-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 17

Apskričių viršininkų regalijos parūpo muziejams

Dėl puošnių buvusių apskričių viršininkų grandinių, kutais padabintų spalvingų vėliavų bei kitokio likviduotų apskričių viršininkų administracijų palikimo susikibo krašto muziejai.
Antspaudas
Antspaudas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Muziejus

Vyriausybė nurodė Vidaus reikalų ministerijai (VRM) parengti siūlymą, kaip elgtis su likviduotų apskričių viršininkų administracijų turtu bei šią instituciją reprezentavusiomis regalijomis: vėliavomis, viršininkų skiriamaisiais ženklais, antspaudais. Šiuo metu VRM specialistai rengia šį siūlymą Ministro pirmininko tarnybai.

Simbolius perimti savo žinion jau panoro kai kurie krašto muziejai, rašo „Lietuvos žinios“.

Pirmasis paimti eksponatus suskubo Lietuvos nacionalinis muziejus. Prašymą Ministro pirmininko tarnybai jo vadovai nusiuntė birželio mėnesį. Vyriausybės kancleriui Deividui Matulioniui adresuotame rašte prašoma, kad visų buvusių apskričių viršininkų regalijos ir kiti simboliai būtų saugomi Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

„Šešiolika metų egzistavusios, o vėliau panaikintos apskritys yra naujausių laikų istorijos paveldas. Todėl natūralu, kad apskričių administracijų simboliai, net jų iškabos, blankų pavyzdžiai ir antspaudai būtų saugomi mūsų saugyklose“, – sakė muziejaus direktoriaus pavaduotojas Žygintas Būčys.

Jis iškart perspėjo, kad Nacionalinio muziejaus tikslai – ne grobikiški. „Tesiekiame, kad regalijos nepasimestų“, – sakė Ž.Būčys.

Pirmoji savo regalijomis pasirūpino buvusi Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė. Paskutinę darbo dieną, birželio 30-ąją, jas su apskrities vėliava ji perdavė Vytauto Didžiojo karo muziejui. Buvusi viršininkė šį perdavimą įteisino dokumentu – pasirašė jų priėmimo ir perdavimo aktą.

O.Balžekienė pasidžiaugė, kad svarbiausi Kauno apskritį menantys simboliai bus išsaugoti laikinojoje sostinėje ir eksponuojami Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Buvusi Marijampolės apskrities viršininkė Birutė Kažemėkaitė paskutinę darbo dieną savo regalijas perdavė prezidento Kazio Griniaus muziejui.

„Juk tai yra mūsų istorija, todėl apskrities simboliai turėtų likti Marijampolėje. Tik po kelių dienų man skambino iš Lietuvos nacionalinio muziejaus, tačiau jiems niekuo padėti nebegalėjau“, – prisiminė B.Kažemėkaitė.

Tą pačią dieną papuošalus nuo krūtinės nusikabino ir buvęs Klaipėdos apskrities viršininkas Arūnas Burkšas. Vėliavą, herbą ir Klaipėdos apskrities garbės ženklą jis perdavė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriui Jonui Geniui.

„Manau, kad tie daiktai turėtų likti Klaipėdoje. Dabar jie ir yra pas mus, tačiau kol kas negalime jų eksponuoti, nes oficialiai jie neperduoti“, – apgailestavo J.Genys.

Juk tai yra mūsų istorija, todėl apskrities simboliai turėtų likti Marijampolėje. Tik po kelių dienų man skambino iš Lietuvos nacionalinio muziejaus, tačiau jiems niekuo padėti nebegalėjau.

Buvęs Šiaulių apskrities viršininkas Rimundas Domarkas taip pat patvirtino, kad jo krūtinę puošusią grandinę ir kai kuriuos kitus eksponatus norėtų turėti Šiaulių „Aušros“ muziejus.

„Jo direktorius dar iki apskričių naikinimo vaikščiojo pas mane ir prašė, kad šias regalijas perduočiau jam. Pasakiau, kad vėliavos neduosime, nes kol kas veikia Regiono plėtros taryba, o ji simbolizuoja mūsų Šiaulių kraštą. Tačiau kiti daiktai dar nėra buhalteriškai įvertinti, nenustatytas jų nusidėvėjimas. Be to, jie jau mums nebepriklauso“, – aiškino R.Domarkas.

Buvęs Utenos apskrities viršininkas Egidijus Puodžiukas sakė nežinąs, ar kuriam nors miesto muziejui reikia regalijų.

„Aš jų dabar su savimi nesinešioju, nes jas perėmė VRM. O ką su jomis darys, nežinau. Kaip nuspręs Ministro pirmininko tarnyba, taip ir bus“, – abejingai kalbėjo E.Puodžiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius