Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 23

Ar galėsime ligoninėse aplankyti artimuosius? Didžiosios gydymo įstaigos tvarkos keisti neskuba, įžvelgia daug rizikų

Teoriškai nuo ketvirtadienio imunitetą įgijusiems gyventojams leidžiama ligoninėse bei globos įstaigose lankyti savo artimuosius. Tačiau 15min kalbintos didžiosios gydymo įstaigos, turinčios teisę priimti galutinį sprendimą, ar įsileisti lankytojus, to daryti neskuba, nes įžvelgia kylančių rizikų. Mažesnės ligoninės lankytojams atsivers, bet minimaliai. Kai kur toks Vyriausybės nutarimas – nesuprantamas.
Pacientas Juozas
Pacientas Juozas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jokių prievartų nėra, bet Vyriausybė nustatė tokią galimybę ir būtent kiekvienos įstaigos vadovas nustato savo tvarką“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį nutarimą komentavo A.Dulkys.

Jis pridūrė suprantantis kylančias rizikas ir įstaigos vadovų nuogąstavimą dėl lankytojų, tačiau pabrėžė, kad gydymo ir globos įstaigose yra daug vienišų žmonių.

„Turime suprasti, kad pandeminis nuovargis ir sveikatos apsaugos įstaigose ir kitur, globos įstaigose, yra labai daug vienišų žmonių ir jiems yra tas lankymas labai svarbus, todėl tikiu, kad bendromis jėgomis mes nustatysime tokias tvarkas, kurios padės užtikrinti tai daryti saugiai“, – sakė ministras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Daug neatsakytų klausimų

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius 15min ketvirtadienį teigė, kad operacijų vadovo sprendimas priimtas tik trečiadienį vakare (balandžio 21 dieną), tad dar reikia atsakyti į daugelį klausimų, norint jį įgyvendinti.

Svarbiausia, vis dėlto, yra pacientų saugumas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius

„Teisininkai sprendimą analizuoja. Mums, kaip gydymo įstaigai, svarbiausia – besigydančių Kauno klinikose pacientų saugumas. Vadovaujamiems, pirmiausia, tuo principu, kuris užrašytas Hipokrato priesaikoje – svarbiausia nepakenkti pacientui.

Vakcina, persirgimas galbūt apsaugo nuo sunkios ligos formos, mirties, bet nuo užsikrėtimo ta apsauga yra ženkliai mažesniam procentui mažesnė.

O dar mutacijos, kurios padeda virusui išvengti žmogaus įgyto imuniteto. Gilinamės, kaip saugiai galėtume įgyvendinti sprendimą. Ar turime uždaryti visus įėjimus? Kas turi srautus kontroliuoti? Ar viskas turi vykti skyriaus vadovo leidimu?“ – ketvirtadienio popietę teigė R.Jurkevičius.

Jis užsiminė ir apie vieną techninę problemą – Kauno klinikų palatos nėra vienvietės.

Tad jei lankytojas, kad ir pasiskiepijęs, yra nešiotojas viruso, o palata yra keturvietė, gali kilti rizika. O ir pacientai, nors turi gulėti su kaukėmis, kartais to nepaiso.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos

Kol kas tvarkų nekeičia

Penktadienio rytą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame nurodo, jog norintieji aplankyti ligoninėse gulinčius pacientus turės gauti gydančio gydytojo leidimą.

„Jeigu paskiepytas arba persirgęs gyventojas nori aplankyti COVID-19 pacientus gydančioje įstaigoje gulintį asmenį, jis turi gauti šio asmens gydančio gydytojo leidimą. Kitose gydymo įstaigose leidimą aplankyti pacientą išduoda įstaigos vadovas arba jo įgaliotas asmuo“, – teigiama ministerijos pranešime penktadienį.

Vakcina, persirgimas galbūt apsaugo nuo sunkios ligos formos, mirties, bet nuo užsikrėtimo ta apsauga yra ženkliai mažesniam procentui mažesnė.

Tačiau kai kurios jau dabar nusprendė, kad saugant pacientus, tvarkos, galiojančios iki šiol, nekeis, ir papildomų išimčių lankytojams nedarys.

Viena tokių, Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikos.

„Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose kol kas pacientų lankymo tvarka tokia pati, kokia galiojo viso karantino laikotarpiu.

Apie pakeitimą diskutuojama, nes reikia įvertinti tai, kad Santaros klinikos, būdama COVID-19 ligonius gydanti ligoninė, turi kreipti didžiulį dėmesį į tai, kad būtų užtikrintas griežtas infekcijų kontrolės mechanizmas“, – 15min atsakymą pateikė ligoninės atstovai.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės (VMKL) atstovė žiniasklaidai Žydrė Gedrimaitė tap pat teigė, kad bent jau artimiausiu metu pokyčiai nėra planuojami.

„Per savaitgalį tikrai jokios tvarkos nesikeičia, paskui žiūrėsime, <...> nes yra labai daug visokių klausimų, – 15min teigė ji. – Kadangi esame kovidinė ligoninė, norint aplankyti, negana noro, reikia ir apsaugų, ir apsaugų keitimo, svarbiausia teisingai jas nusirengti.“

Pasak jos, įstaigoje galios iki šiol patvirtinta tvarka, su įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu bus galimas terminalinės būklės pacientų lankymas.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstovė spaudai informavo, jog šiuo metu klausimas tik svarstomas, todėl informuoti žadėjo vėliau.

Respublikinė Panevėžio ligoninė BNS ketvirtadienį pranešė, jog kol kas galimybės lankyti pacientus, atsižvelgus į sudėtingą epidemiologinę situaciją, taip pat nesudarys.

Nesupranta sprendimo

Mažesnės ligoninės imunitetą įgijusiems lankytojams žada atsiverti, bet – minimaliai.

Pasak Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojo medicinai Dmitrijaus Kačiurino, nutarimas leisti lankyti pacientus kiek skubotas ir sunkiai suprantamas.

„Nuo kitos savaitės kažkiek galima tikėtis, viskas priklauso nuo situacijos, aišku. <...> Bet taip, kaip buvo iki COVID-19, aišku, nebus – kaip stoty, kada noriu, tada einu ir kur noriu, ten einu. Kažkokie ribojimai vis tiek bus“, – 15min D.Kačiurinas.

Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės nuotr./Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninė
Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės nuotr./Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninė

Jo teigimu, atlaisvinimai bus daromi itin atsargiai, esą geriau viską daryti mažais žingsniai, nei vėliau vėl griežtinti tvarką.

„Bet man labai keistas tas noras, vidutinio gulėjimo trukmė yra gal 6 dienos, tai nejaugi būtinai reikia lankyti, nesuvokiu, – abejonę išsakė D.Kačiurinas.

– Aš manyčiau, kad jeigu būklė sunki, kai žmogus negali paskambinti, tada, taip. O kada bendrauja telefonu, viską gauna iš namų, prašo, perduodam, ką atneša, kam tada rizikuoti susargdinti kitus ligonius, personalą, juk mes žinome, kad vakcina 100 proc. neapsaugo nuo nešiojimo viruso.“

Jis pridūrė, kad ir dabar visose gydymo įstaigose galima lankyti terminalinius ligonius, vaikus iki 14 metų ir gimdyves.

Bet man labai keistas tas noras, vidutinio gulėjimo trukmė yra gal 6 dienos, tai nejaugi būtinai reikia lankyti, nesuvokiu.

Klaipėdos universitetinės ligoninės atstovė Aistė Noreikaitė ketvirtadienį teigė, kad šioje įstaigoje tvarka, kaip bus organizuojamas lankymas, jau rengiama. Turėtų pasirodyti penktadienį.

„Ruošiant tvarką bus atsižvelgiama ir į tai, kad net ir skiepyti žmonės gali būti viruso nešiotojais. Vienareikšmiškai bus akcentuojamas pacientų saugumas“, – teigė ji.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė

Turės pasirūpinti dokumentais

Tose gydymo įstaigose, kuriose bus leidžiama lankyti pacientus, imunitetą įgijęs asmuo turės pateikti tai įrodančius dokumentus.

Atėjęs aplankyti paciento gyventojas turės parodyti dokumentą, patvirtinantį, kad jis buvo pilnai paskiepytas nuo COVID-19 arba persirgo šia liga per pastarąsias 180 dienų.

Pasak ministerijos pranešimo, tai gali būti atspausdintas arba elektroniniu formatu pateiktas išrašas ar tiesiogiai prisijungus prie e. sveikatos sistemos parodytas reikiamas dokumentas arba gydymo įstaigos išduotas atitinkamas išrašas popieriniu ar skaitmeniniu formatu.

Ligoninėms draudžiama lankytojų pateikiamus dokumentus rinkti, saugoti ar kitaip tvarkyti, jie gali būti tik pateikiami peržiūrėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius