-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 07 02

Apylinkių teismų teisėjų sąjunga stoja Gedimino Viederio pusėn

Lietuvos Apylinkių teismų teisėjų sąjunga tikisi, kad Teisėjų taryba tinkamai ištirs ir įvertins Vilniaus apylinkės teismo teisėjo Gedimino Viederio sprendimo dėl kardomosios priemonės taikymo Europolo ieškomam gruzinų tautybės Rusijos piliečiui Giviui Gordeladzei skyrimo aplinkybes.
Teisėjas Gediminas Viederis
Teisėjas Gediminas Viederis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apylinkių teismų teisėjų sąjunga teigia, kad siūlymai išeiti iš darbo teisėjams be atvejo tyrimo jau tapo įprasta praktika, tačiau abejoja, ar ši praktika yra gera.

Sąjungos nuomone, jeigu teisėjas tikrai padarė etikos ar net ir įstatymo pažeidimą – tačiau yra „išleidžiamas“ iš pareigų pačiam prašant  ir be jokių neigiamų pasekmių, lieka neįgyvendintas teisingo įvertinimo ir teisingos nuobaudos už pažeidimą principas.

Tuo tarpu jeigu teisėjas nepadarė pažeidimo, tačiau kažkas jį įtikino, kad pažeidimas yra, jis lieka nubaustas per daug griežtai, nes netenka pareigų.

„Ir vienas, ir kitas scenarijus parodo teisėjų bendruomenę esant labai paviršutinišką ( nors teisėjai tikrai tokie nėra), ir palieka jausmą, kad kažkas yra negerai. Jeigu kaltas, tai per lengvai išsisuko, jeigu nekaltas, tai per daug nukentėjo“, – teigia Apylinkės teismų teisėjų sąjunga.

Manome, tai yra reikšminga ir sveikintina. Mes matome ir suprantame, kaip sunku teisėjui apginti savo nepriklausomumą ir linkime jam būti principingam.

G.Viederio sprendimą atsiimti prašymą būti atleidžiamam iš darbo sąjunga vadina pirmuoju atveju Lietuvoje, kai teisėjas atvirai išreiškia nesutikimą pasitraukti savo noru.

„Manome, tai yra reikšminga ir sveikintina. Mes matome ir suprantame, kaip sunku teisėjui apginti savo nepriklausomumą ir linkime jam būti principingam“, – teigia Apylinkių teismų teisėjų sajunga. 

Sąjungos nuomone, G.Viederio atvejis turėtų būti  ištirtas, teisėjo veiksmai įvertinti iš esmės.

Tikimasi, kad Teisėjų tarybai, vertinančiai teisėjo G.Viederio elgesį ir sprendžiančiai ar jam organizuoti drausmės bylą, bus pateikta visa bylos medžiaga: ką prokuratūra pateikė pirmos instancijos teisėjui  ir ką pateikė apygardos teismui.

Primename, kad G.Viederis teismo salėje paleido per Europolo koordinuotą operaciją Vilniuje praėjusią savaitę sulaikytą gruzinų tautybės Rusijos pilietį Givį Gordeladzę, kuris po to dingo.

Prokuratūra kreipėsi į teismą su prašymu suimti G.Gordeladzę, tačiau teisėjas G.Viederis atmetė prašymą suimti tarptautinio masto organizuotų nusikaltėlių vadeivą, ieškotą visoje ES.

G.Viederis savo sprendimą motyvavo tuo, kad įtariamasis yra ligotas, pagyvenęs ir 65 metų. G.Gordeladzei buvo skirtas 30 tūkst. litų užstatas ir mėnesį namų arešto.

Po tokio sprendimo prokuratūra iš karto parašė skundą Vilniaus apygardos teismui, kuris panaikino teisėjo G.Viederio nutartį ir nurodė G.Gordeladzę suimti.

G.Gordeladzė vėl ieškomas visoje Europoje. Lietuvoje jo rasti kol kas nepavyko.

Po šio sprendimo G.Viederis buvo parašęs prašymą būti atleidžiamas iš darbo, tačiau vėliau jį atsiėmė.

15min.lt šaltiniai tvirtino, kad atsistatydinti G.Viederį prezidentės Dalios Grybauskaitės paprašytas įkalbinėjo Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius. Pats G.Kryževičius teigė, kad atsistatydinti teisėjui pasiūlė pats, be valstybės vadovės paliepimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius