Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 18

Aplinkosaugininkų siaubas – padangų keitimo karštinė

Už aplinkos apsaugą atsakingi specialistai vairuotojams primena, jog naudoti nebetinkamas padangas jie gali palikti tuose autoservisuose, kuriuose jas keičia. Tačiau daugelis specializuotų dirbtuvių savininkų, siekiančių išvengti papildomų išlaidų, nudėvėtų padangų kratosi iš tolo.
Į specialias aikšteles kiekvienas vairuotojas kasmet gali nemokamai priduoti iki 5 padangų.
Į specialias aikšteles kiekvienas vairuotojas kasmet gali nemokamai priduoti iki 5 padangų. / T.Grigalevičiaus/15min nuotr.

Jau balandžio 1-ąją baigsis Kelių eismo taisyklėse numatytas terminas, kai automobiliai privalo „avėti“ žiemines padangas. Nors vairuotojams nedraudžiama ir toliau važinėti su žiemos sezonui skirtomis padangomis, tačiau vairuoti su jomis tampa pavojinga, mat šaltajam sezonui skirtos padangos praranda savo gerąsias savybes bei greičiau dėvisi. Tad jau po poros savaičių specializuotus autoservisus turėtų užgulti gausybė kauniečių, skubėsiančių žiemines padangas pasikeisti į vasarines ar universalias.

Dirbtuvių savininkai šios padangų keitimo karštinės laukia su nekantrumu – padangų montavimu, balansavimu bei pardavimu užsiimantiems verslininkams tai bus pats darbymetis. Tačiau už aplinkos apsaugą atsakingiems pareigūnams šis laikotarpis yra bene sunkiausias per visus metus.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Marijos Stanikūnienės teigimu, laikinosios sostinės gyventojai toli gražu nepasižymi meile aplinkai - jie nevengia senų, jau nebetinkamų naudoti padangų mesti kur papuola. „Pernai tvarkėme Seniavos upelį, tekantį per Panemunę. Iš vagos ištraukėme beveik 10 tonų padangų, - įspūdingus skaičius pateikė valdininkė. – Nors pati padanga nėra pavojinga atlieka, kam nors ją padegus skleidžiamos itin kenksmingos atliekos ir tampa labai pavojinga. O jeigu į didelę krūvą padangų spigina saulė, jos garuoja ir taip pat skleidžia nuodingas medžiagas“.

Visi kauniečiai, norintys atsikratyti senų padangų, jas gali nuvežti į vieną iš dviejų mieste esančių Stambiųjų atliekų priėmimo ir antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelių. Ten per metus vienas žmogus gali nemokamai priduoti 5 senas padangas. Be to, jau nebetinkamas naudoti padangas vairuotojas gali palikti tose automobilių remonto dirbtuvėse, kuriose jas keitė. Praėjusių metų pradžioje priimtas aplinkos ministro įsakymas netgi numato, jog autoservisų darbuotojams jau nudėvėtas padangas atiduoti vairuotojams yra draudžiama.

Padangas priima nedaugelis
„Deja, ši sistema dar neveikia, - pripažino savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja M.Stanikūnienė. – Servisus turinčios prižiūrėti valstybinės institucijos tam skiria per mažai dėmesio“.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Autoservisai ragina nedelsti ir pasikeisti padangas, kol neprasidėjo bumas.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Autoservisai ragina nedelsti ir pasikeisti padangas, kol neprasidėjo bumas.

„15min“ žurnalistai nutarė atlikti eksperimentą ir įsitikinti, kaip autoservisų darbuotojai reaguoja į vairuotojų prašymus priimti senas padangas. Aplankius keletą dirbtuvių, paaiškėjo, jog nudėvėtas padangas nemokamai galima palikti tik mažoje dalyje autoservisų. Gal tai ir sutapimas, tačiau juose teikiamų paslaugų įkainiai yra gerokai didesni nei ten, kur siūlomų senutėlių padangų buvo kratomasi iš tolo. Viename Jonavos gatvėje įsikūrusiame autoservise už 4 paliktas padangas tektų pakloti papildomus 20 Lt. Kitose dirbtuvėse darbuotojai priglaudžia tik itin svarbių klientų statusą turinčių vairuotojų automobilių „apavą“. Daugelyje aplankytų autoservisų „15min“ žurnalistai išgirdo panašius žodžius: „Padangų nepriimame, nes paskui mums jas reikia priduoti, o už tai turime mokėti. Jūs galite patys nemokamai jas nuvežti į Ašigalio ar Julijanavos gatvėse esančias aikšteles“.

„15min“ žurnalistams nuvykus į Julijanavos gatvėje esančią Stambiųjų atliekų priėmimo ir antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelę ir prie vartų sutiktai darbuotojai pasakius, jog atvežėme 5 padangas, moteris nurodė jas mesti ant aikštelės kampe esančios krūvos. Automobiliu išvažiuojant iš aikštelės, darbuotoja pareikalavo pasirašyti ant specialaus blanko.

Iki šiol netikrino
Anot M.Stanikūnienės, tikrinti, ar autoservisai, keisdami gyventojų padangas, jas pasilieka sau, turėtų Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros specialistai.
„Inspektoriai turėtų daryti reidus visuose servisuose ir tikrinti, ar jie surenka senas padangas. Agentūra privalėtų reikalauti, jog įmonės, priklausomai nuo apyvartos, tam tikrą surinktų padangų kiekį kasmet priduotų į surinkimo aikšteles ir tai deklaruotų, - tvirtino valdininkė. – Šiuo klausimu savivaldybės aplinkosaugininkai neturi jokių teisinių galių tai kontroliuoti. Tuo tarpu Kauno agentūros inspektoriai yra uniformuoti, turi pažymėjimus bei teisę net visiškai sustabdyti pažeidimus darančios įmonės veiklą“.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vyresnysis specialistas Artūras Kolupaila, paklaustas, kodėl iki šiol nebuvo vykdoma aktyvi padangas iš gyventojų privalančių surinkti įmonių kontrolė, teisinosi laiko stoka bei tuo, jog nuolat atsirasdavo svarbesnių darbų. „Suprantate, pas mus yra likusių ankstesnių darbų, ataskaitų, darbo su kompiuterinėmis programomis ir panašiai. Nebuvo laiko ir kol kas ši kontrolė nebuvo planuota, - kalbėjo inspektorius. – Tuo tarpu šiemet patikrinti visus objektus, kurie privalo vykdyti padangų surinkimą, yra vienas iš mūsų prioritetų“.

Pasak A.Kolupailos, autoservisams už minėtus pažeidimus gresia piniginės baudos, siekiančios nuo 100 iki 800 Lt. Jeigu vienoje įmonėje būtų rasta daug skirtingų pažeidimų, jai gresianti bauda galėtų siekti ir keletą tūkstančių litų. „Svarbiausia, kad žmonės nebijotų reikalauti, jog blogos padangos būtų priimamos ten, kur ir keičiamos. Priešingu atveju, padaromi net du pažeidimai – įmonė nepasilieka sudėvėtų padangų, o jas pasiėmęs žmogus gali jas išmesti bet kur“, - akcentavo Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros specialistas.

Priimti padangas - privaloma
Teisės aktai numato, jog autoservisai vairuotojams negali atiduoti jau nebetinkamų naudoti padangų. Tiesa, jeigu padangos dar nėra visiškai nudėvėtos, jas žmogus gali pasiimti. Įmonės, norinčios į Stambiųjų atliekų priėmimo ir antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelę priduoti padangas, už toną turi sumokėti beveik 600 Lt. Tačiau verslininkai, deklaruojantys surenkamų ir į specialias aikšteles priduodamų padangų kiekius, iš Aplinkos ministerijos gali gauti kompensacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius