-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 05

Aplinkosaugininkai primena: teisėtų reikalavimų nevykdymas gali užtraukti nemalonumų

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnams vykdant kontrolę pasitaiko situacijų, kai susiduriama su asmenimis, kurie nevykdo aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų teisėtų reikalavimų ir taip kliudo vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę. Aplinkosaugininkai įspėja, kad toks elgesys gali užtraukti nemalonumų, o kartais gali grėsti ir baudos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Aplinkos apsaugos departamentas
Aplinkos apsaugos departamentas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aplinkos apsaugos departamento pareigūnams savo kasdienėje darbo veikloje tenka susidurti su situacijomis, kurių metu asmenys kliudo arba bando kliudyti vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę. Dažnu atveju asmenys išsisukinėja, piktybiškai neteikia informacijos, atsisako pateikti tyrimui svarbius dokumentus, stabdomi – nestoja ir pan. Dėl tokių situacijų kartais pareigūnams tenka surašyti ir administracinių nusižengimų protokolus, o kai kurie atvejai nukeliauja ir į teismus“, – pasakoja Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus administracinių bylų nagrinėjimo skyriaus vedėja Kristina Malaiškaitė.

Pasak jos situacijos, su kuriomis tenka susidurti aplinkosaugininkams, įvairios. Pasitaiko, kad asmenys bando išsisukti meluodami, neteikdami informacijos, nesuteikdami sąlygų patekti ir apžiūrėti reikiamus dokumentus, objektus, nesustabdo automobilio, mėgina pabėgti ir kita. O bylos, kurios nukeliauja į teismą, taip pat labai skirtingos.

Per pastaruosius metus Departamentas turėjo ne vieną situaciją, kai bylos pasiekė teismą.

„Per pastaruosius metus Departamentas turėjo ne vieną situaciją, kai bylos pasiekė teismą. Pavyzdžiui, vienu atveju asmuo neteisingai nurodydavo skirtingas jam priklausančių medžioklinių ginklų laikymo vietas ir leisdamas kitiems asmenims neteisėtai vežioti ginklus iš vienos vietos į kitą, tokiu būdu nesudarydamas sąlygų nekliudomai aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams atlikti medžioklinių ginklų patikrinimo bei jų paėmimą. Taip klaidinant ir nesuteikiant informacijos aplinkosaugininkams.

Dar vienas pavyzdys, kai asmuo vengė sudaryti sąlygas apžiūrėti įrengtą buitinių nuotekų tvarkymo sistemą bei nustatyti kitas reikšmingas aplinkybes, susijusias su buitinių nuotekų tvarkymu“, – situacijomis dalijosi K.Malaiškaitė.

Teisininkė pažymi, kad tiek pirmuoju, tiek antruoju atveju asmenys teisme turėjo atsakyti už tokį savo elgesį bei gavo baudas (pirmu atveju 500 Eur, antru 100 Eur), todėl atkreipia dėmesį, kad kliudymas pareigūnui vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę netoleruojamas nei įstatymų, nei teismų.

Nevertėtų stebėtis, kad atsisakius parodyti dokumentus, slepiant ar piktybiškai nesidalijant informacija pareigūnas jums gali surašyti protokolą už tai.

„Turime visi suprasti, kad aplinkosaugininkai dirba darbą, būtiną ir reikalingą mūsų visų gerovei, mūsų gamtai, ištekliams ir švariai aplinkai užtikrinti, išsaugoti ateičiai, gavę pranešimus, pamatę pažeidimus reaguoja, skuba išsiaiškinti ir stengiasi užkirsti kelią pažeidimams. Aplinkos apsaugos pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymas gali užtraukti nemalonumų. Nevertėtų stebėtis, kad atsisakius parodyti dokumentus, slepiant ar piktybiškai nesidalijant informacija pareigūnas jums gali surašyti protokolą už tai. Visgi džiaugiamės, kad pastaruoju metu vis dažniau gyventojai praneša apie pažeidimus, stengiasi juos užfiksuoti, padeda pareigūnams, tai labai vertiname ir esame dėkingi“, – teigė K.Malaiškaitė.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą – kliudymas įstatymų įgaliotiems pareigūnams įgyvendinti jiems suteiktas teises ar atlikti pavestas pareigas, jų teisėtų reikalavimų ar nurodymų, sprendimų nevykdymas užtraukia baudą asmenims nuo 80 iki 780 eurų. Juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 390 iki 1950 eurų.

O pagal Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo 54 str. 2 d. – fiziniai ir juridiniai asmenys privalo sudaryti visas sąlygas, būtinas aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams aplinkos apsaugos valstybinei kontrolei vykdyti ir paklusti aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų teisėtiems reikalavimams.

Apie aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti elektronine sistema. Apie skubaus reagavimo reikalaujančius įvykius praneškite telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius