Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aplinkosaugininkų reidai: brakonieriai medžiuose įtaiso kameras, tačiau ir tai nepadeda

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai vykdydami žvejų mėgėjų reidus balandžio mėnesį nustatė ne vieną neteisėtos žvejybos atvejį. Dažniausi fiksuoti šiurkštūs žvejybos pažeidimai: žvejyba neleistinais žvejybos įrankiais ir žvejyba draudžiamu metu, rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime spaudai.
Žvejys Klaipėdos uoste
Žvejys Klaipėdos uoste / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Didžiausia žala žuvų ištekliams – 3 500 eurų taikyta asmeniui sugavusiam didelį kiekį žuvų Kauno mariose dviem statomaisiais tinklais. Be to, asmens garaže rasta ir 10 neteisėtai laikomų kitų žvejybos įrankių.

„Balandžio mėnesį pareigūnai nustatė brakonieriavimo tinklais atvejų, ungurinėmis gaudyklėmis, draudžiamu metu buvo gaudomos lydekos“, – sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.

Pasak M.Ramanauskienės, sprendžiant neteisėtus žvejybos atvejus labai svarbus ir gyventojų sąmoningumas: jei nebūtų paklausos, nebūtų ir pasiūlos, ir sumažėtų daroma žala gamtos ištekliams. Aplinkosaugininkė primena, kad mėgėjų žvejybos metu pagautus laimikius parduoti ir pirkti yra draudžiama.

Žvejyba neleistinais įrankiais ar jų laikymas

Per Alytaus gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnų reidą Lazdijų rajone Vilkinio ežere balandį nustatytas asmuo pastatęs du statomuosius tinklus. Asmuo žuvų pagauti nespėjo, nes buvo pareigūnų sulaikytas tik pastatęs tinklus. Iš jo paimti tinklai ir surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Neteisėtai žvejojęs asmuo yra ne kartą baustas už neteisėtą žvejybą ir jam bus taikoma maksimali bauda.  

Utenos gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnai per reidus išaiškino neteisėtos žvejybos ungurinėmis gaudyklėmis atvejų. Nustatytas vienas asmuo Zarasų rajono Šventosios upėje žvejojęs ungurine gaudykle, žuvų nesugavo. Dar vienas asmuo žvejojo ungurine gaudykle Molėtų rajono Stirnės upėje, taip pat nespėjo pagauti žuvų. Trečias pažeidėjas buvo nustatytas balandžio 22 d. Ignalinos rajone Baltelės upėje pastatęs ungurinę gaudyklę.

Norėdamas apsisaugoti nuo aplinkosaugos pareigūnų medyje buvo įstatęs vaizdo stebėjimo kamerą, tačiau ši priemonė nepadėjo. Neteisėtai žvejojusiam asmeniui surašytas administracinių nusižengimų protokolas. Iš jo paimtas draudžiamas žvejybos įrankis – ungurinė gaudyklė ir vaizdo stebėjimo kamera.

Per reidą Kauno rajone Kauno Mariose buvo nustatytas neteisėtos žvejybos atvejis dviem statomaisiais tinklais, kuriais asmuo sugavo 3 karpius, 23 karšius, 2 lynus, sterką ir 33 kg karosų. Kauno gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnai nusprendė patikrinti neteisėtai žvejojusio asmens sodybą ir garaže buvo rasta neteisėtų laikomų žvejybos įrankių: ežerinė gaudyklė (venteris), 7 tinklai, 2 neleistino dydžio bučiai. Iš neteisėtai žvejojusio asmens paimta valtis, žvejybos įrankiai. Be to, jam teks atlyginti žalą žuvų ištekliams – 3 500 eurų.   

Pajūryje per reidą Klaipėdos pareigūnai įtariamo asmens sodyboje Šilutės rajone rado neteisėtai laikomą ne mėgėjų žvejybos įrankį – tinklą. Kadangi asmuo neleido apieškoti ūkinių patalpų, už aplinkosaugos pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą jam bus taikoma administracinė atsakomybė nuo 80 iki 780 eurų.

Taip pat už neteisėtą tinklo laikymą gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų ir paimtas tinklas.  Be to, atliekant minėto asmens ūkinių patalpų apžiūrą kartu su policijos pareigūnais rasti du neteisėtai laikomi ginklai. Policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR baudžiamojo kodekso 253 straipsnio 1 dalį.

Lydekų žvejyba draudžiamu metu

Per Utenos gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnų reidą nustatytas asmuo Zarasų rajono Luodžio ežere draudžiamu laiku iš valties sugavęs lydeką. Jam surašytas administracinių nusižengimų protokolas, paimta valtis, meškerė ir lydeka. Už neteisėtai pagautą žuvį asmuo turės atlyginti 240 eurų žalą žuvų ištekliams. 

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnams gavus informaciją iš žvejų, kad Klaipėdoje Danės upėje buvo neteisėtai pagauta lydeka, aplinkosaugos pareigūnai atliko patikrinimą. Informacija pasitvirtino, asmuo lydeką slėpė kuprinėj. Už draudžiamu metu pagautą lydeką pažeidėjui gresia administracinė atsakomybė ir turės atlyginti 240 eurų žala žuvų ištekliams. Taip pat paimta meškerė ir lydeka.

Dar vienas atvejis Panevėžyje –gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnai Panevėžio rajono Upytės tvenkinyje išaiškino asmenį, kuris draudžiamu laiku sugavo lydeką. Už neteisėtą žvejybą asmeniui gresia bauda, taip pat jis turės sumokėti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurų.

Primename, kad svarbiausią informaciją apie žvejybos teisės aktų reikalavimus rasite departamento parengtose žvejybos atmintinėse.

Kiti šiurkštūs žvejybos pažeidimai

Vykdydami reidą balandžio mėnesį Kauno gyvosios gamtos apsaugos skyrius pareigūnai nustatė asmenį, Kėdainių rajone Nevėžio upėje, žvejojusį be žvejo mėgėjo leidimo. Asmuo buvo pagavęs 8 žiobrius, taip padarydamas 800 eurų žalą žuvų ištekliams. Dar gyvybingi žiobriai buvo paleisti atgal į upę. Iš pažeidėjo paimta meškerė. Aplinkosaugininkai primena, kad žvejo mėgėjo bilietą galima užsisakyti per Aplinkosaugos leidimų informacinę sistemą (ALIS).

Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos skyriuspareigūnai vykdydami reidą Vilniuje nustatė du asmenis, kurie žvejodami meškerėmis Vilnelės upėje naudojo natūralios kilmės masalus, kai tai draudžiama daryti upės atkarpoje nuo Vilnelės žiočių iki Kenos žiočių. Už šį pažeidimą iš asmens paimtos dvi meškerės ir pradėta administracinė teisena, gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. 

Atsakomybė 

  • Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu (išskyrus elektros energiją ir ultragarsą) užtraukia baudą nuo 120 iki 300 eurų.
  • Neteisėtas žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso žvejybos prietaisus), kuriuos naudoti draudžiama pagal teisės aktus, gaminimas, realizavimas, įsigijimas arba laikymas užtraukia baudą nuo 60 iki 200 eurų.
  • Mėgėjų žvejybos būdu sužvejotų žuvų ir iš jų pagamintų produktų pardavimas ar supirkimas užtraukia baudą nuo 90 iki dviejų 290 eurų.

Tokiais atvejais konfiskuojami pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės, taip pat skaičiuojama žuvų ištekliams padaryta žala.

Pastebėjus neteisėtos žvejybos atvejus prašome kuo skubiau pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat svarbu nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidimą, t. y. – asmenis darančius pažeidimą, bei šią informaciją, nuotraukas ar vaizdo įrašą siųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius