-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07

Ar G.Nausėdai pakaks pinigų rinkimų skoloms grąžinti, jam pačiam nenorint, nesužinosime

Prezidento Gitano Nausėdos Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktoje ataskaitoje nurodoma, jog prezidento rinkimus valstybės vadovas, kaip ir tikėjosi, baigė su 39,9 tūkst. eurų skola. Tačiau nežinia, ar jis išties turi santaupų skoloms atiduoti. Ataskaitų komisijai kol kas nepateikė nei premjeras Saulius Skvernelis, nei antrame ture su G.Nausėda susirungusi Ingrida Šimonytė, tačiau pagal įstatymą jie laiko dar turi.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš keletą dienų oficialiai paskelbtoje G.Nausėdos politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje nurodoma, kad agitacija G.Nausėdai atsiėjo per 331 tūkst. eurų.

Jis kandidatavo kaip nepriklausomas kandidatas, tad jokia partija prie G.Nausėdos sėkmės finansiškai neprisidėjo.

Kaip skelbta anksčiau, didžiausią leistiną sumą – 17,7 tūkst. eurų, kandidatas sau paaukojo pats. Fiziniai asmenys per rinkimų kampaniją jam paaukojo 265,7 tūkst. eurų, mažų aukų, kurių dydis – iki 12 eurų, G.Nausėda surinko 7583 eurus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Daugiausiai lėšų kandidatuojant kainavo reklama televizijose – 146,1 tūkst. eurų. Reklama radijuje atsiėjo 38,8 tūkst. eurų, spaudoje – 31,6 tūkst. eurų.

Už lauko reklamą G.Nausėdos štabas sumokėjo beveik 43,2 tūkst. eurų, reklamą internete – 22,2 tūkst. eurų. Dar 15,8 tūkst. eurų kainavo patalpų nuoma. Politinės kampanijos organizavimas, konsultavimas ir mokymo paslaugos kandidato štabui atsiėjo daugiau kaip 12 tūkst. eurų.

Reklama, kuri įvardijama kaip skleista kitomis priemonėmis, G.Nausėdai kainavo 13,2 tūkst. eurų.

G.Nausėda skolingas liko įmonei „Inspired Communications“

Iš ataskaitos matyti, kad G.Nausėda nemažai reklamavosi regioninėje žiniasklaidoje, pirko straipsnių ciklą savaitraštyje „Savaitė“, per 15 tūkst. eurų kandidatui kainavo reklama feisbuke.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose

Susimokėjo ir Lietuvos verslo konfederacijai

Prieš rinkimus buvo kilęs triukšmas dėl Lietuvos verslo konfederacijos feisbuko puslapyje paskelbto reklaminio įrašo, kuriame buvo agituojama pasirašyti už kandidatą G.Nausėdą. Dėl to jo štabą VRK buvo apskundę „valstiečiai“, tačiau komisija pažeidimo neįžvelgė. Kandidato atstovai tuomet sakė, kad už reklamą bus sumokėta – taip ir buvo padaryta.

G.Nausėdos ataskaitoje nurodoma, kad Lietuvos verslo konfederacijai pervesti 24,20 eurų.

Ataskaitoje nurodoma, kad G.Nausėda skolingas liko įmonei „Inspired Communications“ už televizijos reklamą pirmajame rinkimų ture.

G.Nausėdos štabas 95 kartus atsisakė kandidatui pervestų aukų iš viso už 35,7 tūkst. eurų. Kaip skelbta anksčiau, G.Nausėda atsisakė buvusio kolegos SEB banke Audriaus Žiugždos 2 tūkst. eurų aukos, taip pat – buvusio „Vilniaus prekybos“ akcininko Dariaus Nedzinsko 1 tūkst. eurų aukos, kelių įmonės „Pieno žvaigždės“ vadovų aukų.

G.Nausėdos nepriimtos aukos beveik atitinka jo skolas televizijoms už reklaminius siužetus. Neatsisakęs aukų G.Nausėdą rinkimų kampaniją būtų baigęs vos su 4,2 tūkst. eurų skola.

Tiesa, ne visais atvejais G.Nausėda ar jo štabas buvo laisvi nuspręsti, ar priimti auką, nes kai kurie aukotojai, kuriems grąžintos lėšos, nebuvo deklaravę pajamų, o tai reiškia, kad jie negalėjo aukoti daugiau 12 eurų.

Įstatymai numato, kad po rinkimų kampanijos likusias skolas politinės kampanijos dalyviai turi padengti iš savo kišenės, tačiau jie gali užtrukti tiek, kiek nori – terminai įstatymuose nenustatyti. Juose tik reikalaujama informuoti VRK apie skolų apmokėjimą.

VMI prezidento deklaraciją paskelbs tik kitais metais

G.Nausėda yra sakęs, kad 2018 m. turėtų santaupų skoloms grąžinti jam užteks, tačiau to patikrinti neįmanoma. Kandidatuodamas prezidento rinkimuose G.Nausėda pateikė savo turto ir pajamų deklaraciją už 2017 m. ir tuomet nurodė turėjęs beveik 36 tūkst. eurų santaupų, G.Nausėdos pečius tuo metu slėgė 137 tūkst. 331 eurų paskola. Žmonos turėto turto deklaruoti jam nebuvo privaloma.

Kai paaiškėjo, kad G.Nausėda rinkimus baigė su skolomis, jis tvirtino turėsiąs iš ko jas atiduoti ir tai esą matyti jo Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje.

„Tai yra suma, kurią aš ketinu padengti iš savo asmeninių lėšų ir tą padarysiu, nes mano 2018 metų deklaracija rodo, kad aš tai galiu padaryti“, – yra sakęs prezidentas.

Tačiau viešai šios deklaracijos pamatyti neteks. G.Nausėdos ir jo šeimos finansinių ataskaitų už 2018 metus VMI neskelbia.

Kadangi asmuo 2018-12-31 dar nebuvo prezidentas, jo turto deklaracijos duomenys šiais metais neskelbiami pagal įstatymo nuostatas.

Kaip 15min paaiškino VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė, pagal Gyventojų turto deklaravimo įstatymą, skelbiamos metų paskutinę dieną pareigas ėjusių asmenų deklaracijos.

Tai reiškia, kad VMI pagal įstatymą privalo atsižvelgti tik į tai, kas pareigas eina paskutinę metų dieną.

„Jei minėtas asmuo 2019-12-31 bus prezidentas, tai kitais metais bus paskelbtas jo šeimos turtas turėtas 2019-12-31. Kadangi asmuo 2018-12-31 dar nebuvo prezidentas, jo turto deklaracijos duomenys šiais metais neskelbiami pagal įstatymo nuostatas, tai yra VMI puslapyje“, – paaiškino ji.

VMI atstovė pabrėžė, jog minėtame įstatyme nėra nuostatos, kad tapus viešu asmeniu, deklaracijos iš karto paviešinamos – reikia eiti pareigas atitinkamų metų paskutinę dieną.

V.Tomaševskis – be skolų

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Į prezidentus be G.Nausėdos kandidatavę Vytenis Povilas Andriukaitis, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė, Valdemaras Tomaševskis ataskaitas turi būti pateikę iki rugpjūčio 26 dienos.

Tai be G.Nausėdos yra padaręs tik Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos pirmininkas V.Tomaševskis. Jis nurodė už agitaciją nesantis niekam skolingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius