Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 06

Apsauga nuo vagišių – pažymėti telefonai

I.Simonaitytės mokykloje per ilgąją pertrauką vakar nusidriekė eilė – būrys moksleivių atskubėjo į susitikimą su policijos atstovėmis, kurios žymėjo vaikų mobiliuosius telefonus.
Kai kurie moksleiviai pasakojo, kad jų telefonai buvo atimti arba pavogti.
Kai kurie moksleiviai pasakojo, kad jų telefonai buvo atimti arba pavogti. / J.Andriejauskaitės nuotr.

„Nepažįstami jaunuoliai pagrasino ir atėmė telefoną“, – tokių nusikaltimų uostamiesčio policija pastaruoju metu užfiksuoja kone kasdien, dažnai ir ne po vieną per dieną. Vien spalį Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate užregistruota apie 30 telefonų vagysčių.
Mobilieji dažniausiai atimami iš jauniausių klaipėdiečių – pradinukų ar vyresnių klasių moksleivių. Jiems tenka patirti ne tik išgąstį, bet ir fizinį smurtą – chuliganai vaikus sumuša, ar net smaugia. Pareigūnai neslepia – aptikti pavogtą, policijoje neregistruotą telefoną beveik neįmanoma.

J.Andriejauskaitės nuotr./Dvi pareigūnės moksleivių telefonus žymėjo per ilgąją pertrauką, tačiau visiems norintiesiems nespėjo skirti laiko, tad žadėjo atvykti dar kartą.
Dvi pareigūnės visiems norintiesiems nespėjo skirti laiko, tad žadėjo atvykti dar kartą.

Vakar mokykloje viešint pareigūnėms vos per pusvalandį, ilgosios pertraukos metu, buvo sužymėta apie 50 telefonų. Dalis moksleivių savo eilės taip ir nesulaukė, tačiau nepilnamečių reikalų inspektorės Laima Dykovienė ir Violeta Lideikytė pažadėjo, kad atvyks dar kartą.

„Ši akcija nėra nauja, telefonus registruojame nuo 2005 metų, tačiau vaikai į komisariatus labai retai ateina. Vagystėms tapus dar dažnesnėms, ieškome naujų prevencijos būdų, tad nusprendėme būti arčiau, atvykti į mokyklas“, – sakė Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė V.Lideikytė. Lapkritį pareigūnai jau suplanavę aplankyti devynias uostamiesčio mokyklas.

Dalijo patarimus

Savo telefono pažymėti atskubėjęs Karolis pasakojo vos prieš savaitę mobiliojo pasigedęs važiuodamas autobusu į kapines. Kita moksleivė Greta prisiminė, kaip prieš kelerius metus prie namų ją užpuolė du vaikinai. „Vienas mane laikė, kitas atėmė telefoną. Dar bandžiau juos vytis, bet nepavyko“, – sakė septintokė.

Vienas mane laikė, kitas atėmė telefoną. Dar bandžiau juos vytis, bet nepavyko, – sakė septintokė.
Pareigūnė V.Lideikytė vaikams patarė užpuolus vyresniems padaužoms telefoną atiduoti geruoju. „Geriau atiduoti ir nepatirti fizinio sužalojimo. Tačiau iškart reikėtų kreiptis į policiją, į mokytoją, gatvėje paprašyti praeivių pagalbos. Vaikai nedrąsūs, bijo paprašyti, o tėvai ne visada pamoko, nes mano, kad jų vaikui taip neatsitiks. Nereikia laukti, kol namo grįš mama, reikia kreiptis į policiją kol pėdsakai dar karšti“, – kalbėjo viršininkė. Tai daryti ji ragino ir pasižymėti mobiliųjų atėjusius moksleivius ir akcentavo, kad mobiliajame atsiradusios žymos piktavaliams nepavyks nutrinti ar paslėpti, ji puikiai matysis apšvietus specialia lempa.

Galima žymėti ir kitus daiktus

J.Andriejauskaitės nuotr./Kodas telefone žymimas specialiu markeriu.
Kodas telefone žymimas specialiu markeriu.

Pareigūnai teigia, kad nustatyti, kam priklausė neregistruotas telefonas, itin sunku, o ir to paties telefono savininkų gali atsirasti daug. „Radus pažymėtą telefoną galima išsiaiškinti, kad jis ne Jono, o Petro. Tokį telefoną plėšikui ar vagišiui bus sunkiau ir parduoti ar atiduoti į lombardą – priėmėjas, pamatęs žymą, gal bijos imti“, – aiškino Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius. Jis priminė, kad miestiečiai gali kreiptis į artimiausią policijos komisariatą ir apylinkės inspektoriaus paprašyti sužymėti ir kitus daiktus – kompiuterius, televizorius. „Jei koks nors daiktas atsidurs Marijampolėje ar Panevėžyje, paaiškės, kad jis vogtas, pagal numerį bus aišku, kad jis iš Klaipėdos“, – sakė viršininkas.

Vagims – menkos bausmės

Pareigūnai patarė moksleiviams telefonais naudotis atsargiau – jų neafišuoti, gatvėje verčiau nesiklausyti muzikos, nerašinėti trumpųjų žinučių, nes tai atkreipia ilgapirščių dėmesį.
Kiek tiksliai per metus pavagiama telefonų ir kiek tokių vagišių nubaudžiama, pasakyti sunku, nes anot pareigūnų, mobiliųjų telefonų vagystės neišskiriamos iš kitų, jos patenka į bendrą vagysčių statistiką. „Gauname iš teismo nuosprendžius – už smulkias vagystes neskiriamos realios bausmės, o taikomos poveikio priemonės – neleidžiama išeiti iš namų, bendrauti su tam tikrų draugų grupe, prašoma atlyginti žalą, atsiprašyti“, – vardijo V.Lideikytė.

Aibė problemų

J.Andriejauskaitės nuotr./Nusidriekė norinčių pasižymėti telefonus eilė.
Moksleivių telefonai yra tikras galvos skausmas pedagogams.

Mobilieji telefonai jau kuris laikas yra tikras galvos skausmas pedagogams. Mokyklose neretai pasitaiko vagysčių, o mokytojai teigia kartais priversti tapti sekliais jų ieškant, jiems tenka kreiptis į policiją.

M.Mažvydo mokyklos direktorius Vytautas Dumčius neslėpė – mobilieji buvo tapę tikru košmaru, todėl mokykloje priimta speciali jų naudojimo tvarka. Nuo pavasario moksleiviai juos tiek per pamoką, tiek pertraukos metu privalo laikyti kuprinėje išjungę garsą. Paskambinti jie gali tik nuėję į auklėtojos kabinetą.

„Mokyklos taryba priėmė tokią tvarką, daugelis tėvų buvo už. Tai daryti privertė kelios priežastys. Visų pirma moksleiviai net per pamokas sėdi įsikišę į ausis ausines, klausosi muzikos. Paaugliai tokie jau yra – nori klausytis kuo garsiau, pasigarsina, tuomet girdi ne tik sėdintis šalia, bet ir mokytojas. Taisyklėse parašyta, kad tai netoleruojama ir telefonas atimamas, jį gali atsiimti tik moksleivio tėvai. Dar nuo pavasario mano kabinete guli du mobilieji telefonai, jų niekas neatsiėmė“, – pasakojo V.Dumčius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius