-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 02

Ar JAV žurnalistų klaida reiškia, kad COVID-19 protrūkis – melas?

Feisbuke aktyviai dalijamasi nuotrauka, kurioje pateikiama tikra Jungtinių Valstijų žurnalistų klaida. Nuotrauką lydinčiuose komentaruose konstatuojama, kad tai – įrodymas, neva COVID-19 yra melas.
Niujorke vietoj morgų naudojamos šaldomos sunkvežimių priekabos
Niujorke vietoj morgų naudojamos šaldomos sunkvežimių priekabos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniame tinkle skelbiama nuotrauka, kurioje sugretinti du iš pažiūros identiški vaizdai. Abiejuose vaizduose rodoma ta pati ligoninės palata. Viena nuotrauka iliustruojama situacija Italijoje, kitoje – situacija JAV.

15min nuotr./Klaidinantys įrašai socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantys įrašai socialiniame tinkle

Nuotrauka dalijasi šimtai socialinio tinklo vartotojų Lietuvoje ir pasaulyje teigdami, kad tai įrodymas, neva naujojo koronaviruso protrūkis – apgavystė.

Pripažino klaidą

Kovo 25 d. JAV televizijos CBS ryto laidos „CBS This Morning“ reportaže apie koronaviruso protrūkį Niujorke parodytas vaizdas su Italijos ligonine.

Nors reportaže nėra pažymima, kad pateikiamame vaizde rodomi būtent Niujorko ligoninės vaizdai, tviteryje pastebėta, kad naudojamasi britų televizijos „Sky News“ medžiaga apie Italijos Bergamo miesto ligoninę, kuri buvo rodyta kovo 22 d.

Socialinio tinklo vartotojai atkreipė dėmesį, kad toks informacijos naudojimas pandemiją supančios dezinformacijos akivaizdoje yra itin neatsakingas.

Tuo metu Lietuvoje pasirodė komentarai, kuriuose teigiama, kad vaizdo įrašų pernaudojimas yra įrodymas, neva COVID-19 protrūkis – išpūstas burbulas.

Foxnews.com žurnalistai susisiekė su CBS televizija, o šios atstovė pripažino, kad padaryta klaida, ir paaiškino, kad klaidinančią informaciją pašalino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Niujorke vietoj morgų naudojamos šaldomos sunkvežimių priekabos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Niujorke vietoj morgų naudojamos šaldomos sunkvežimių priekabos

„Tai buvo redagavimo klaida. Vos tik apie tai sužinoję ėmėmės būtinų veiksmų, kad ši medžiaga būtų pašalinta iš visų platformų ir laidų“, – atsakyme foxnews.com teigė CBS atstovė.

Protrūkis – tikras

Ar CBS televizijos klaida reiškia, kad protrūkis nėra tikras? Ne. Sukrečiančių vaizdų iš labiausiai naujojo koronaviruso paveikto JAV miesto Niujorko – apstu.

Naujausiais duomenimis, Niujorko valstijoje patvirtinta per 83 tūkst. COVID-19 atvejų, 47 tūkst. kurių – Niujorko mieste, 1,3 tūkst. liga sirgusių miesto gyventojų mirė. Ligoninės šaldomas sunkvežimių priekabas naudoja vietoj morgų.

Naujausiais duomenimis, COVID-19 užsikrėtė 938 tūkst. planetos gyventojų, 194 tūkst. pasveiko, o 47 tūkst. mirė. Lietuvoje nustatyti 649 užsikrėtusieji, 7 žmonės išgijo, 8 mirė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius