę „bombą“ Utenoje

Trečiadienį Vidaus reikalų ministerijoje buvo sušauktas Valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jame, be kitų klausimų, buvo aptarta, kaip sutvarkyti Utenos rajone esantį cheminių atliekų sandėlį, anksčiau prezidento Gitano Nausėdos pavadintą aplinkosaugine „bomba“. Pasak vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, iki vasario pradžios Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) yra įpareigotas pateikti šių atliekų sutvarkymo planą.
Rizikos židinys Utenoje
Rizikos židinys Utenoje / Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Pasak R.Tamašunienės, posėdžio metu Aplinkos ministerijai (AM) buvo paskirta atsakomybė išvežti atliekas iš Utenos rajono.

Iki vasario 7 dienos (AAD) turėtų pateikti sutvarkymo planą, o iki vasario 14-osios – suskaičiuoti, kiek tai kainuos Vyriausybei.

„Toks objektas ir toks pavojingas visuomenei bei gamtai negali būti“, – žurnalistams kalbėjo ministrė.

Visgi, ministrės įsitikinimu, dėl cheminių atliekų pavojaus aplinkai ekstremalios padėties skelbti būtinybės nėra.

VRM ministrė taip pat pažymėjo, kad iki vasario 14 dienos AM dar turėtų pateikti apibendrintą informaciją apie šalyje esančių įmonių, tvarkančių pavojingas atliekas, keliamą pavojų sveikatai ir aplinkai.

„Gauname signalų, kad įmonės tvarko pavojingas atliekas, dažniausiai paskui paskelbusios bankrotą ar kitaip netęsdamos veiklos palieka tas atliekas numestas savivaldybių teritorijose ir nepriimami sprendimai dėl tokių pavojingų objektų“, – sakė R.Tamašunienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Sausio pradžioje prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad Dičiūnuose, Utenos rajone, esantis atliekų sandėlys yra aplinkosauginė „bomba“. Vėliau Aplinkos apsaugos departamentas pranešė apie įmonės „Ūrus ir Ko“ patalpose rastas netinkamai laikomas pavojingas atliekas.

Šiuo metu rengiamasi pavojingas atliekas sutvarkyti – valstybės valdoma bendrovė „Toksika“ vykdo identifikavimo ir kiekio nustatymo darbus, rašo BNS.

Savo ruožtu, teisėsauga prieš savaitę pradėjo tyrimą ir aiškinasi, ar Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento aplinkosaugininkai tinkamai vykdė savo pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius