-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkosaugininkų dėmesys kovų lizdams jų perėjimo laikotarpiu

Padaugėjo pranešimų dėl neteisėto kovų lizdų perkėlimo, todėl Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai primena, kad nuo kovo 1 d. iki birželio 30 d., kai šie paukščiai peri ir augina jauniklius, draudžiama perkelti, ardyti ar kitaip kenkti šių paukščių lizdams, rašoma AAD pranešime spaudai.
Miesto paukščiai
Miesto paukščiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kovų lizdų perkėlimui reikia gauti departamento išduodamą išvadą šių paukščių gausos reguliavimui.

„Pastebime, kad dėl skleidžiamo triukšmo kovų kaimynystė nėra labai mėgstama žmonių, tačiau svarbu šių paukščių ar jų lizdų netrikdyti jauniklių perėjimo ir auginimo laikotarpiu. Būkime sąmoningi ir nebaidykime šių paukščių fejerverkais ar kitais neleistinais būdais“–, sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.

Visų laukinių paukščių rūšys yra saugomos Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymo, todėl draudžiama tyčia naikinti, pažeisti laukinių paukščių lizdus ir kiaušinius, trikdyti laukinius paukščius, ypač jų perėjimo ir jauniklių auginimo metu.

Atkreipiame dėmesį, kad kovai ir pilkosios varnos yra medžiojamieji gyvūnai ir jiems yra nustatytas medžiojimo terminas (nuo liepos 1 d. iki vasario 28 d. (keliamaisiais metais iki vasario 29 d.)).

Teritorijose, kuriose medžioti draudžiama (pvz., miestuose, gyvenvietėse) šių paukščiu gausa reguliuojama vadovaujantis specialiu tvarkos aprašu, kuriame nustatyta, kad išvadą dėl kovų populiacijos gausos reguliavimo išduoda Aplinkos apsaugos departamentas.

Populiacijos gausos reguliavimui, pirmiausia įvertinama galimybė paukščių gausą mažinti Medžioklės taisyklių 11 punkte nustatytais leistinais medžiojimo terminais, būdais, įrankiais ir priemonėmis.

Jei tokios galimybės nėra, gyvūnų populiacijos gausa gali būti reguliuojama kitais terminais, būdais, įrankiais ar priemonėmis, nenustatytais Medžioklės taisyklėse (pvz., lizdų perkėlimas).

Pareigūnai vertindami išvados suteikimo prašymą turi užtikrinti, kad šių priemonių naudojimas, neišnaikintų kovų populiacijos natūralaus paplitimo areale.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt

Jei kyla aplinkosaugos klausimų, departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu +370 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius