-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 16

Ar gali Seimo narys koldūnų kepėjus ir traktorininkus vadinti niekenomis?

Seimo nariai turi elgtis etiškai – maždaug taip konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK), svarstydama parlamentarų Petro Gražulio bei Kazimiero Uokos skundą, esą televizijos diskusijų laidoje juos įžeidė Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė.
Tarp gėjų eitynių priešininkų ir Petras Gražulis
K.Uoka ir P.Gražulis stebėjo gėjų eitynes. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Etikos sargų posėdyje trečiadienį apsilankęs K.Uoka pasakojo, kad po gegužės pradžioje Vilniuje vykusių gėjų eitynių, kurioms jis ir P.Gražulis įvairiais veiksmais reiškė nepritarimą, televizijos laidoje vyko diskusija. Joje vieną poziciją gynė M.A.Pavilionienė ir du Gėjų lygos atstovai, kitą – P.Gražulis bei K.Uoka.

„Diskusijos metu buvo diskutuojama dėl idėjinių skirtumų. <...> Tuo tarpu A.M.Pavilionienė ganėtinai įsikarščiavusi pavadino mus niekenomis. Ji pareiškė, kad negerbia mūsų, ir įžeidė dvi profesines grupes – koldūnų kepėjus ir traktorininkus, matyt, turėdama omenyje mūsų ankstesnes profesijas. Ji pasakė, kad ir šių profesijų atstovai yra niekenos. Tai yra gana didelės Lietuvos gyventojų grupės“,  – per EPK posėdį kalbėjo K.Uoka. 

Nebūkit šventesni už popiežių. Kiek galima svarstyti kiekvieną cyptelėjimą?Seimo etikos sargams bediskutuojant paaiškėjo, kad beveik visi matė minėtą laidą. EPK nariai priėjo prieš išvados, kad laidoje žaibais svaidėsi ne tik A.M.Pavilionienė, bet ir P.Gražulis. Esą vienintelis iš tiesų gana santūriai laikėsi K.Uoka.

Tačiau EPK narys, vienas iš išvadų dėl šio klausimo rengėjų Vytautas Bogušis sakė laikąsis prie nuomonės, kad Seimo nariai turi teisę laisvai reikšti savo nuomonę. „Aš gana atvirai laisvai ir kalbėjau sovietmečiu. Čekistus vadinau okupantais, išdavikais, manęs už tai jie neteisė. O dabar mes priėjome tokią ribą, kai Seimo narys  negali nieko pasakyti. Nebūkit šventesni už popiežių. Kiek galima svarstyti kiekvieną cyptelėjimą? A.M.Pavilionienė nieko nepažeidė, ji turi teisę į žodį, į mintį, turi teisę viešai išsakyti, ką gerbiu, ką negerbiu, ką myliu, ko nemyliu“,  – sakė politikas.

Kitas išvadų rengėjas Mečislovas Zasčiūrinskas laikėsi kitokios nuomonės: „Suprantu, kad yra Seimo narių, kurie norėtų vartoti kitokią leksiką: mėšlas, kalėjimas – daugiau nekartosiu. Bet vis tiek Seimo narys yra tautos atstovas, reprezentuoja Seimą, valstybę.“

Aptarę kolegų elgesį EPK nariai atsisakė siūlymų savo išvadose įrašyti konkrečių politikų pavardes ir priimtame nutarime konstatavo, jog visi Seimo nariai turėtų savo veikloje vadovautis Valstybės politikų elgesio kodeksu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius